Starševski čvek

Zakaj si mladi delate stanovanja v hiši staršev ?

Default avatar

way

Zakaj tako radi mladi dvigujete hišo od staršev in si v mansardi delate stanovanja ?
Denarni vložek je namreč enak, kot če kupite svoje stanovanje in ste na svojem (treba je dvigniti zidove, narediti streho, notri vse narediti, zunaj je treba fasado, tako da stroški niso tako majhni). Še vedno pa ste pri starših, v njihovi hiši. Mislim da mladi in stari ne grejo skupaj in da je bolje, da bi si kupili za ta denar stanovanje. Kaj mislite vi?
Argument, da zato, ker si drugega ne morete privoščiti, ne drži vode, saj je tudi izdelava mansarde stroškovno draga in vas stane enako kot neki nakup stanovanja.
Default avatar

sem na svojem

Sem na svojem, da se ve...

Življenje s starši ima kar nekaj prednosti za družine in če so stari in mladi kolikor toliko normalni, lahko zelo lepo živijo v sožitju.
Z obnovo strehe in izdelavo stanovanja bodo mladi dobili kakih 100m2 uporabne površine. Če bi za isti denar kupovali stanovanje, bi dobili komaj kako malo dvosobno.
Življenje v hiši prinese dvorišče in prostor za igro otrok, česar v bloku ni.
Starši so dobrodošel servis v današnjem času, ko se dela od jutra do večera.
Stari starši dajejo otrokom drugačen pogled na svet in otroci, ki se veliko družijo s starimi starši si s tem širijo obzorja in razvijajo empatijo in spoštovanje.
Stroški se delijo.
Stroški vzdrževanja objekta se delijo.
Starejši imajo mlade pri roki, če potrebujejo pomoč.
itd.

Spet ponavljam: če so vsi v družini normalni!
Default avatar

poslovna

Dober nasvet glede svobode na svojem. A zelo ne res, kar si napisala glede financ.
Default avatar

brklc

aveš uno, ko otrok zaupa svjojim staršem...
Default avatar

megaboy

way je napisal/a:
Pojma nimaš glede cen.
Default avatar

qac

sem na svojem je napisal/a:
Poznam take, ki stare starše do onemoglosti izkoriščajo, ker živijo skupaj. Kosilo skuhajo tastari tamladim, čuvajo popoldne otroke, medtem ko tamladi uživajo v hobijih. To se mi ne zdi prav, otroci so odgovornost in skrb staršev in ne starih staršev.
Glede denarnega vložka: v Pomurju, na Dolenjskem in marsikje izven Ljubljane lahko za tak denar kupiš tudi starejšo hišo... Ali kupiš ornk komot lepo stanovanje.
Default avatar

Gadafi!

ampak res ... takšni iz uvodnega komentarja rušijo državo, BDP, socialo, transferje, banke ... ker je cena nadzidave samo 35% nakupa stanovanja ☻
Aja ... da so blizu frendom je pa itak nagnusno ... bog ne daj, da se razumejo s starši, sosedi ...
Default avatar

samo zato

To je pa tak glupo vprašanje,da bolj ne more bit.
Default avatar

hm...

way je napisal/a:
Zato, ker se stanovanje s hišo pač ne more primerjati. Imam pa tudi čudovite starše :-))
Default avatar

itakkkk

samo zato, ker oboje nekaj stane še ne pomeni, da stane isto. ureditev mansarde je precej cenejše od nakupa stanovanja. tako enostavno je to.
Default avatar

hjajaja

Večna dilema. Ubogi starši, ki na stara leta ostanejo sami v preveliki hiši, ki jo težko ali pa sploh ne morejo vzdrževati. Grozni ta mladi, ki se seveda po predhodnem dogovoru s starši "naselijo" na njihovem podstrešju. V to vložijo kar nekaj denarja, plačujejo sorazmerni del stroškov, potem pa pride do "kreša". Ta mladi ne smejo imeti svojega življenja, tašče in mame se mešajo zraven, vsepovsod, vedno. Snahe so nesposobne, nič ne znajo. Nadzor obiskov, stikov.......ko pridejo vnuki, še večje sranje......snahe ne znajo vzgajati, jih prav ne oblečejo, jih ne znajo hranit........poden od podna....in glej ga čudo ......izjave babic "vse smo jim dali, samo dobro jim hočemo, pa tega ne znajo cenit, pa v moji hiši živijo".......... tako je bilo pri nas. Vložek denarja, taščin nos vsepovsod. Pustila vse, spokala in verjamem, da je danes moja eks tašča najsrečnejši človek na svetu, ker živi v svoji veliki hiši in zanjo skrbi njen sonček - ostareli petdesetletnik.
Niso pa vsi starši enaki, tisti, ki so "odrasli v glavi" in so dojeli, da njihovi otroci živijo svoje življenje in ne njihovega, s takimi se da živeti, z drugimi pač ne. Žal je tako. Nič ne rečem, ene snahe, zeti, hčerke, sinovi, izkoriščajo svoje starše do onemoglosti....ampak veliko nas je takih, ki smo imeli spoštovanje do partnerjevih staršev in smo enako pričakovali od njih........tukaj se pa ljubezen konča....vsaj moja se je......
Default avatar

ajej

hjajaja je napisal/a:
Vse lepo in prav, saj nič ne rečem, samo zanima me, ali ti misliš, da si kaj manj ostarela kot tvoj bivši mož?
Default avatar

hjajaja

ajej je napisal/a:
Ne, nič manj. Razlika med mano in mojim eks možem je ta, da se ni upal živeti svojega, našega življenja, ampak maminega in ga živi še danes, Žal. Samo v tem je poanta.
Default avatar

zjzzrhr

Stanovanje v Mb, tako solidno, stane 80.000 eur. Renovacija mansarde pri starših naju je prišla 15.000. Nismo dvigovali strehe in popravljali fasade, ker ni bilo potrebe. Samo zato. Aja , se pa normalno in lepo razumemo, že 9 leto.
Default avatar

ememem

Kot so ti predhodniki že povedali se finančno nedvomno bolj izide z mansardo kot pa z nakupom stanovanja. V krogu najinih bližnjih prijateljev so štirje pari, ki so si uredili stanovanje pri starših, en par je res dobil stanovanje od staršev, ostali so pa še doma. Glede na dohodke, cene materiala, delavcev pa tudi enormnih hiš, ki so zidane ne samo za dve družini ampak tudi za tri, štiri, se mi zdi vsekakor logično, da se mladi odločijo za življenje v skupni hiši a vseeno v ločenih stanovanjih, s svojimi vhodi, svojimi položnicami, svojim načinom življenja, a kljub temu z medgeneracijsko pomočjo in sodelovanjem. V moji bližini vidim, da se nedvomno da, morajo pa biti odnosi na mestu pa tudi ljudje morajo imeti pošlihtane stvari v glavi.
Default avatar

Mario84

Za 13k sem si vredil svoj vhod + vetrolov, nova kuhinja, pohistvi, kopalnica 2 sobi, jedilnica... pa se stroske si delimo. Kje za ta denar donim 120 kvadratov veliko stanovanje, na novo opremljeno in obnovljeno, ceprav hisa stara 8 let. Je pa res, da sva polovico dela sama z ocetom delala, brez pomoci gradbincev... se vsaj nisem rabil zadolzit.
Default avatar

Ker so lenobe lene

Ja in tako mladi nikoli ne odrastejo, jim starsi skoz vse k riti nosijo, jim kuhajo, cuvajo otroke itd....najbolj udobno.....take bi vsaj za en mesec dala nekam stran od starsev zivet, pa da jih vidim kako bi zmogli zivet samii, brez pomoci starsev.....pregoreli bi, ker niso navajeni skrbeti za sebe......poznam vec takih primerov...za po..pi...z..dit...
Sva pa imela tudi z mozem to variantto, da si urediva dom al pri mojih al pa njegovih, pa sva se odlocila za tretjo samostojno pot, ker sva odrasli samostojni osebi in sva zelela biti na svojem in nama je tudi uspelo...in sama porihtava vse, odpeljeva otroke v vrtec, solo, greva iskat, k ddejavnostim, vsak dan kuhamo sami, ne poznami babi servisa, sama skrbiva zase in otroke, oba hodiva v sluzbo, s starsi se vidimo za vikend, vcasih povabijo na kosilo...med vikendom seveda, se vidimo za praznike, rojstne dneve, se super razumemo, so oboji zlati....tako da zivimo brez pomoci starsev in ne boste verjeli super nam gre...
Default avatar

To ti praviš

Jaz pa mislim drugače.
Default avatar

To ti praviš

sem na svojem je napisal/a:

Tako je. Dobri argumenti.
Ni primerjave v kvaliteti.
Default avatar

To ti praviš

megaboy je napisal/a:
Nekdo nima pojma in to verjetno ti.Mansardo mimogrede izvedeš mimogrede za 400 evr m2, pri tem, da se skupni stroški /fasada in streha/ delijo na dve stranki.