Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

Varna hiša

Default avatar

žalostna******

Je katera morda bivala v varni hiši? Kako to zgleda, koliko zasebnosti imaš, stroški? Kako pridem v varno hišo? Gre za nasilje s strani bivšega, ustrahovanje, zasledovanje ....
Default avatar

histerija na kubik

Vse to bi ti morali znati povedati na CSD, sem pa osebno mnenja, da je bolje poklicati na katerega od telefonov za žrtve nasilja, recimo SOS telefon in Žensko svetovalnico - obe organizaciji imata tudi varno hišo. Tam ti bodo tudi točno povedali vse, kako prideš tja, kako se živi, kakšni so stroški. Nekatere varne hiše imajo tudi svoj telefon - vtipkaj v google varna hiša in bi ti morali vreči ven vse podatke, v katerih krajih so in kam poklicat.
Imaš otroke?
Policiji seveda redno prijavljaš grožnje in to, da te zasleduje?
Default avatar

AlenkaG

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr ... arne_hise/

Torej če ni druge možnosti, potem jih najprej pokličeš, razložiš situacijo in te povabijo na formalen pogovor. Tam ti vse razložijo.

Kaj moreš pa vedeti je to, da niso vse varne hiše dobre, da se po mnogih dogaja marsikaj. Tu je pametno malo pogooglat in dobit mnenja.

Kolikor je meni znano je stroškov ca 120 € na mesec za bivanje (odvisno od regije). Nekje ti dajo en obrok, za ostalo poskrbiš sama. Hladilnik deliš z nekaj drugimi uporabnicami (če imaš srečo ne bodo kradle), enkrat na mesec dobiš bone ali nekaj takega za eno trgovino, kjer si lahko kupiš živež. Živiš v eni sobici, kopalnica je po večini skupna, pralnica enako, prav tako dnevni prostor.

Dodeljena ti je potem svetovalna delavka s katero delata načrte, podobno kot na Zavodu.

Režim pa tak, da obiskov ni, imaš stroga pravila kam smeš in kdaj, po dveh prekrških letiš ven. Po ca 1 letu moreš ven. Tole je grob opis.
»Ljudje bodo pozabili, kaj ste govorili,

ljudje bodo pozabili, kaj vse ste naredili ,

ne bodo pa pozabili,

kako so se v vaši družbi počutili.«
Default avatar

Serga123

Ja vidis, Alenka.. O tem smo se menli.. Zenska in otroci so KAZNOVANI, to je kot zapor.

Kaj ne mores Zalostna na sodiscu prepovedat priblizevanja? Ker ce te spet kontaktira, mora placat, ali gre sedet...
Default avatar

knskks

Varna hiša je čist ok in ne deliš hladilnika v vseh, seveda pa obstajajo določena pravila. Priporočam varno hišo Gorenjske ali Maribor. Seveda pa zahtevaj tudi prepoved približevanja.
Srečno!
Default avatar

žalostna*****

Prepoved približevanja mu izteče konec februarja. Zdaj je nekoliko miru. Ima sodno prepoved, tu pa policija ne more nič, razen če mi fizično kaj naredi. Ampak je toliko pameten, da me nadleguje le na tak način, da mu nihče nič ne more. Sodišču sem prijavljala kršitve, pa tudi nič ne naredijo, ker zakon ne predvideva kazni.
Pozna kdo kako dobro odvetnico za take postopke na štajerskem koncu, Mb?
Default avatar

Fighter1

Kakršen koli stik s tabo je kršitev prepovedi približevanja. Na NOBEN način ne sme stopiti v kontakt s tabo! In seveda obstajajo kazni za kršitve.
Default avatar

žalostna*****

Sodišče ga niti enkrat ni kaznovalo za kršitve, nazadnje ko me je zasledoval in sem se morala zatečt na policijo, je sodnica rekla da vsako stvar doživljam kot nasilje. Tisto kar je policija imela prek - tisto so ga kaznovali, v sodni prepovedi pa ni doslej dobil niti ene kazni.
Default avatar

Fighter1

Na žalost je res tako v praksi in realnosti: policija, kriminalisti, socialni delavci, sodni izvedenci,.. lahko naredijo vse v njihovi moči, sposobnosti in okvirih; pride pa en ''pameten'' sodnik in vse poruši, ker mu niso jasne OSNOVE NASILJA. Žal bi rabili opraviti to osnovno izobraževanje, pa jim nihče ne more/ne določi, da ga morajo opraviti in se seznaniti s temo, o kateri odločajo in so odvisna življenja!!. Samo to ne pomeni, da je to prav in ne pomeni, da ti nimaš prav in, da ti nimaš pravic in, da se ti moraš umikati, se bati in bežati pred takšnimi!! Pokliči na Društvo za nenasilno komunikacijo; tam ti bodo znali pomagati! Sodnico pa drugič vprašaj, če bi svoji hčeri isto rekla. Sramota. Pa še ženska povrh! Zahtevaš lahko tudi drugega sodnika ali se pritožiš na njeno delo, gotovo. Posvetuj se še z odvetnikom. V Sloveniji imajo sodniki previsoko stopnjo tolerance do nasilja. To bomo morali zrušiti. Sramota je, da nasilneži ''nategnejo'' sodnike ''kot stare gate''!
Upam, da si dobro.