Forum.Over.Net

Starševski čvek

Bolj enostavno bi bilo, če bi bil 2. januar spet praznik

Default avatar

rtz-ztr

Na šolah 2. januarja ne bo pouka, ker bi bilo neekonomično, nekateri starši, ki ne bodo mogli dobiti dopusta, pa bodo imeli težave. Poslancev, še posebej tisti, ki so nam ukinili ta praznik, 2. januarja seveda ne bo v parlament.

http://www.zurnal24.si/na-nekaterih-sol ... nek-241411

"Poleg že sicer dolgih novoletnih počitnic bodo naši učenci prosti še 24. decembra in 2. januarja, kar so, tako kot 30. in 31 december običajni delovni dnevi. Imam drugošolca, dedkov in babic ni v bližini, v šoli varstvo ni organizirano, dopusta pa ne dobim. Kdo ga bo pazil?" se je pritožila bralka, mamica osnovnošolca iz Štajerske.

Decembrski pouk bodo nadomeščali maja

Božično-novoletne počitnice konec letošnjega leta trajajo med 25. decembrom do izteka praznikov, torej do 1. januarja, pouka prost pa bo tudi 2. januar. Šola, ki jo obiskuje otrok naše bralke, pa ni edina šola na kateri bodo učenci prosti že 24. decembra.

Na večini šol bodo sicer ta dan imeli proslavo pred dnevom samostojnosti in enotnosti, organizirana pa bo tudi šolska prehrana in varstvo. Več šol pa se je odločilo, da bodo pouka prosti že na 24. december, ta dan pa bodo, ali so že nadomeščali na eno od sobot. "24. december bodo na naši šoli nadomeščali v soboto 16. maja. Ali niso sobote tisti dnevi, ki naj bi jih starši preživeli skupaj z otroki?" sprašuje bralka.

Proslava je obvezna

"V skladu s tretjim odstavkom 7. člena Pravilnika pa lahko šola v letnem delovnem načrtu določi, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar, ne more pa ju izvesti na dan, ko pouk že poteka. Dneva ne smeta biti določena v istem tednu, razmik med njima pa mora biti najmanj teden dni," razlagajo na ministrstvu, pristojnem za šolstvo. Zato so se lahko šole odločile tudi za 24. 12. 2014, da bo pouka prost dan, ki pa ga bodo nadomestile.

"Vendar pa so v skladu s 6. členom Pravilnika dolžne zadnji dan pouka pred dnevom samostojnosti in enotnosti, dnevom državnosti in pred slovenskim kulturnim praznikom organizirati proslavo," dodajajo na ministrstvu.


Pouk bi bil neekonomičen

Šole pa bodo letos morale nadomeščati tudi petek 2. januar, ki ni praznik. "Veliko staršev otrok bo imelo dopuste in povsem ekonomsko neopravičeno bi bilo izvajati pouk v vseh šolskih stavbah samo en dan in nato zopet dva dneva ne. V Podrobnih navodilih o šolskem koledarju za osnovne šole, ki jih izda minister, pristojen za izobraževanje, je bilo še spomladi predvideno, da se 2. januar nadomesti 11. 4. 2015," pravijo na ministrstvu, pristojnem za šolstvo.
Default avatar

kulak ni vsak

En dan pouka odpade, pa že kar dopust staršev?
Kaj med poletnimi počitnicami pa jih 2 meseca ni v firmo ali kaj?
Default avatar

cicibici

Vsem nam bi koristil tale 2.januar, priznajte. Močno dvomim, da je storilnost zaradi tega, ker ni več dela prost dan, porasla. Me kdo prepiče v nasprotnem.....?

In kdo je le to zakuhal.....
Default avatar

11511

"Poleg že sicer dolgih novoletnih počitnic bodo naši učenci prosti še 24. decembra in 2. januarja, kar so, tako kot 30. in 31 december običajni delovni dnevi. Imam drugošolca, dedkov in babic ni v bližini, v šoli varstvo ni organizirano, dopusta pa ne dobim. Kdo ga bo pazil?" se je pritožila bralka, mamica osnovnošolca iz Štajerske.


ma daj kar na WC me prime ob takem branju. Ja madona 1.1. Pač pelješ DRUGOŠOLCA k najbližji babici in ji še lepo osebno voščiš novo leto.

Ali najdi kakšno varuško, sosedo, študentko........................

Pa kaj si z državo in popoldanskim varstvom spočela otroka?

A v sobotah pa ne delaš? Marsikatera namreč dela. A zdaj naj pa šola obratuje da bo moj DRUGOŠOLEC imel varstvo.

Res ne morem verjet kaj vse pešta to našo SLO.
Default avatar

krat 8

To bomo starši reševali na enak način kot jesenske, spomladanske in poletne počitnice. Eni z dopustom, drugi z babicami, tretji z delavnicami, itd. Ne vidim, zakaj bi bila ravno ta petek, 2. januarja, taka težava, da je potrebno razpredati v časopisju.
Default avatar

wd40

cicibici je napisal/a:
Meni je še 1. v napoto...
Default avatar

Barca

cicibici je napisal/a:
Tudi hotelirjem in gostincem bi prost 2.1. koristil, letos se posebej, ko je naprej se vikend...

Pac, pri sprejemanju ZUJF-a so na marsikaj pozabili :(
Default avatar

velik nesmisel

krat 8 je napisal/a:
Ne vidim nobenega pametnega razloga, da so praznik 2. januar ukinili. Tisti, ki so ga ukinili, pa ta dan vzamejo dopust, torej je le interes ljudi, da bi imeli na ta dan še naprej praznik.
Default avatar

LeyaPrive

Jaz pa ne vidim nobenega razloga, zakaj bi bil 2. januar praznik. Že tako se po 23.decembru vse ustavi in tudi nekaj dni po novem letu ima marsikdo frej.
____________________________________________________
Only the stupid need organization, the genius controls the chaos! A.E.
Toplotne črpalke | Alterish.com - Let's cook
Default avatar

nelogično

LeyaPrive je napisal/a:
Saj zato bi bilo smiselno, da je 2. januar še naprej praznik. Zakaj je treba pri nas samo jemati, kar je dobrega?
Default avatar

savrinka

Ah no. Veliko ljudi dela za vse praznike in večino dela prostih dni. Noben ne jemlje dopusta zato, da je vse dni z otroki in ni prav nobene tragedije.
Itak da, bi marsikoma pasalo, da je 02.01. fraj, da bi šel malo naokoli. Seveda naj trgovine delajo, kino, bazeni, gostinski lokali to naj bo odprto kajne? Ker vsi tej ljudje so brez otrok.
Če pa slučajno kdo samo pomisli, da bi 02.01. hotel po novo osebno izkaznico pa vsi v luft, ker to se pa ne spodobi.

Letos je slučajno ta dan na petek zato so naredili most. In vsi vi, ki imate mostove bi jih imeli tudi, če bi otroci bili v šoli. Ko pa tako paše en dan brez otrok.
Ko bo 02.01. na ponedeljek, torek, sredo mosta ne bo in bo to normalen delovni dan.
Default avatar

nelogično

savrinka je napisal/a:
Po tej logiki najbolje, da postopoma ukinemo vse praznike, ko se večina tako z lahkoto sprijazni, da nam je bil 2. januar vzet. Ker se itak dela vse dneve. Kako leto, ko bodo novoletni prazniki zelo kratki, bo tale 2. januar meni in tistim, ki jim prosti dnevi nekaj pomenijo, zelo manjkal.
Jaz ne rabim odprtih trgovin ne ob nedeljah, ne ob praznikih. Na referendumu sem glasovala proti in mi je bilo žal, da so trgovci izsilili nedeljski delovnik. Ker je to potegnilo tudi druge zaposlitve čez teden in je zdaj delovni tempo petek in svetek, nikoli miru. Na bazene v času praznikov ne hodim že zato, ker je dražje, ampak raje med tednom popoldne. V prostem času znam z družino uživati brez da bi morale zame delati razne službe.
Default avatar

savrinka

nelogično je napisal/a:
Ne gre za vzeti praznik. Sicer je po moje veliko drugih datumov, ki bi morali biti državni praznik in vsekakor je prav, da se ljudje začenjajo upirati. Do tu se strinjam.
Delam v turizmu 22 let in sem vesela, da imam delo pa čeprav je to na višku takrat, ko so drugi fraj.
Zmoti me samo to jokanje okoli otrok. Katastrofa, ker bo nekdo moral! vzeti en dan fraj, ker letos na ta dan pač otroci nimajo pouka. Dejte no. Ostali bi morali skakt v luft vse ostali dni v letu, pa vse sobote, ko prosimo za dopust, da gremo na šolske predstave in ostale prireditve, ki se seveda organizirajo takrat, ko so starši fraj. Ja nekateri starši.
Smo starši, starši smo postali zavestno in s tem pristali na cel kup odrekanj. Letos bo most 2.1. drugo leto bo most nekje drugje. Enkrat bo vik in krik, ker bo most, drugič bo vik in krik, ker mosta ne bo in bo šel podaljšanj viken k hudiču. Dejstvo pa je, da nekaterim je bistvo jokanje in stokanje čez vse.

No meni je pravo olajšanje, da bo letos 02.01. fraj. Ker bom delala za Božič, delala bom zadnjega in delala bom prvega. Ker bo drugega le malo manj gužve bom takrat fraj in bomo z družino malo praznovali pa še spočila sem bom pred vikendom, ki bo spet deloven in nor do Befane. Drugo leto bo pa spet drugače. Lahko bi se že sedaj jezila in bila slabe volje, ker bodo letos prazniki nori, lahko sem se pa odločila drugače in sem dobre volje, ker se bomo drugega imeli lepo.
Default avatar

družina

Jaz pa mislim, da bi mogli več pozornosti nameniti družini kot celoti. V kolektivih kjer so ljudje brez družin bi lahko oni dežurali vsaj, ko so šolske počitnice. In ljudje z družino bi morali imeti prednosti pri dopustu na šolske počitnice. Sicer je vse skupaj brez veze. Mislim, da so počitnice namenjene temu, da je družina skupaj, ne pa da starši vse dni delajo, otroci pa so prepuščeni sami sebi. Res imajo veliko od takih počitnic!
Da so ukinili 2. januar je pa itak kr neki.