Med.Over.Net

Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

Seboroični dermatitis - groza

Default avatar

obupan na kvadrat

Spoštovani dr. Kralj!
Sem oseba v drugi polovici dvajsetih let. Imam težavo, ki me spravlja v obup, frustracije in še enkrat obup;
Že okoli 7 let je minilo, odkar se mi je prvič v življenju pojavil seboroični dermatitis. Poskusil sem z različnimi kremami in pred dvema letoma ali letom pred njima ugotovil, da mi Elidel resnično odgovarja.
* Se pa v zadnjih pol leta dogaja, da ta dermatitis traja neprestano, ne da bi ponehal; pri meni ima približno takšen cikel: danes ga dobim, tri do štiri dni bom okrog nosa, morda po bradi in na ličnicah imel rdeče fleke, ki so "obloženi" z več plastmi o. odebeljeni. Nato se bodo po kakih 4 dnevih locirana žarišča pričela sušiti in luščiti, kar traja dva dni. Navadno si s prsti pospešujem luščenje (čiščenje kože) na omenjenih predelih. Nato sledita dan ali dva brez težav, tretji dan ponovno izbruh. In to zdaj traja res doolgo že! Če uporabljam Elidel, navadno to stanje traja bistveo manj časa in če uporabljam Elidel dlje, potem lahko pride tudi do nekajdnevne ali tedenskega miru.
* Največkrat opazim, da se loteva izbruh takrat, ko se potim (pri športu). Že med rosenjem kože pričnem na značilnih mestih čutiti zbadanje in pekoč občutek, ko se preznojim pa imam občutek, kot da me je nekdo polil s kislino. Ob težjih naporih opažam tudi predvsem na ličnicah, zlasti ko imam brado komaj v fazi rasti (drugi ali tretji dan po britju) izločanje loja - kot bi imel namazano kremo. Je pa loj in enako velja na lasišču, zlasti ob straneh.

Sem pogosto pod stresom in to je najbrž glavni dejavnik. Pišem pa vam zato, ker se v zadnjih dneh, odkar sem po dolgi pavzi prenehal s pitjem vina, opazil poslabšanje; približno en teden že ga vsak dan popijem 1 dcl (refoška) ob jedi in stanje je iz dneva v dan grozno. Osebna zdravnica, ki mi ni želel predpisati Elidela, češ da imam šampon Oronazol, ki ravno tako pomaga za obraz... storil sem kar je rekla in zgodila se mi je tako huda reakcija, da me vse že nevzdržno peče in koža na predelih že kar žari. Zaradi tega bom moral jutri odpovedati povabilo na rojstni dan.
Opažam tudi, da ko pustim malce daljšo brado (govorimo le o milimetru ali dveh) se mi koža na bradi in ličnicah prične luščiti. In ko sem v krogu ljudi, moram neprestano obiskovati wc in si luščiti ali polivati z vodo, da za kakih 15, 20 minut imam mir.

Sem grozno obupan. To mi povzroča že tesnobo.
Rdeče vino res lahko tako škodi? Kaj mi svetujete? Hrana ima kak vpliv?
Hvala in lep pozdrav
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!
Opisali ste tako samo bolezen kot tudi vzroke, poteke, vplive nanjo.
KOt ste napisali so stres, fizična aktivnost, alkohol pogosti sprožitelji.
Elidel je ena od krem, ki ima to dobro lastnost, da ponavadi pomaga, poleg tega pa ne tanjša kože.
V lekarni obstaja najmanj 4 do 5 različnih mazil, ki imajo ta namen za umirjanje kože pri diseboreji, dober lekarnar vas bo o tem informiral, sam nerad pišem o teh imenih, ker nimam namena reklamirati posameznih produktov.
Osnova pa je umiritev življenja, stresa in podobno, kar pa je lažje svetovati kot izvesti.
Hrana vpliva le toliko kot so neke agresivne začimbe ali dodatki, ki poslabšajo stanje kože, sicer pa ne vpliva direktno na stanje.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

APT

Spoštovani,

Zanima me razlika med seboroičnim in atopičnim dermatitisom. Če opišem svoj primer - prva pojavitev manjši lišaji v puberteti (diagnoza: preveč šampona), potem dolgo nič. 2006 hud izbruh z zateklim obrazom, komaj sem gledala na eno oko, iz zadnjega predela glave mi je 24h/dan iztekala tekočina (kot sokrvica?, vsekakor s skrajno neprijetnim vonjem) - predpisano mazanje s kortikosteroidi je zmanjšalo oteklino na obrazu, a po zgornjem delu telesa so se pojavili lišaji. Z zelo omejeno dieto se je stanje nekako umirilo v roku 3 mesecev. Ostala je bolj kot manj neprestana srbečica na celotnem zadnjem predelu glave (ki po besedah partnerja ponoči še vedno oddaja zelo neprijeten vonj) in vratu pod lasiščem, ter ravno tako neprestano srbeči lišaj kot nekakšna korona nad zadnjikom (premer kakih 10 cm). Pred kakim letom se je pojavila še (na trenutke zelo močna, včasih niti ne) srbečica na eni strani stika spodnjih hlač s kožo (pregib), občasno se pojavljajo zadebelitve/suha koža/srbečica za ušesi. S kortikosteroidi se sicer ne ukvarjam več, saj je zadevo nekajkrat morda začasno izboljšalo, nato se je počasi vrnilo v prvotno stanje (glava+zadnjica). pri dermatologu sem bila samo ob izbruhu 2006, potem ne več.

Diagnoza ob hudem izbruhu je bila atopični dermatitis, a z glavo, iztekanjem in smrdečim izcedkom se ni nobeden prav ukvarjal. Ob prebiranju forumov pa se sprašujem ali gre za seboroični dermatitis - in kaj je pravzaprav razlika med njima? oba je, kolikor razumem, nemogoče "pozdraviti", gre bolj za vzrdževanje čim bolj znosnega stanja, ni mi pa čisto jasno kako gredo skupaj protiglivična mazila in pa anitbiotiki (ki se oboji navajajo kot pomoč pri seboroičnem d.).

še to me zanima - dobila sem napotnico osebne zdravnice za znamenja - ali lahko z dermatologom ob obisku spregovorim tudi o tem ali bi za to morala dobiti drugo napotnico (drugega zdravnika?)?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!
Izkušen zdravnik, dermatolog bo razločil obe bolezni glede na potek, lokacijo sprememb, izgled sprememb...... Za bolnika je jasno kaj ima, ko se pomeni z zdravnikom, ki mu je postavil diagnozo, v tem primeru bo tudi znal predvideti kdaj bodo problemi, kje bodo problemi in kaj naj ukrene , da bo stanje boljše.
Namen tega foruma seveda ni opisovanje na široko o boleznih in namen ni, da bi sedaj na podlagi tega vsak kar sam postavljal svojo diagnozo in terapijo, namen nas , ki se ukvarjamo z boleznijo je, da jo pomagamo opredeliti in predvsem , da pomagamo bolniku.
Še kakšen uporaben napotek za vas pa je- v kolikor imate spremembe na tipičnih mestih za eno ali drugo bolezen, vam je že bolj jasno kam peljejo problemi, v katero smer.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

obupan na kvadrat

Spoštovani dr. Kralj,
privoščil bi si še eno vprašanje v zvezi z uporabo Oronazola kreme; kot že v uvodu omenjeno, sem več let po potrebi uporabljal Elidel, ki mi je zelo pomagala, saj je z mazanjem na prizadeta območja že naslednji dan bila koža bistveno manj poordela, dan kasneje se je pričelo luščiti, 3. ali 4. dan pa ga ni bilo več.
Kot veste, Elidela pač nimam, ker mi ga osebna zdravnica ni želela (več) predpisati. Tako sem kupil Oronazol kremo, in si jo včeraj nanesel na omenjene lokacije; (naj omenim ponovno, da sem prejšnji teden po njenem nasvetu uporabil šampon Oronazol kar na obraz in dobil sem hudo reakcijo, stanje se je močno, močno poslabšalo, po dveh tednih pa agresivno pričelo luščiti, kar pa se začuda ne dogaja na tak način na lasišču, kjer mi zelo pomaga. Ne vem, zakaj tolikšna razlika).

Po prvem nanosu Oronazola se mi je rdečina na tipičnih mestih ojačala, kasneje me je pričelo vse peči in srbeti. Stanje je trajalo približno 3 ure, močna "rdečina" je ostala. Po navodilih sem uporabil kremo še zvečer pred spanjem in danes sem že od jutra grozno rdeč, stanje je jasno bistveno slabše kot včeraj pred nanosom.
Me pa vseeno nekaj zanima: Mi svetujete, da po končanem ciklusu aktualnega dermatitisa preventivno mažem z Oronazolom in s tem (morebiti) preprečim ali omilim izbruh novega, ki bo sledil 2 dni po tem, ko bo koža "zdrava"? Na lasišču deluje, ne vem pa, kako se bo koža na obrazu odzvala. Elidel mi pomaga, mislite, da lahko pričakujemo podobno z Oronazolom?
Vljudno vas prosim za odgovor,
hvala!
Default avatar

obupan na kvadrat

p.s. popravljam:
v prvem delu dopisa se mi koža agresivno ni pričela luščiti po 2 tednih (po nanosu šampona Oronazol na obaz) pač pa po dveh DNEH!
lp
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!
če je taka reakcija na Oronazol kremo, potem ni pričakovati izboljšanja, imamo pogosto težave pri tem dermatitisu, da določena krema enim ustreza, drugim ne, treba je vedno poizkusiti na manjšem področju, ne na celotni prizadeti površini.
Tudi šampon in krema nista isto.
Obstaja cela vrta mazil namenjenih diseboreji, kar lahko vprašate v lekarni, dali vam bodo testerje in uporabite na manjši površini.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

barbara r.

Spoštovani dr. Kralj!
v zadnjem času se mi pojavla srbečica pod koleni, nato še po drugih delih telesa tudi po trebuhu. Najbolj boleče je po tuširanju. Bi mogoče vedeli kaj je to ?
lp, barabara
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!
Lahko gre za posledico suhe kože, lahko gre za atopični dermatitis, lahko gre za bolezen, ki se ji reče pytiriasis rosea.....Možnosti je kar nekaj, obisk pri osebnem zdravniku bo prava poteza.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

peter28

Pozdravljeni!

Zanima me, kako se neguje kožo obraza pri seboroičnem dermatitisu?
Do sedaj nisem uporabljal nobenih krem ali olj za obraz. Sedaj se je stanje malo poslabšalo in mi je zdravnica predpisala kremo Oronazol.
S kremo se namažem zvečer in zjutraj je kar nekaj drobnih lusk po obrazu.

Zanima me, kako je z umivanjem, ali si obraz pred nanosom kreme umijem ali zjutraj?
Ko si obraz umijem, se mi zdi, da je koža takoj suha (se drobno lušči).

Prebral sem že, da svetujete za čiščenje obraza olja. Je jobobino olje primerno?
Kdaj se obraz čisti, nekaj časa po nanosu kreme predvidevam, da še ne? Se prej ali po čiščenju z oljem kaj umijem?

LP,
Peter
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!
Seboroični dermatitis pomeni dve stanji- poslabšanje, mirna faza.
V mirni fazi, ko ni problemov se živi z vsemi dejavniki, umivanjem, močenjem.... ob poslabšanju pa čiščenje z enim od olj, ki se dobi v lekarni, kar pač ustreza, izogibanje vodi v tej fazi in uporaba enega od mazil, če pomaga je tudi Oronazol ustrezen.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

dusanabc

Star sem 40 let in imam že cc.3 leta težave z kožo v predelu glave oz. natančneje na lasišču po celotnem stranskem in zadnjem delu.Pojavljajo se mi nekakšni rdeči fleki nekateri so samo rdeči fleki nekateri pa izbočeni nad površjem kože kot nekak mozoljček z belo piko.Ne opažam srbenja niti pekočega občutka na teh predelih.Le tisti ki so izbočeni nad površje kože bo boleči.V tem času sem zdravil prizadeto kožo z Klindamicin raztopino in tudi z Skinoren kremo.Redno uporabljam tud Oranozol šampon ampak izboljšanja ni,le vizualno se nakako samo popravi barva ampak to ne traja dalj časa samo nekaj dni(3-4).

L.P. Dušan
Priponke
61155_3.jpg (986.59 KiB)
61154_2.jpg (959.09 KiB)
61153_1.jpg (744.14 KiB)
Default avatar

B. Kralj

Najprej pozdrav!
To kar je videti je lahko posledica britja, vraščenih dlak, lahko vnemanje in gnojenje ob dlakah, lahko pa tudi deseboreja, kar pomeni vnemanje lojnic, ki se lahko stalno ponavlja.
Vsekakor je pristop in zdravljenje pri dermatologu, kjer se bo opredelilo smer obolenja in seveda smer zdravljenja.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj