ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

cistitis

Default avatar
Upam, da sem se obrnila na pravi forum. Danes sem izvedla, da imam cistitis (poskoitalni cistitis?). Sedaj že četrtič v dobrem letu. Težave so se pojavile vedno po nezaščitenem spolnem odnosu (ker imam reden ciklus, s partnerjem par dni pred menstruacijo ne uporabljava kondoma). No, nevem kako naj napišem, cistitis se je do sedaj pojavil 4x, odnosov brez zaščite pa je bilo več. Ker nisem bila pri svoji zdravnici, mi je ta predpisala sedaj samo Primotren za tokratno zdravljenje, mi je pa dejala da mi bo moja zdravnica dala zdravila, ki jih bom mogla jemati po vsakem nezaščitenem odnosu. A je to zdravilo lahko Primotren ali katero drugo? Slišala sem, da bi naj prišel prav tudi Ciprobay, vendar sem nan alergična (anafilaktična reakcija). Zanima pa me tudi, kako sploh pride do cistitisa. In če se pojavi po spolnih odnosih, kako to, da ne po vsakem (hvalabogu)? Se mu da kakorkoli izogniti? Sedaj (torej četrtič) sem bila prvič pri zdravniku, prej sem kak teden potrpela, pila čaj za mehur, malo jamrala, ampak je šlo. Zdaj pa je blo že tak hudo, da sem se mogla obrnit na pomoč k zdravniku.
Vsaka informacija bo dobrodošla.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovni,

tako kot vsak udarec z dragocenim porcelanom ob tla ne konča v črepinjah, tako je tudi pri naših dejavnostih, ki lahko vodijo v takšno ali drugačno težavo oziroma bolezen. Vprašanje "zakaj ne dobite cistitisa vsakič", torej nima enovitega odgovora oziroma je odgovor: ne vem. Očitno imate dovolj slabih izkušenj, da se boste v bodoče izognili dejavnosti, ki ima znane posledice, tudi, če gre morebiti za popolno naključje. Na splošno pa "honeymoon cistitis" nastane kot kombinacija prisotnih klic in mehanskega draženja sečnice, ki se tako razdraži, da postane preobčutljiva na vsakešen dodaten dražljaj, odziva pa se preko živčnih končičev, ki sporočajo CŽS podobne impulze, kot če bi bil stalno poln mehur in bi bilo treba iti na WC ,skratka sproži se pekoč občutek uriniranja ter stalno draženje na odvajanje vode. Pri tem gre včasih res za infekcijo mehurja, včasih pa ne. Praviloma se zdravi z antibiotiki ki se pospešeno izločajo s sečem, zato, da tam delujejo na morebitne povzročitelje vnetja. Takšni antibiotiki so sulfonamidi, kinoloni in klavulanska kislina, ki jo kombiniramo s penicillini, če gre dokazano za klamidijo pa uporabimo še tetracikline ali azitromicin.
Izognite se torej kot kaže cistitisu le tako, da vedno, tudi v času pred M uporabite kondom ali pa zlasti takrat.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Hvala za vaš odgovor.

Pozabila sem pa vprašati skoraj najpomembneje. Kako je s spolnostjo med zdravljenjem cistitisa? Že drugi dan po zdravljenju z antibiotikom je bilo boljše, želja po sexu pa tudi prisotna, vendar smo vseeno raje počakali. Je bolje počakati s spolnostjo do konca zdravljenja ali ta nima nobenega vpliva na samo zdravljenje?

Lp!
Default avatar
Spoštovni,

na to vprašanje žal nimam enoumnega odgovora. Spolni odnosi vsekakor lahko pospešijo infekcijo sečil pri ženski, če so v področju spolovila prisotne patogene bakterije, vendar je tudi res, da antibiotiki zelo hitro takšne bakterije odpravijo oziroma moćno zmanjšao njihovo koncentracijo. Če sem iskren je torej lahko od primera do primera drugače in je treba pač poskusiti. Večina zdravnikov bi po mojem spolne odnose vsaj prve 3 dni zdravljenja cistitisa odsvetovalo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Pozdravljeni.
V začetku tega leta sem že imela težavo, da me je nekaj dni po s.o. peklo pri sečnici, sililo k uriniranju. Takrat je bil najbolj pekoče tik pred začetkom uriniranja in tudi pri hoji sem občutila, da me peče. Od zdravnice sem dobila Primotren. Zdravilo je pomagalo takoj, že ko sem vzela prvo tableto.
Sedaj imam spet verjetno primerljivo težavo, ki pa je potekal nekoliko drugače:
Minuli teden se mi je po s.o. ki sem jih imela prejšnji vikend, spet začel pojavljat pekoč občutek in občutek draženja k uriniranju (čeprav je bil mehur skoraj prazen).
Nekoliko neprijeten oz. boleč občutek sem prvič občutila ob umivanju v ponedeljek. (SO sem imela v sob. in ned.), potem sem tudi v torek še imela SO - sicer ob začetku SO ni bilo boleče kje v nožnici, le na koncu SO je bilo že zelo boleče.
Sem upala, da bodo te bolečine oz. pekoč občutek izginil. Že takoj v ponedeljek sem si področje okrog sečnice razkuževala z octeniseptom. Umivala sem se vseskozi s peno Vitagyn... Tudi po SO sem se vedno umila in pred njimi tudi.

Pišem pa, ker me vendarle ne peče na enak način kot prejšnjič.
Res, da me draži in sili k uriniranju, vendar postane urin pekoč šele, ko nekaj časa teče (tako je bilo v začetku do sredine tega tedna).
Od srede naprej pa sem poleg siljenja k uriniranju vedno opazila, da me več ni peklo ob začetku uriniranja, pač pa je zabolelo, ko sem izpraznila mehur in se je "nekaj pokrčilo". Torej, ko sem zaprla sečnico ali mehur. Vedno takrat je bila resnična bolečina, ki se je z dnevi le stopnjevala in bila vedno bolj izrazita oz. močnejša. Sem jaz imela mogoče vneto kakšno mišico, ki me je zabolela, ko sem stisnila sečnico? Vendar me pa ni zabolelo, če sem stisnila, kar tako, ko v resnici nisem urinirala.
Čudila sem bolečino tudi, že na eni strani, kjer so jajčniki.

Sem pa v dilemi h kateremu zdravniku naj grem v tem primeru?
Osebnemu zdravniku mi je nerodno to razlagati. Če pa bom rekla, da "me peče" mehur, se mi zdi, kot da bi lagala in če bi me dal na vodo, verjetno niti ne bi našel bakterij v urinu. Kako stvar pojasniti zdravniku, da ne bi bila v nerodni situaciji?
Če bi poklicala v G ordinacijo, pa me tudi ne bi sprejeli.
Razmišljam tudi, če bi prav zaradi teh težav bilo boljše, da spremenim osebnega zdravnika...
Zato sem se spomnila, da sem imela doma še nekaj tabletk Zinnata in v petek vzela prvo.
Že ko sem pojedal prvo tableto, je bilo opazno boljše, po 2 tableti pa je vse o.k.
Zato vprašanje, kako dolgo bi morala jemati antibiotik, da bi se vse pozdravilo?
Bojim se, da se mi v 1 tednu truda s prenalivanjem in razkuževanjem z razkužilom za sluznico, ni stvar razširila kam v jajcevode?
Ali pa je to, da me po nekaj tabletkah (do tega trenutka 3) več ne boli, mogoče dovolj zanesljiv indikator, da antibiotika več ne jemljem? Pravzaprav bi verjetno morala k zdravniku, saj seveda nimam doma neke zaloge antibiotikov.
Prosim,če mi lahko pojasnite, ali vsaj ugibate, kaj je to mene verjetno peklo oz. bolelo, ko sem pokrčila sečnico in kako v takih primerih ravnati?

27.11.2016
Vceraj popoldan in se celo noc sam bruhala in kar najprej letala na wc. Imam tudi menstruacijo in enkrat mi je usla tudi driska tako,da sem imela blato tudi na spolovilu . Sedaj me spet peče. Ali naj ob tej slabosti in prebavnih tezavah nadaljujem z jemanjem antibiotika? Težave imam pa cisto podobne,kot jih je imela sorodnica, pri kateri sem bila dva dni prej na obisku. Bi tk lahko bill virusnega izvora in bi antibiotik vse se poslabsal? Bruhanje in driska se najbrž ne zdravi z antibiotikom? zelo sem utrujena in itak nic ne jem. Bi mi antibiotik v tem primeru lahko se skodil?Lrepo prosim se za odgovor. Hvala.
Hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni.svoje vprasanje moram dopolniti,ker se je vse skup se zakompliciralo. Vceraj popoldan in se celo noc sam bruhala in kar najprej letala na wc. Imam tudi menstruacijo in enkrat mi je usla tudi driska tako,da sem imela blato tudi na spolovilu . Sedaj me spet peče. Ali naj ob tej slabosti in prebavnih tezavah nadaljujem z jemanjem antibiotika? Težave imam pa cisto podobne,kot jih je imela sorodnica, pri kateri sem bila dva dni prej na obisku. Bi tk lahko bill virusnega izvora in bi antibiotik vse se poslabsal? Bruhanje in driska se najbrž ne zdravi z antibiotikom? zelo sem utrujena in itak nic ne jem. Bi mi antibiotik v tem primeru lahko se skodil?Lrepo prosim se za odgovor. Hvala.
Default avatar
Spoštovani,
iz vašega strahu, da bi se vam karkoli že s sečnice preselilo na jajčnike sklepam, da vam ni povsem jasno, v kakšnem razmerju so si sečila in rodila. Predlagam, da si to vseeno malce ogledate v kakšni anatomiji za gimnazijo ali na spletu. Sečnica sicer konča v zunanjem spolovilu pod klitorisom in nad vhodom v nožnico, ampak se infekcije, ki delajo težave v sečilih, načeloma ne širijo v rodila, če se pojavijo tudi v predelu spolovila in rodil, pa je izvor infekcije za oba sistema črevesje, ne sečila.
Bolečina oziroma neprijetno tiščanje na vodo ob koncu uriniranja kaže na draženje oživčenega področja mehurja, ki se imenuje "trigonum". V tem delu mehurja je največ živčnih končičev in tako se lahko kaže več različnih stanj (infekcija, lahko tudi klamidijska, "živčen" mehur, pretirana mehanska razdraženost - zlasti po SO, sečni kamni, virusni cistitis ipd.) Pri katerem specialistu bi bili najbolje pospravljeni, res težko rečem. Če gre za infekcijo, verjetno pri splošnem zdravniku ali pri infektologu, če gre za živčen problem pri uroginekologu, če gre za mehanski problem pri urologu.
Zadnji zaplet v zvezi z drisko na zadevo po mojem nima veliko vpliva, razen, da trenutno mogoče nekoliko poslabša simptome. O izvoru driske ne bi ugibal, že sama menstruacija pa tudi spremeni trenutno vaginalno floro in poveča občutljivost za težave. Antibiotik? Tudi težko komentiram, ker se izogibam antibiotičnemu zdravljenju "preko palca" oziroma "po občutku".
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Spoštovani,
iz vašega strahu, da bi se vam karkoli že s sečnice preselilo na jajčnike sklepam, da vam ni povsem jasno, v kakšnem razmerju so si sečila in rodila. Predlagam, da si to vseeno malce ogledate v kakšni anatomiji za gimnazijo ali na spletu. Sečnica sicer konča v zunanjem spolovilu pod klitorisom in nad vhodom v nožnico, ampak se infekcije, ki delajo težave v sečilih, načeloma ne širijo v rodila, če se pojavijo tudi v predelu spolovila in rodil, pa je izvor infekcije za oba sistema črevesje, ne sečila.
Bolečina oziroma neprijetno tiščanje na vodo ob koncu uriniranja kaže na draženje oživčenega področja mehurja, ki se imenuje "trigonum". V tem delu mehurja je največ živčnih končičev in tako se lahko kaže več različnih stanj (infekcija, lahko tudi klamidijska, "živčen" mehur, pretirana mehanska razdraženost - zlasti po SO, sečni kamni, virusni cistitis ipd.) Pri katerem specialistu bi bili najbolje pospravljeni, res težko rečem. Če gre za infekcijo, verjetno pri splošnem zdravniku ali pri infektologu, če gre za živčen problem pri uroginekologu, če gre za mehanski problem pri urologu.
Zadnji zaplet v zvezi z drisko na zadevo po mojem nima veliko vpliva, razen, da trenutno mogoče nekoliko poslabša simptome. O izvoru driske ne bi ugibal, že sama menstruacija pa tudi spremeni trenutno vaginalno floro in poveča občutljivost za težave. Antibiotik? Tudi težko komentiram, ker se izogibam antibiotičnemu zdravljenju "preko palca" oziroma "po občutku".
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Pozdravljeni,

Zanima me ce veste, zakaj se mi dogaja da vedno po M imam par dni potrebo po veckratnem uriniranju po kapljicah in obcutek neizpraznjenega mehurja, potem pa mine do naslednje M? To traja pribl. Ze pol leta. Ali bi lahko slo za cistitis? Hvala
Default avatar
Spoštovani,
če je težava vezana na določen del ciklusa, v vašem primeru po M, bi bilo treba najprej v času težav preveriti sestavo urina in če je vse OK, mogoče tvegati tudi cistoskopijo. Teoretično pride v poštev več stvari. Če bi šlo za endometriozo mehurja, bi sicer pričakoval težav v času M, ne po M, ampak kdo ve. Mogoče imate kakšno spremembo v predelu oživčenega trgonuma mehurja, ki se aktivira s simptomi po menstruaciji.
Mogoče bi se dogovorili za začetek za preiskavo urina v času težav, nato za UZ mehurja in če se težavi še ne najde izvor, če cistoskopija pri urologu.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Hvala za odgovor. Zanima me se, ali je mozno da te tezave posredno/neposredno vplivajo na zanositev? Trudiva se (sele) 6 mesecev. Lep preostanek tedna!
Default avatar
težave so vedno subjektivne in odvisne tudi od praga zanje, od strahu, občutljivosti, pozornosti ipd, torej težave same po sebi ne vplivajo na nič. Če je za težave odgovorna kakšna objektivna sprememba oziroma organski razlog, pa so posledice spet odvisne od tega, kaj je narobe in kakšen vpliv bi utegnilo to imeti na prizadeti organ (mehur, sečila) ali na sosednje organe (rodila, prebavila, gibala, živčevje, ožilje itd.)... skratka, ta hip niti slučajno ni pogojev razmišljati o vplivih, ker niti ne vemo, za kaj sploh gre. Sicer pa 6 mesecev v reprodukciji ni doba, ki bi kaj narekovala. Uspeh se meri v časovnem obdobju vsaj 12/13 mesecev.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak