ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Sindrom policističnih jajčnikov

Default avatar
Pozdravljeni
danes mi je ginekologinja postavila diagnozo: sindrom policističnih jajčnikov. (k njej sem šla zaradi neredne menstruacije). Stara sem 21 let, nimam težav s prekomerno težo (imam normalno težo, k večjemu sem na spodnji meji), sem pa v zadnjem času opazila povečano izpadanje las in težave s kožo, prav tako nimam težav s poraščenostjo.
Tri leta sem jemala kontracepcijske tabletke yaz, pred pol leta sem jih nehala (izostanke menstruacije sem pripisovala prenehanju jemanja tabletk). Ginekologinja mi zaenkrat ni predpisala nobenega zdravljenja (sama sem skeptična glede ponovnega jemanja KT - kaj menite vi), zanima me kaj se sploh da narediti.

Ali bi bilo potrebno še preveriti nivo hormonov?

Zanima me ali se s časom možnost zanositve manjša?
dobrodošli so kakaršni koli nasveti.
Default avatar
Spoštovani,

težko brez stika z vami komentiram diagnozo, ki jo zadnje čase kolegi dodeljujejo skoraj kot bi šlo za študentske bone za prehrano. Morda je diagnoza res smiselna, morda tudi ne, vsekakor pa po konstituciji niste tipični primer in neredko po prenehanju s KT pri mladi ženski jajčnik malce "ponori" in tvori več drobnih foliklov, ki lahko UZ izgledajo kot bi bili policistični. za enkrat bi zgolj počakal in vas ponovno pregledal po 4 do 6 mesecih, vmes pa ne bi zdravil ničesar, ne glede na to ali bi imeli ciklus ali ne. KT v tem času bi predpisal le, če potrebujete kontracepcijo. Če vam je pa ciklus tako zelo pomemben, da ga želite na vsak način imeti, pa čeravno ne pravega, potem pa ni druge možnosti kot da vam predpišemo eno od oblik hormonske terapije, med katere spadajo tudi KT.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Pozdravljeni,

tudi sama imam podobno težavo. :-(

Šla sem k ginekologu za odvzem brisa HPV, bilo je negativno. Ginekolog je hotel, da se pogovoriva o kontracepciji, čeprav sem na vprašalniku obkrožila, da uporabljava kondome. Omenjal je izključno tabletke in nato sem mu povedala, da nočem tabletk. Hotel je vedeti, zakaj ne. Nato mi je našteval prednosti uporabe in je zamolčal polovico tveganj. Sem rekla, da jih vseeno nočem. In je rekel, da on ne bo delal splavov. In sem mu odgovorila, da ga nisem nikoli prosila za splav. No, potem je pa rekel, da mi bodo izboljšale kri. In sem rekla, da imam vredu kri, ker sem imela nedavno tega teste in nisem nič slabokrvna. In je rekel, da imamo itak vse ženske slabo kri in da so vrednosti zato prilagojene.
No, potem me je pregledal, nazadnje pa ultrazvok. In je odkril ciste na jajčnikih. In je rekel, da mu manjka samo še en kriterij za sindrom policističnih jajčnikov in potem je rekel, da sem prekomerno poraščena. Nikoli nisem mislila, da sem, niti mi ni nikoli nihče tega omenil. Nimam brkov, brade, poraščenih prsi ali hrbta. Imam ene 10 malo daljših cca 1,5 cm dolgih dlačic od popka navzdol, poleg tistih krajših prozornih. ITM imam 19,9. Imam vedno redne menstruacije, povprečno na 28 dni, včasih dan več ali manj. Nikoli mi ni izostala nobena menstruacija, za več let za nazaj imam zabeleženo, v najhujšem odstopanju je bil cikel dolg 25 dni.
Potem je rekel, da imam veliko verjetnost za koronarno bolezen in diabetes, ker je tudi moja babica imela diabetes. Samo njej so diagnozo postavili šele pri 85 letih in je dobila tablete, sladkor pa ni bil ne vem kako visok (13). Potem sem ga vprašala, če to pomeni, da bom imela zmanjšano plodnost. In je rekel, da ne, sicer pa obstaja tudi umetna oploditev. In je rekel, ali zdaj hočem kontracepcijske tablete, ker je to terapija za sindrom policističnih jajčnikov in da se bodo, če jih bom jemala, zmanjšale dlake. Sem vprašala, ali vplivajo tudi na koronarno bolezen, diabetes in ostale posledice visokih androgenov? Ni dal jasnega odgovora, češ da še ni študij, zato sem rekla, da bom premislila in sem šla.
Potem sem se pa jokala celo popoldne in sem šla na kosilo in ker sem tako jokala, so mi dali sladico na račun hiše, pa je nisem hotela pojest, da ne bi dobila diabetesa. In takoj sem se vpisala v še eno dodatno športno dejavnost.

Potem sem pa na internetu našla, da ultrazvok sploh ni dovolj za postavitev diagnoze, zato bi si rada testirala hormone. Kolikor sem našla rabim izvid hCG, testosterona, DHEA, LH in FSH, da pogledam vrednosti in razmerje med LH in FSH. S temi izvidi nameravam iti potem k privat ginekologu po še eno mnenje. Zanima me, kdaj glede na cikel si moram posamezno stvar izmerit? Ali si moram izmeriti še kaj drugega? Koliko približno me bodo stali testi (na Adrialab ne najdem cenika)? Kje na internetu lahko najdem kakšna je normalna poraščenost ženske? Kakšna je progresija oziroma dolgoročna prognoza PCOS oziroma KOLIKOKRAT je res večja verjetnost, da dobim kakšen življenjsko nevaren zaplet, npr. koronarno bolezen?

Potem sem našla, da obstajajo še druga zdravila za PCOS in sem postala jezna na ginekologa, ker mi je to zamolčal. In zdaj mislim, da ima mogoče provizijo na kontracepcijske tablete, ker sicer ne bi bil tako neprijazen.

Prosim za pomoč in prijaznost.

LP
Anonimna 123
Default avatar
Spoštovani,

ne vem, kaj naj rečem? V prvih dveh tretjinah zgodbe o obravnavi pri vašem ginekologu ste se prav junaško držali in nimam kaj očitati kateremukoli vašemu argumentu. Očitno ste pod bremenom, za moj okus povsem neprimernih očitkov ginekologa, potem podlegli kot bik v areni pred pikadorjem podleže puščicam, ki mu jih drugo za drugo zapiči v hrbet, da na koncu poklekne.... :-)... Pomirite se. Prav nobenega razloga ni, da bi uporabljali KT, če vam ni do tega in tudi PCO sindroma nimate. Ne rabite nobenih preiskav v smeri PCOs. Vaš ginekolog seveda od predpisanih zdravil nima provizij, ker tega pri nas ni, možno pa je, da je v dobrih odnosih s katerim od farmacevtov, ki prodajajo KT, pa mu ta potem kdaj sponzorira kakšno izobraževanje :-)
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet