Med.Over.Net

Ločitev, nezvestoba in varanje

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

srecna v zvezi/ zaljubljenost vs.ljubezen

Default avatar

Perla86

Sem v srečni zvezi par let. Vse je super. Se razumeva, uživava v družbi drug drugega, živiva skupaj in nimam kaj za rečt, stara sem 28 let, srce mi še vedno hitreje utripa ob njem kdaj pa kdaj. Ni veliko vznemirjenja nekaj pa ga vseeno je.

Zato me zanima, prijateljica mi je pred leti rekla, da je normalno, da se v zvezi zaljubiš tudi v koga drugega oz. Da ti nekdo drug postane všeč.

In tukaj se začne bistvo mojega vprašanja. En fant mi je pospešil utrip, ko ga vidim mi je malo nerodno, tako kot ti je nekdo všeč. Sama ne mislim varat, niti nič ne želim, ker sen v svoji zvezi srečna. Ampak počutim se nezvesta že zato ker me drug vzburi, ker mi da nasmešek na usta. Poleg tega je ta fant eden izmed dobrih fantov, torej ni nek ******, še vedno pa se ne more primerjati z mojim. Jaz vem kaj imam doma in znam ločit te stvari. Svojega fanrta ljubim in mi je z njim enkratno, ne bi ga prevarala, tudi za en seks ne. Ne glede na vse.

In tukaj je ta dilema. Kakovi to rešujete? Da se v nekoga zaljubite, čeprav ste v svoji zvezi srečni, da vam drug pospesi utrip, naredi metuljčke.

Posanjate, izživite s svojim partnerjem, v smislu, da to vzburjenost prenesete na vajino spolnost?

Verjetno je utopično pričakovati, da se to v letih skupnega življenja nikol ne naredi? Upam samo, da če se to zgodi mojemu partnerju, da bo isto razmišljal kot jaz.
Default avatar

Klementina_Sambolic

Perla 86, samo v razmislek; če si s partnerjem, s katerim nameravaš v življenje tudi v bodoče in če ti je že sedaj nekdo toliko všeč, da razmišljaš, da bi bila intimna z njim, morda to več pove o tvoji trenutni zvezi, kot le to, da ti je nekdo všeč... Ne vem, razmišljam samo, da če bi se s partnerjem s katerim si, tudi vezala/poročila...ali si sebe predstavljaš še npr. 50 let nadaljnega življenja z njim? Po drugi strani pa, nisi dala podatka ali si z njem leto ali deset! Tudi to je razlika...Kot tretje;tovrstna "naključja," kot se je zgodilo tebi, da si spoznala drugega fanta, v nas spremenijo nekaj, da stvari niso nikoli več takšne kot so bile. Morda ti ta priložnost lahko da misliti kje si v odnosu s svojim partnerjem; ali res vse "štima," če razmišljaš o tem, da bi bila intimna z nekom drugim; vajini prihodnosti, ki sem jo že omenila, itd...Nimam občutka, da si čisto iskrena do sebe v zvezi s partnerskim odnosom v katerem si, samo to...Pa veliko sreče pri reševanju tvoje zagate ti želim!
---

Klementina Sambolič,
magistra znanosti, zakonska in družinska terapevtka

http://zavod-druzinskaharmonija.si/
Default avatar

Perla86

Narobe ste razumeli, sploh ne razmisljam, da bi bila s tem fantom intimna, niti nisva s tem fantom sama imela stika. Vedno smo v družbi skupaj in mi je jasno, da včasih se pač zgodi. To nima nobene realne osnove. V partnerskj zvezi sem srečna več kot 6 let in sva vezana, vendar ne poročena, jaz sem si njega izbrala kot zivljenjskega sopotnika.

In vem, da bo ta všečnost minila sama od sebe. Je pa to en plus za najino zvezo, namreč edino česar je premalo je spolnosti, tako da me je to spodbudilo, da na tem področju stvari spremenim. Iz tega bom.potegnila samo najboljše kar se da.

Ni mi pa smiselno tega zaupati partnerju, čeprav sva v vseh zadevah iskrena, ampak taka zadeva lahko nolj škoduje kot ne? Čeprav mi ni do varanja in ponavljam, ne mislim biti s tem človekom intimna.
Default avatar

srečna, a ne izpolnjena očitno

Hočeš reči, da boš za dovolj seksa v vajini zvezi potrebovala zunanje sprožilo in začetno vzburjenje zaradi tretje osebe, da bo tudi pri vama več dogajalo?
Se ti to dejansko zdi okej?

To, da ne negujeta spolnega življenja že zdaj, pri teh letih in po parih letih skupnega življenja, se čez deset let, ob kupu otrok in polno zasedenem urniku, utegne spremeniti v nič spolnosti. Ti lahko poješ fante slavospeve in pesniš dolge kitice o njegovih adutih, ampak čisto iskrena pa nisi. Ta dva prispevka povesta veliko več, ko ti si očitno upaš priznati.

Pa okej, da ti na kom postane oko in si rečeš mmm, to še gre, ampak ti se vzburjaš zaradi njega ... praviš, da nimaš namena biti intimna z njim. Okej, recimo, da ne. Ampak vzburiš pa se, se pravi, da ob njem razmišljaš o seksu. Ali kako naj si drugače razlagamo oziroma kako si ti to razlagaš?
Default avatar

PUMA

Po mojem mnenju to ni nič kaj presenetljivega. Gre se samo za to kaj si ti želiš. Če si ti želiš dolgotrajno trdno zvezo,ki ti bo dala neko stabilnost in si boš ustvarila življenje,potem se ti ne bo težko fokusirat na drugo kot na tega ki ti je malce spodmaknil tla. Jaz sem moški in preprosto nisem razmišljal o drugi. Preprosto si iz misli preženeš razmišljanje da bi bil s katerokoli drugo. Ampak jaz sem vedel kaj sem hotel. Problem je če ne veš kaj hočeš. Mislim tudi da je popolnoma brezveze razmišljat kako misli tvoj partner. Ti si tista ki boš zvesta sama sebi celo življenje, ne tvoj partner. Na žalost so današnji mladi ljudje cepljeni na hiter in čim močnejši užitek zato jim je partner popolnoma nepomemben. Jaz bi se tudi vprašal kaj ti je bližje: " ne stori drugem česar ne želiš da drugi storijo tebi" ali ti je bližje "ne dovoli da boš karkoli v življenju obžaloval".
Default avatar

Perla86

srečna, a ne izpolnjena očitno je napisal/a:
]

Meni je težko razlikovati, meni je všečnost nasprotnega ali istega spola vedno pomenilo, da razmišljam o seksu. Jaz stalno razmišljam o seksu, mogoče sem se samo naribe izrazila, ob tem fantu se ne vzburim, zato ker nič ne počneva, niti kot sem rekla sama nimava stikov, vedno smo v družbi in tudi on mene ne opazi na tak način. Malo mi je zašpilalo v glavi, mi je jasno, da zaradi pomanjkanja seksa, kar pa ne pomeni pomanjkanje intime.

Govoriš o natrpanem urniku, kako pa veš, da ga že zdaj nimava? Morajo nujno otroci biti, da je urnik natrpan?

Ne bom potrebovala zunanjega sprožilca, me moj vzburi tako ali drugače. Mislila sem, da mi je to pokazalo, da mi očitno seksa manjka bolj kot sem si mislila.

Želela pa sem odgovore.ljudi, ki se jim je to kdaj zgodilo. Brala sem tudi odgovor psihiatra, kjer omenja da je normalno, da se to zgodi ampak vedno je pokazatelj, da v zvezi nekaj manjka oz. Nekaj kar ne štima.
Default avatar

srečna, a ne izpolnjena

Sama si napisala, da te drug vzburi. Kar pojdi še enkrat prebrat. In da odkar te ta fant vzburja, je tudi pri vama s partnerjem bolj pestro. Tudi to si ti napisala.
Ti dejansko sploh ne veš, kaj se dogaja s tabo in kaj počneš. Kje so potem šele čustva.

Predstavljaj si sebe na fantovem mestu. Vajino spolno življenje že rahlo mlačno, potem pa bi nekega dne prišel s trdim domov, te naskočil in obdelal, kot te ni še nikoli v življenju. In tako bi bilo nekaj časa, ti vsa vzhičena, na novo zaljubljena, laskalo bi ti, da se te tako želi ... Nakar bi ugotoivla, da je to zato, ker je dobil novo seksi sodelavko in je na pol zagledan vanjo. Pol delovnega časa ima trdega zaradi nje in potem komaj dočaka, da spusti ventil.

Kako bi ti bilo? Tako bi bilo njemu.
Default avatar

pepe007

Ljubezen je odločitev za nekoga. Zaljubljenost pa so čustva, ki so zelo muhasta.
Meni se tudi kdaj dvigne, ko kako vidim. Ampak to še ne pomeni, da bom za njo letel. Tudi žena je že imela kako izkušnjo, ko jo je kdo vznemiril. In sva si to povedala in živiva skupaj dalje.
Še to: če tebe nekdo vznemirja, ni nujno, da tudi ti njega.
Default avatar

samo vpršam

Kaj je v vajini zvezi s fantom narobe, da je intimnost upešala?
Default avatar

Mala malca

srečna, a ne izpolnjena je napisal/a:


Močno se strinjam s tem mnenjem. Bi bilo tebi res vseeno, če bi se tvoj partner palil na neko drugo, npr. sodelavko, ti doma bi pa bila deležna boljšega sexa zaradi njegove vzburjenosti na sodelavko? Da bi partner sexal s tabo, zaprl oči in si predstavljal svojo sodelavko?

Meni se to ne zdi prav nič lepo. Čeprav vem, da se dogaja. Ampak, če se dogaja, še ne pomeni, da je to prav in lepo in to kaže na pomanjkanje spoštovanja do partnerja.
Default avatar

darwin

Tega tvojega fanta je potrebno rešiti pred tabo.... Ma te ni niti malo sram ? Hodiš z njim in razmišljaš kako bi bilo fajn nategnuti se z drugim! A si ti sploh normalna ?
Default avatar

darwin

zaljubljenost - ljubezen ....ahhhh..... Ma kaj nakladate ? Kot da bi to bila dva nasprotojoča si pojma. Meni se zdi da ti iščeš izgovore za kupleraj. Uhvatil te 'svrbopic'. Prijateljica ti rekla ? Ma pošlji jo nekam... Glupa kot ti .... Naslednjič ko slišiš srce da 'hitreje utripa', ne se sekirat... ni srce...to so ostanki možganov ki hočejo ven....
Default avatar

svezelocen

Meni je bilo pa čisto preprosto izogibat se tovrstnim skušnjavam.
Vsakič, ko me je kaka punca pritegnila, sem se spomnil, da imam doma ženo in dva otroka in da ne njej ne njima, če jih ljubim, ne želim stiske, ki bi jo lahko povzročil s skokom čez plot, romaco, razmerjem...
No, moja bivša gospa pač mene in otrok ni imela tako rada, da bi bila zmožna gledat na to na tak način...

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic