Starševski čvek

KRONIČNO mastni lasje

Default avatar
Že iz pubertete imam grozno mastne lase. Takrat sem bila v lekarni na pregledu lasišča, dobila nek šampon in "tolažbo", da bo bolje čez par let, ko pridem iz pubertete. Šampon ni pomagal.
Zdaj sem že kar nekaj let ven iz pubertete, lasje pa še vedno grozno mastni. Pred nekaj meseci sem bila spet v lekarani na pregledu lasišča, dobila spet neke šampone in "preparate" za razmaščevanje itd. , navodila za pranje samo 2x na teden itd. Se držim tega 2 meseca, razlike ni.
Imam pa tako mastne lase, da si moram prati lase vsak dan-ja, drugi dan dobesedno nisem za v javnost. (ne sprašujte, kako sem izgledala s pranjem las 2x na teden:S) Mastno je pa samo ob glavi, konice las ne. Več dni si ne umijem las, bolj gre ta maščoba nižje dol po lasu. Recimo 3-4 dan (se zgodi samo, če sem slučajno toliko dni doma) imam že cca. 15 cm mastnih las od lasišča navzdol.
Poskusila sem že nešteto šamponov (vmes tudi 2 specilizirana po nasvetu strokovnjakov in draga ko žafran seveda)-ne pomaga.
Manj umivanja las-ne pomaga.
Barvanje las-ne pomaga (trenutno sem že več let brez barv).
Mi pa tudi lasje grozno izpadajo, sem videla pod mikroskopom, da moji lasje skoraj nimajo korenine. Strokovnjakinja v lekarni je rekla, da zato ker so lasje "zadušeni" z maščobo in je treba njaprej ta problem rešiti. Ampak njena rešitev ni prinesla rezultatov v 2 mesecih, čeprav je rekla, da se vsem popravi v enem mesecu.

Je kaj narobe z mojimi hormoni, je treba k dermatologu (se on ukvarja s tem?)...?
Je še kdo imel podobne težave in je ugotovil kakšen globji vzrok za to?

Prehrano imam dokaj normalno, ne zelo zdravo, ne pa junk. Dovolj zelenjave in sadja pojem, bolj malo bele moke, pijem večinoma vodo. Rekreiram se zmerno. ITM v meji normale.
Default avatar
mast je napisal/a:
Lasje, ki naravno izpadejo, torej ki niso izpuljeni, so praktično brez korenine, ker je ta "ckrnjena". Ravno zato ti pa las tudi izpade. Samooklicana strokovnjakinja iz lekarne torej nima pojma oziroma ti je želela prodati svoje izdelke.

Sicer pa imam tudi sama mastne lase, tako da si jih umivam vsak drugi dan. S tem sem se sprijaznila. Lahko pa se posvetuješ še z dermatologom, čeprav ne verjamem, da ti bo lahko predpisal čudežno tabletko.
Default avatar
jaz enako je napisal/a:
Mogoče nisem bila dovolj jasna glede te strokovnjakinje...
Ona mi je pokazala po mikroskopom korenino oz. njen ostanek, povedala da mi izpadajo zaradi tega, ker se ne morejo obdržati in da je korenina"crknjena" zaradi preveč maščobe-kisik, hranila ne morejo do nje.
Mastni lasje-posledica izpadanje las.

Ja, mi je pa želela prodati izdelke (seveda), da pa nima pojma pa ne verjamem. Mogoče samo še ni imela takega primera kot jaz.
Default avatar
Menim, da maščoba lasem ne škoduje - kaj pa nekoč, ko ni bilo pogojev za pranje las in so si glavo oprali le poredko, pa ne vem, če je kdo zaradi tega izgubil lase. Maščoba ima zaščitno funkcijo - za živali je nujno, da imajo kožuh masten in so težave, če npr. psa okopaš pozimi.

Na tvojem mestu bi si pač lase večkrat oprala, lahko tudi vsak dan, z blagim šamponom. Morda kaže izbrati čimbolj naraven šampon. Pa ne preveč komplicirat glede videza - če so včasih videti mastni. Od tega se ne umre, pa tudi ni treba, da trpi kvaliteta življenja. Z vidika psihe se mi zdi, da so ti lasje postali prevelik problem - malo se vprašaj, ali je to zares tako pomembno.

Strokovnjaki v lekarni pa žal ponavadi po pregledu las ponudijo kakšne hudo drage preparate - torej je to le zelo pretkan način prodaje predragih pripravkov.
Default avatar
Meni je malo pomgalo, vsi ti šamponi - ampak si jih moraš masirat in pustit nekaj časa na glavi, plus nek tonik se dobi. Grozno drago ja. Pa sem si masirala še z aloe vero po nasvetu frizerja in je nekoliko pomagalo. Ampak ko si nisem več, spet isto. Pa še to je pomagalo mogoče res malenkost.

Pomagal je tudi jabolčni kis na laseh, samo ko je bila vlaga,so mi lasje smrdeli...

Mastni lasje so sr... ne obstaja kaj veliko za to.
Default avatar
mast je napisal/a:
Glede strokovnjakinje in njenih bedastih razlag si bila že prvo rundo popolnoma jasna. Korenina slej ko prej "crkne" in las izpade. Las ima svojo življenjsko dobo in od te ne odstopa. Maščoba s tem nima nič.
Te je pa ženska lepo prinesla okrog, da je malo zaslužila. Kaj hočeš, vsaka šola nekaj stane.
Default avatar
navelicana je napisal/a:
Ne, maščoba sevesa ščiti in las in lasišče pred vsemogočim. Če pa zliješ gor "vedro masti" pa ta maščoba ni več tako zdravilna... In jaz dobesedno izgledam tako, kot polit cucek-s flašo olja.

Tudi blage šampone sem preiskusila-nobene razlike.

Se pa sigurno sekiram, ker to zelo vpliva na izgled, sploh če delaš z ljudmi. Drugi dan (če si ne umijem las) moram imeti obvezno figo (ne čopa), ker je tako vidna razlika med lasmi na vrhu glave in konicami. Kot npr. temen narastek, spodaj pa svetli lasje. Ne izgleda ravno apetitlih...
Default avatar
Isti problem, ne pomaga nič.
Default avatar
Kaj pa je narobe s tem, da si lase umivaš vsak dan?
Default avatar
Ko sem imela svetle lase sem si pomagala kar s talkom. Čisto malo ga posuješ po lasišču in vpije vso maščobo. Paziti moraš, da ga ne natreseš preveč saj je potem viden. Sedaj sem pobarvana na rjavo in bom počasi šla spet na blon ravno iz tega razloga. Enako si moram oprati lase vsak dan, no z uporabo talka se je pa dalo pranje preložiti za en dan ali celo dva včasih.

Če pa odkriješ kaj trajnejšega se pa priporočam za delitev znanja :)))
Default avatar
Lase si umivaj vsak dan z naravnim šamponom, lahko tudi kaj kar v lekarni prodajajo, če že ravno hočeš. Kupi šampon za normalne lase in jih pač umivaj vsak dan. Jaz nimam mastnih las pa jih umivam vsak dan že zato, da lepše izgledajo in lepo dišijo. Ne vem, zakaj se na vsak način tako sekiraš, da je treba lase prat samo xx x na teden, kot si nekje prebrala v kakšni neumni reviji? Vsak človek je drugačen, drugače mu dela organizem in temu se moraš prilagodit. Kožo na glavi imaš zamaščeno po mojem zato, ker si lase ne pereš dovolj in primerno tvoji situaciji in pereš s šamponi za mastne lase, ki preveč razmastijo kožo, ki nato proizvaja še več loja. Ljudje z mastno kožo morajo skrbet za higieno drugače kot ljudje z normalno ali suho kožo, pri katerih je priporočljivo, da si manj perejo lase in kožo, ker tisto malo naravnega loja celo potrebujejo, da koža lepše in bolj zdravo izgleda. Pri tebi je prav obratno, loja je preveč in kožo duši, zato si jo očisti. Uporabljaj naravne preparate, lahko poskusiš lase oprati s sodo bikarbono in nato sprati z razredčenim kisom. Pa kljub temu ti ne svetujem, da čakaš dlje kot dva dni za pranje las, razen, če ti jih ne bo začelo preveč sušiti.
Default avatar
Podobna težava ... si pač lase perem vsak dan. Ne pomagajo šamponi, preparati, maske, obloge, barvanje ... Frizerka mi "prilagodi" frizuro tako, da porabim kar najmanj časa - malo popiham s fenom, pa je.
Default avatar
jaz enako je napisal/a:
Ti si me verjetno res narobe razumela.... Nikjer nisem pisala o kakšnih bedastih razlagah...
Njena razlaga, zakaj las izpade- zadušitev z maščobo se mi zdi kar pravilna... Glede na to, da so vse korenine "crknjene" potem je vsem mojim lasem pretekel rok trajanja ali kaj?

Jaz si umijem lase-se sifon skoraj zamaši, si posušim lase-lasje frčijo naokoli, si počešem lase-krtača nenormalno polna las (kolegica je rekla, da ima ona po enem tednu toliko las na krtači), počakam par ur, si še enkrat potegnem s krtačo po laseh, spet polna. Imam vsaj to srečo, da imam ogromno las, čeprav zelo tanke in (še) nisem plešasta.
zamaščena je napisal/a:
Sem imela zdaj v zadnje taka navodila. En dan pred umivanjem las sem dala neko stvar na lase, ki razmaščuje lasišče (striktno povedano, naj si ne drgnem lasisšča, ker to še bolj poveča izločanje loja). Po min. 12 urah umivanje las-2x s šamponom (vsakič pustiti 5 min) brez drgnjenja. Potem pa še nanos nečesa, ki naj bi uravnavalo izločanje loja. Vse je bilo na bazi vode, eterničih olj, in blagih "šamponov"-tistih stvari, ki se penijo.

Jabolčni kis mi ni pomagal. Tudi navadni alkoholni ne. To naj bi itak še bolj spodbujalo izločanje loja, ker se lasišče "brani" pred alkoholom.
ehno je napisal/a:
Ne perem dovolj las? Vsak dan ni dovolj? In nisem nikjer prebrala, kolikokrat naj si perem lase?! Meni se zdi pretirano, da če VSAK dan porabim več kot eno uro samo za umivanje in sušenje las, kje je šele voda, elektrika in šamponi...

Še enkrat: poskusila sem s kisom, tudi sodo, vsemi mogočimi šamponi... Ni razlike!
Default avatar
Bom še enkrat ponovila moje vprašanje...
mast je napisal/a:
Zanima me tole zgornje... Z raznimi šamponi in ostalim sranjem sem zaključila. Ni nobene razlike. Trenutno imam nek xy šampon-najcenejši, da vsaj na tem prišparam. Lase si perem vsak dan, ker drugače nisem za v javnost.
Default avatar
mast je napisal/a:
Dermatolog bo že pravi naslov, da ti razloži kako in kaj. Lase pa boš imela še vedno mastne in si boš mogla sama pomagati.
Default avatar
Riba je napisal/a:
Poznaš?
Kaj pa potem naredi dermatolog?
Default avatar
mast je napisal/a:
Še nikoli nisem slišala, da bi bilo pogosto možno, da so hormoni vzrok za mastenje las v takem obsegu. Možne so kakšne bolezni, ampak moraš vedeti, da imajo miljoni ljudi podobno težavo kot ti in morajo prati lase vsak dan, pa niso nič bolni. Možno je, da ješ mastno hrano in ti to vpliva, ali da si pod stresom. Tudi to masti lase.

Ne razumem pa, zakaj pišeš, da porabiš eno uro za umivanje las vsak dan???? Tudi če so mastni, zmočiš, šamponiraš, spereš, šamponiraš, spereš, evo, pet minut. Če so predolgi jih pač postriži.

Lahko pa poskusiš s šok terapijo, ki menda kar pomaga - las enostavno ne pereš. Po enem tednu bi se lasišče moralo umiriti, po 14 dneh pa se sami očistijo. A če imaš mastne lase zaradi hrane ali stresa, ti to ne pomaga, samo še slabše bo.
Default avatar
V milerju se dobi žajfa za pranje las. Naravna. Oz nek naravni šampon v obliki žajfe.

Vem, da jo je frendica uporabljala in ji je čisto izsušilo lasišče. Če želiš, jo lahko vprašam, katera je bila. Ona ima normalne lase in je morala prenehati z uporabo.

Kaj pa suhi šampon ? Si probala ?
Default avatar
mast je napisal/a:
Dopovej si že, da mastni lasje niso bolezen, pač le posebnost. Dermatolog bi ti pomagal, če bi ob tem imela recimo seboroični dermatitis.
Default avatar
Res no, cela drama - operi si tisto čupo lepo vsak dan, pa je! Od kod le folku ideje, da se 'ne sme' las prati vsak dan, no! Kr neki - tudi zobe si umiješ vsak dan pa ne le enkrat (vsaj upam!), stuširaš se vsak dan, da o tem, kolikokrat si umiješ roke, niti ne govorim (no, vsaj upam, da imate neke higienske standarde!). A glih lasje so pa ena blazna posebnost, da jih boš 'uničil', če jih boš prepogosto pral? Dejte že nehat, ker je tole več kot trapasto.

Prilagodi se svojemu stanju - če se mastijo, jih pač pogosteje umij! Simple as that! Pa ne nasedaj bedastočam, kako grozno škodo delaš, ker to pač preprosto ni res. vse to so samo izgovori za lenobo.

Res, ne razumem, kako sploh lahko ljudje zdržijo s tem, da si glavo umivajo le enkrat ali dvakrat na teden. Si vi sploh predstavljate, kako svinjarijo nosite v laseh? Gnezdo umazanije so vaši lasje, če niso redno prani,pa nič drugega. Sama si jih perem vsak dan že leta in so lepi, bleščeči, zdravi, predvsem pa ČISTI.