ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

stresna inkontinenca

Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 30 let, pred 4 meseci sem prvič rodila, porod je trajal 5 ur in je potekal normalno, epiziotomija ni bila potrebna, raztrganine niso nastale, deček je bil povprečno velik (3500 g, OG 34,5 cm). Poporodnih zapletov nisem imela.

Pred nosečnostjo in do četrtega meseca sem redno tekla (4 x tedensko 45 min, v nosečnosti sem postopno zmanjševala obremenitve), potem pa do poroda veliko hodila (vsak dan uro do dve), tako da sem ohranila dobro kondicijo. 6 tednov po porodu sem se počutila že dovolj močno, da sem poizkusila s tekom, vendar katastrofa - nisem mogla zadržati urina, po eni minuti je iz mene teklo. Sledilo je še nekaj poskusov s podobnim izidom, potem pa sem za nekaj časa obupala.

Ponovno sem se opogumila pred enim mesecem, vendar je težava še vedno prisotna. Preden začnem teči, zavestno dvignem tonus mišic medeničnega dna, potem pa sem vsa bolj napeta in ne zmorem teči več kot 10 min brez prekinitve - takrat mi urin ponovno hoče teči, med tekom pa mi uhaja po kapljah. Po počitku lahko tečem le še 5 min, potem se zadeva ponovi.

Od poroda dalje redno izvajam Keglove vaje po navodilih iz ljubljanske porodnišnice.

Kaj še lahko storim, da odpravim težavo in dvignem nivo teka?
Default avatar
Spoštovani,

na pamet vam žal ne morem koristiti. Vsaj še 3- 4 mesece lahko gojite utemeljeno upanje, da se bo ob intenzivnih keglovih vajah tanje izboljšalo, potem pa priporočam, da se o težavi pogovorite s svojim ginekologom, ta pa vas naj potem usmeri z napotnico na urodinamske meritve, s pomočjo katerih lahko določimo vrsto in stopnjo inkontinence, hkrati pa je mogoče ugotoviti tudi načine nejverjetneje uspešne pomoči. Žal se čista stresna inkontinenca večinoma zdravi najbolje z operacijo, učinke te pa vsaka nadaljna nosečnost oziroma porod z veliko verjetnostjo izniči. Glede na opisano kaže, da imate dedno zasnovo za vezivna tkiva očitno slabo, kar pač povzroča tudi slabo odpornost na obremenitve med nosečnostjo in med porodom.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak