Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Kako izdati knjigo?

Default avatar
Pozdravljeni

Dobila sem navdih in idejo, da bi svojemu fantu napisala kratko knjigo (okoli 50-70 strani) in mu jo podarila. Ker to delam prvič imam nekaj težav s tem, saj vem bolj malo o tem kako napisati in izdati knjigo. Zgodbo imam že v glavi, nekaj strani v Wordu sem napisala, ampak me zanima če je to pravzaprav v redu?

1. V katerem programu je najbolje, da napišem zgodbo? Kako oblikujem knjigo?
2. Kje in kako jo lahko dam natisniti (potrebovala bi le 1-2 izvoda)?
3. Kakšni so stroški?
4. Koliko časa potrebujejo, da jo natisnejo?

Hvala vam za vaše odgovore in pomoč!
Default avatar
Mene pa zanima naslednje.
Vec mojih zgodb je bilo ze objavljeno v raznih medijih. Zdaj sem vse skupaj zbrala, pa me zanima, kako bi bilo z objavo v knjigi. Bi bilo kaj narobe, ker so bile zgodbe ze objavljene - mislim glede pravic objave? Bi jih morda lahko ponudila kaksni zalozbi? Za odgovore se lepo zahvaljujem.
Default avatar
Nič ne bi bilo narobe, razen če si raznim medijem prepustila pravice, v kar pa dvomim.

Ponujanje založbam je lepa izkušnja, ki se lahko celo dobro konča :)

Lp
G.
Default avatar
Tu vsake toliko časa izbruhne tema o tem, kako izdati knjigo.

Za vse, ki o tem resno razmišljate, bo gotovo zelo zanimiv tale dogodek (že branje članka pa vsebuje kar nekaj namigov!) http://www.modrijan.si/slv/Knjizni-prog ... ki-zalozbi:


"Kako nagovoriti slovensko založbo, naj izda knjigo, kako si avtor pri založbi zapravi sleherno možnost, da bi mu prisluhnila, v čem se založbe razlikujejo in zakaj je tako pomembno, da avtor založbo zelo dobro spozna, preden ji pošlje rokopis ... Vse to in še več bodo razkrili pisateljica Vesna Lemaić, avtorica večkrat nagrajene prozne zbirke Popularne zgodbe in dveh romanov ter voditeljica delavnic kreativnega pisanja za mlade, dr. Andrej Blatnik, izredni profesor knjigarstva na FF, pisatelj, literarni urednik na Cankarjevi založbi in vodja delavnic kreativnega pisanja, in Bronislava Aubelj, glavna urednica na založbi Modrijan. Pogovor bo povezovala literarna kritičarka in publicistka Iva Kosmos."
Default avatar
Spoštovani,
zanima me, katera založba sprejme nove avtorje brez, da bi morali seči v žep. Rada bi izdala roman, ki ga pišem že pet let, pa nisem še nikoli dejansko iskala založnika. Kakšen nasvet?

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger