Med.Over.Net

Delovno pravo in zaposlitev

Odgovarjajo: Staša Horvat, univ. dipl. prav.

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

Staša Horvat , univ. dipl. prav.

Pravna pisarna HK

invalidska upokojitev in nazaj na delo

Default avatar

invalidska upokojitev in nazaj na delo

Pozdrav

star sem 53 let in imam 39 let delovne dobe. Zdravnik mi je dal predlog za invalidsko upokojitev, ki bo verjetno sprejeta, saj sem skoraj ves čas že na vozičku, in v tem poklicu ne morem več delat.
Kolikšna je sploh višina invalidske pokojnine? Razmišljam da bi se po upokojitvi ponovno zaposlil samo za 4 ure v invalidskem podjetju, ki bi ga registrirala partnerka, ker je to možno.
Zanima me, če me upokojijo zato ker ne morem opravljati več dela v gradbeništvu, drugega dela zame ni, v tej firmi, lahko pa npr. delam delo za računalnikom štiri ure. Kakšen postopek je najboljši?
Zanima me predvsem nekaj, če sem invalidsko upokojen, ker kot delavec v gradbeništvu ne morem delati, zaradi obrab, poškodb in tudi ledvic ... ali mi še pripada polovico invalidske penzije, če se želim zaposliti v invalidskem podjetju na drugem delovnem mestu. Ali potem moram izgubiti celo invalidsko upokojitev, ker bi se upokojil kot gradbenik, potem pa opravljal drugo delo. To pomeni, invalidnina 2.ali celo 1. kategorije mi seveda ostane, vendar sem upokojen ker ne morem dleati tega dela, lahko pa recimo delam drugo, tudi iz vozička. Ali potem invalidsko penzijo v celoti izgubim ali mi lahko pol ostane in delam drugje za polovični čas.
Upam na odgovor in hvala vam.
Default avatar

na ZPIZ in zdravnika

Ne vem točno. Bivši kolegici je bila priznana prva stopnja invalidnosti in tako tudi invalidska upokojitev. Ker so ji svetovali, da srca sploh ne sme z ničemer obremenjevati in z invalidsko pokojnino ni shajala, je odšla nazaj in dala predlog, da začne delati vsaj po štiri ure. Kar so ji odsvetovali glede na njeno zdravstveno stanje in je to sprejela na svojo lastno odgovornost. Mislim, da je omenjala, da je potem dobivala polovico invalidnine (je že dolgo nazaj od tega). Ampak je imela kup dodatnih stvari, ko je želela takšno spremembo.
Najbolje, da se obrneš na ZPIZ, ker so verjetno kakšne spremembe. Pa tudi osebnega zdravnika povprašaj, oni vedo, kako gre v teh postopkih. Če ti je dal že predlog za invalidsko.

Zakaj pa ne ostaneš npr. na 4 urni invalidski, vmes se pa zaposliš za 4 ure pri partnerki? Boš imel tudi vsaj manj postopkov, če le ti ne trajajo od danes na jutri in če bi se jutri npr. na polno upokojil invalidsko, ne bi čez mesec dni že lahko to prekinil in bil potem zaposlen že pri partnerki. Poskušaj morda tako urediti, saj če v nadalje tudi tega dela pri partnerki ne bi več zmogel, še vedno lahko nato naprej pelješ postopke do polne invalidne upokojitve.

Mogoče vprašaj na podforumu Pravni nasveti tu gor, ta odvetniška družba marsikaj vsaj z osnovami nakaže v primerno rešitev, kaj kdo lahko stori. Da se boš že predhodno malo bolje vedel, kako obrniti. Na tvojem mestu bi se za štiri ure upokojila, če je možnost, za štiri bi pa vzela zaposlitev pri partnerju. Ker je vse ostalo preveč dolgotrajno. Že sam si opazil pri tem postoku, ko gre za polno invalidsko upokojitev. Potem pa še računaj, koliko časa bi šlo,če bi to še kako drugače spreminjal.
Mogoče pa vprašaj dr. Kersnika na Družinski medicini podforuma, on ti bo tudi kaj znal povedati.

Moderatorji

Staša Horvat , univ. dipl. prav.
Pravna pisarna HK