Splošna stomatologija

Odgovarjajo: Nataša Prebil, dr. dent. med.

Uf, zobni kamen in še kaj

Default avatar
Pozdravljeni.

Včeraj sem imela zobozdravnika.

Seveda, se ga zelo bojim, posledica tega je, da imam skoraj na vsakem zobu že plombo.Zelo mi je žal, da nisem v šoli redno hodila k zobarju, za kar je kriv strah in nezmožnost prenašanja bolečine. Res je, da sem občutljiva, a marsikaj lahko prenesem, le tega z zobmi ne. Ko samo začutim vrtanje v živec ... Groza. No, in šele na faksu sem našla res dobro zobarko, ki je ugotovila, da ni druge kot inekcija. IN tako sem si prvič v življenju dala urediti zobe. Čeprav sem vsakič pred obiskom slabo spala, bila živčna in cela trda na stolu, kljub inekciji.

Potem je preteklo kar nekaj let, da sem se ponovno odpravila, tokrat k novi. Že prej sem se pozanimala, če bi mo dala inekcijo, saj marsikdo noče. Rekla je, da ja. Da mi baje pripada, upam, da to drži. Da sicer včeraj sem morala plačati zaradi samoplačniškega psoega - zobni kamen, naslednjič pa bom mela zastonj inekcijo - plomba. Kako je s tem?

Včeraj pa sem imela čišćenje zobnega kamna, dala mi je inekcijo v celotna usta, kar solze so mi pritekle od šoka. Sem si mislila, pa saj ne rabim inekcije za to, to mi je na faksu že enkrat delala pa ni bolelo nič.To je bila takrat edina stvar, ki mi jo je lahko naredila brez inekcije. In povedala je še, da moram pačati inekcijo, ker imam samoplačniško storitev zobni kamen, pa čeprav mi je potem še eno plombo delala poleg, samo potem mi je dala ločeno še inekcijo, mislim, da ji je še pol ostalo od prej. Imela sem res srečo, da sta bili obe zelo prijazni, saj je namreč bolelo kot sto hudičev. Ko sem plahnila, vedno polno krvi. Ko mi je čistila, na enem zobu, ki sigurno ni nekaj vredu z njim, me je ta zob tako bolel, bolj kot vse ostalo, kot da bi mi ga vrtala. Moje vprašanje: kako je to možno, da me pred 5 lti ni bolelo, sedaj pa z inekcijo pa bolelo? Na stolu sem bila zelo dolgo. Še sedaj podoživljam, imela nočne more. Res sem nek posebni primer, a ne morem si pomagati, pač ne prenesem bolečine. Danes me zobje bolijo, sploh ne morem jesti, dlesni tudi. Od česa je to odvisno, sem v teh nekaj letih postala še bolj občutljiva???

Malo za šalo, malo za res - ob vsem tem sem si mislila, kako bom šele rodila;)))

lp
Default avatar
Pozdravljeni,

občutljivost na posege se spreminja (vpliv hormonov, splošnega stanja organizma, psihosomatskih dejavnikov ipd.). Kakšno lokalno anestezijo ste prejeli lahko le ugibam, zato vam na vprašanje ne morem odgovoriti. Vseeno ne obupajte in v naprej zahtevajte posege ob uporabi lokalne anestezije.

Srečno.
Nataša Prebil, dr.dent.med.
Zobna ordinacija Prenadent
tel. 040 934 000
www.zobozdravstvo-prenadent.si
www.informacija.net/zobna-ordinacija

Moderatorji

Nataša Prebil , dr. dent. med.
Natasa Prebil