Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vrtoglavice

Default avatar
Spoštovani,

imam nenavadne vrtoglavice: najprej začutim nizko na čelu, na sredini nad očmi čudno bolečino in nato čutim, kako mi oči lezejo skupaj – eno proti drugemu. Zadeva je boleča in grozljiva, potem pa niti ne vem, ali se mi vrti ali samo čudno vidim in me je tako zelo strah. Slika, ki jo vidim, mislim da ni dvojna ampak kot bi gledala križem oz. je slika nekako valovita in skrižana. Pravzaprav pogleda ne zdržim in zamižim oz. če pogledam navzdol proti tlom, imam lahko odprte oči in je znosno. Traja nekaj minut?, potem pa rabim še nekaj časa, da pridem k sebi. Prvič se mi je zgodilo pred kakimi tremi meseci, od takrat pa še nekajkrat (petkrat, šestkrat), nazadnje pred dobrima dvema tednoma. Sprva se je vedno zgodilo ob manjšem naporu, npr. 100 m s kolesom po klancu navzgor, kratek tek po klancu ipd. in sem mislila, da je povezano z naporom, vendar se mi je enkrat zgodilo tudi kar tako, doma in ne ob naporu. Ko se mi je to zgodilo nazadnje, nisem bila sama in sem prosila, naj pogledajo, kam so obrnjene moje oči – baje da normalno, jaz vidim pa križem.

Sredi decembra sem imela kakih 14 vsak dan vrtoglavice, občutek je bil, kot bi bila ves čas na ladji in sem v službi lahko delala do kakih desetih, potem pa komajda, saj sem se počutila slabo in komaj sem še gledala v računalnik (s težavo sem brala). V tem času sem imela dvakrat hud glavobol po celi glavi, kot bi mi hotelo »dvignit pokrov« oz. kot bi imela naelektreno lobanjo od znotraj. Naslednje dni sem imela le občasne vrtoglavice, ki so bile bolj prave, v smislu, da se mi je zares vrtelo, in vsakodnevne blage glavobole, podobne prej opisanim, le da so bili res zelo blagi. Zdaj vrtoglavic niti nimam več, tudi glavobolov ne, imam pa zelo pogoste mravljince in občasno se mi zdi, da je leva roka šibka (npr. zadnjič sem v njej držala jabolko in se mi je zdelo, da ga komaj držim, zdaj ko tipkam po tipkovnici, je leva roka težka in s težavo tipkam z njo, vendar če z njo primem mizo, se mi zdi, da je prijem normalno močan). Najprej sem opazila, da mi ob ležanju na boku zelo hitro zaspi roka (ali noga), potem pa tudi, da imam mravljince na nasprotni roki (npr. ležim na desnem boku, mravljinčasta pa je leva roka). Tudi sicer me začne mravljinčit npr. v dlani kar tako, brez razloga.

Vse opisane težave (glavoboli, vrtoglavice in mravljinčenje) se pojavljajo v zadnjem času, prej nisem imela podobnih težav. Bila sem pri zdravniku, ki mi ni vedel povedati, kaj mi je, sem pa dobila napotnico za nevrologa, vendar bom kar nekaj časa čakala na vrsto. Zelo me skrbijo predvsem tiste vrtoglavice s čudnim vidom. Stara sem 37 let, zdrava? in ne jemljem nobenih zdravil. Edina taka stvar je moj zob, ki je že skoraj eno leto odprt, sicer mrtev, a še vedno boleč, vendar mi moj zobozdravnik zagotavlja, da moje težave niso povezane s tem zobom.

Se opravičujem, ker sem bila tako dolga. Če imate kakšen odgovor zame, bom zelo vesela.

Lepo vas pozdravljam.

Martina
Default avatar
Pozdravljeni,

morda sem bila v prejšnjem postu zelo dolga. Zanima me predvsem to, kaj so tiste vrtoglavice s križem vidom? Danes se mi je spet ponovilo in me je že pošteno strah.

Hvala.

Martina
Default avatar
Pozdravljeni, res je taka dolga vprašanja težko predelati na ekrančku mobilnega telefona, s katerega odgovarjam, pa še malo sem pozabil nanj. No, vašegežave se mi zdijo dokaj kompleksne in precej problematične za razpravljanje po netu, saj bi za nek pmetno usmeritev nujno potreboval pregled. Vrtoglavice, omotice so zelo pogosta težava in k sreči precej redkeje posledica resnejših bolezni. Tisti občutki pred očmi bi sicer lahko spominjali na avro pred migrenskim glavobolom, čeprav mi povezava tega z glavobolom v vašem pisanju ni razvidna. Mravljinčenje po roki, sploh tako povezano s položajem telesa, pa je največkrat povezano z motnjo prevajanja po živcih nekje od vratne hrbtenice pa navzdol proti roki in ni nujno, da je povezano z ostalimi težavami. A kot rečeno, žal brez pregleda pri pojasnjevanu teh vrtoglavic ni možno priti daleč.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj