Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

OMR cepljenje in alergija

Default avatar

Matejaaaa

Pozdravljeni,
potrebujem nasvet, že v naprej hvala.
Sin je star eno leto, prejšnji teden bi moral biti cepljen za OMR, a je pediatrinja prestavila cepljenje za 14 dni, ker je pred kratkim prebolel bolezen ust, rok in nog.
Na posvetovalnico sem prinesla tudi izvid alergologa iz pediatrične klinike (je namreč atopik od 1.5 meseca dalje, testiranja so poleg alergije na mleko, arašide in lešnike pokazala tudi alergijo na beljak 30.40 kU/L (meja 0-0.35). Pediatrinja je bila mnenja, da naj se vseeno cepi, predvsem zaradi nedavnega izbruha ošpic, mene pa je spravila v dvome predvsem zaradi začudenja nad visokim rezultatom za beljak, stavkom, da včasih takšne z alergijo na jajca niso cepili, in s posebnimi zahtevami za cepljenje (ker dela v zdravstveni postaji, mora istočasno delati še en splošni zdravnik, če do česa pride...). Je res tako nujno, da se cepi tako hitro, ne bi bilo mogoče boljše, da s cepljenjem počakamo? Mogoče se tudi alergija do takrat izboljša? Zmedena sem tudi zaradi tega, ker sem v časopisu prebrala članek na temo ošpic. Strokovnjakinja iz NIJZ reče citiram: Da je proti ošpicam najboljša zaščita cepljenje, ki pa ga v posebnih primerih tudi ne izvajamo (preobčutljivost na sestavine cepiva in jajčne beljakovine).
Bojim se kakršnihkoli zapletov in poslabšanje vsega tega v zvezi z alergijo...
Lp, Mateja
Default avatar

Tanč

Cepivo je narejeno na piščančjih celicah in le anafilaktična reakcija na beljak (jajce) je kontraindikacija za cepljenje proti ošpicam. Otroci z alergijo na jajce (ki ni uvrščena v hudo alergijo, torej poteka brez otekanja ust, ustne sluznice, dihal), so lahko cepljeni pod zaščito z antihistaminikom (Claritine/Flonidan ali kateri drugi), lahko tudi pod nadzorom v bolnišnici.
Alergija na jajce se izboljša v nekaj letih, mnogo kasneje kot npr. alergija na KML. Včasih pa je tudi doživljenjska. Zelo verjetno bi na cepljenje (da bi alergija izzvenela) čakali nekaj let.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč