Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Odtegnitveni simptomi Tramal

Default avatar
Pozdravljeni! Pred leti sem že pisala ko sem imela težave z omenjenimi tableti. Se pravi s Tramali. Nekako sem vztrajala do sedaj pri Tramalih ker sem imela bolečine. Mislila sem si, saj mi ni slabega, bolečine ni, dobro se počutim pa še zelo ljubim. En dan sem se zbudila in naenkrat mi je kliknilo v glavi, da moram končati s tableti, da je bilo dovolj. Vedela sem da nekaj delam narobe, vendar je bila želja po tem da bolečina izgine večja, lažje sem spala, se učila, bila do vseh super. Sedaj se nekako soočam sama s seboj. Moram povedati, da v glavi čutim močno zmedo. Vse preveč informacij o odtegnitvenih simptomih me begajo. Jaz se nisem srečala z njimi. Sprašujem se če me vse to še čaka. Ker če je to kriza kar doživljam sedaj, potem res škoda da se nisem že prej odločila da preneham s tableti. Naj povem, da sem nekje 5 let bila na dnevni dozi 300mg (3x na dan po 100mg retard), včasih tudi manj. Sedaj jih že 4 dni ne jemljem in se mi zdi da se celo boljše počutim kot prej. Sem pa kar naenkrat nehala, nisem nič nižala. Enastavno se je pojavil nek klik v glavi in me odvrnil od vsega. 1. dan je bilo malo hudo, ker mi je bilo vroče, potem me je zeblo, nisem mogla spati (nekako sem se prisilila da sem spala 4h), 2. dan je bilo enako, 3. dan se je pojavil rahel tremor, bilo mi je malo vroče, malo sem bila razdražljiva, dober apetit, imela sem slab spanec (nekje 4h sem spala) 4. dan malo bolečin v mišicah vendar ne prehude, kaj drugega še ne opazim. Zanima me kakšni so odtegnitveni simptomi? Kdaj se pojavijo? Me to mogoče še čaka? Za vsakršen odgovor se zahvaljujem.
Default avatar
ma po tvojem opisu hudega ne bo več.....mogoče malo nevolje in slab spanec kak dan,mislim pa da v roku 10 dni bi morala biti uredu...napiši kako je šlo...pozdrav
+osama king laden+
Default avatar
Ja, saj sem si vzela frej 10 dni, ker bi to rada v miru dala skozi. Jaz res upam, da se ne pojavijo hujši simptomi. Kakorkoli vztrajala bom pri svojem, ker je zadnji čas da neham s tem preden resno ogrozim svoje zdravje.
Hvala za vzpodbudne besede bin laden. Vsaka vzpodbuda mi pove, da sem na dobri poti. V večini sem res brala da so hudi odtegnitveni simptomi, zato sem se ustrašila. Sploh ker sem jih jemala tako dolgo. Res pa je da s količino nisem odmerkov nikoli višala, ampak sem se držala predpisane doze. Težko je živeti z bolečino, nočem pa biti več tabletomanka, ker tudi s tem ni lahko živeti. Vedno si odvisen od te tablete. Sedaj hvala Bogu je dobro. Nimam niti želje po tabletah. Je pa res bedno, ker sem zdravniku omenila da sem Tramale nehala piti in me je še on čisto nadrl. Menda nebi smela tako na hitro kar ukiniti, ampak bi morala nižati. Jaz sem se odločila tako. Poleg tega pa mi je sedaj spet predpisal neke druge protibolečinske tablete, ki so ravno tako opioidi. Po njegovem naj nebi škodila toliko zdravju. Saj tudi Tramal nebi smel škoditi zdravju pa poglejte koliko škode naredi. Da se je treba potem odvajati. Jaz upam, da mi bo uspelo. Vsekakor bom še poročala. Res upam, da ne bo hujše krize.
Default avatar
ninel kako si...se še držiš al je kaj slabše...
povej mene tudi zanima...
Default avatar
Ponovno se javljam. Sem se mislila že prej, vendar nikakor nisem našla časa. Danes je 17. dan odkar nisem vzela tableta. Sem ponosna nase. Nimam niti želje, vesela sem da mi uspeva. Kot je že bin laden povedal je bilo najhujše prve 4 dni, potem pa je bilo pa kar v redu. Nekje do 7. dne sem imela dober spanec vendar ne tako trden, potem pa se je nekako vse stabiliziralo. Čeprav tudi tiste 4 dni ni bilo tako hudo kot sem mislila po pripovedovanju drugih. Iz vsega sem ugotovila, da preveč informacij včasih tudi škodi, ker podzavestno deluje na nas in potem samo čakamo kdaj se bodo pojavili simptomi kot so jih opisali drugi. Počutim se zelo dobro. Vsakemu, ki jemlje zdravila Tramal (opioide na sploh), svetujem naj se odločijo za nekaj drugega. Kot 1. pa prenehajte jih jemati! Vem da vas je vse strah odtegnitvenih simptomov, vendar ni tako hudo. Nekateri vse skupaj preveč napihnejo, da se človek potem res vda in nadaljuje z zastrupljanjem samega sebe. Bodite močni, odločite se in naredite ta korak. Ne bo vam žal.
Upam, da sem komu pomagala. Vem, da je vsakršna podpora dobrodošla, ker sem tudi sama dala to skozi in ker sem dobivala toliko negativnih odgovorov sem komaj samo sebe prepričevala da moram nadaljevati pri tem kar sem si zadala. Sedaj vem da se zagotovo nikoli več ne vrnem nazaj! Vso srečo želim vsem ki se bodo odločili! Samo pogumno!
Se še oglasim kaj.

Lp, Ninelle
Default avatar
Ninelle je napisal/a:
Res je. Pojav je znan kot nocebo, sorodnik placebo efekta.

Morda je bil to cilj proizvajalcev Oxycontina in drugih sintetičnih opiatov, ko so namerno zavajali potrošnike, da zdravila ne povzročajo odvisnosti.

Ne gre ravno zanikati realnosti abstinenčne krize od opiatov, Tramal je vendarle specifičen in prvi detox je običajno najlažji, toda res je veliko odvisno od pričakovanj.
Default avatar
Spet malo pomaham v to temo. Vesela sem ker sem zaključila s "strupom", moje misli so postale lepše in bolj trezne. Jezo presenetljivo lažje obvladujem kot prej ko sem vzemala Tramale. Kadar imam močne bolečine pa nikoli ne pomislim da bi vzela Tramal. Tega zdravila se na široko izogibam. Rajši malce potrpim, potem pa bolečina mine. Počutim se odlično in vsem, ki se bodo odločili da prekinejo s painkillerji naj to storijo čimprej. Brez oklevanja. Svet je lepši!
Default avatar
Zdravo, Janez12!

Po dolgem času sem se spet odločila malo pisati. Naj povem, da sem še vedno čista. Na kraj pameti mi ne pade sploh pomisliti na Tramale. Kot sem že v zgornjem postu pred malo več kot letom dni napisala... svet je veliko lepši. Barve so bolj svetle. Kot sem že omenila, Tramali nikoli več! Vesela sem, da sem se odločila in sploh zbrala moč, da končam z njimi. Ampak to bo vedno ostala moja in vaša skrivnost, namreč poleg vas za mojo odvisnost od Tramalov nihče ni vedel (morda je zdravnik slutil, ampak on bi mi jih še naprej predpisoval). Vesela sem, da mi je uspelo to premagati tako potihtem. Upam, da bo izpoved moje izkušnje komu koristila. Vem, da je težko... tudi sama sem bila zelo prestrašena ko sem iskala odgovore na to, kakšni bodo simptomi? ...ali se bom zelo slabo počutila?...bom lahko dala to krizo skozi? ... Skozi vse skupaj sem spoznala, da je človek sam sebi lahko največji sovražnik, kot najboljši prijatelj.
Tako da pogumno in ni tako hudo da se nebi dalo zdržati.

Lp
Default avatar
Lep pozdrav.Jaz že 8 let jemljem tramal poleg tega tudi helex...zanima me če se je kdorkoli pozdravil doma, kako je zmanjševal tablete in če je uspeh? Lepo prosim za vsak odgovor.
Default avatar
sabina 33 zgoraj sem opisala kako sem se doma ozdravila zasvojenosti s Tramalom, brez substitucijske pomoči ali da bi kdorkoli vedel za to. S Helexi nimam izkušenj, niti ne poznam teh zdravil.
Ampak po mojem je vsepovsod podobno (predvidevam).
Moraš se samo odločiti in sploh ni tako hudo. Meni je bilo žal, da se nisem že prej odločila za to. Sedaj mi niti na pamet ne pade, da bi uživala še kdajkoli Tramal. Če te karkoli zanima pa kar vprašaj.
Default avatar
Ninelle jaz sem že poskusila 2 krat pa sem mela tako hudo krizo zdržala sem 10 dni več nisem mogla mislila sem da bo vsak dan lažje pa je blo hujše.V enem tednu nisem spala niti ene ure...grozne krče sem mela niti malo se nisem umirila:( a ti si kar naenkrat nehala ?Brez krize?.Koliko časa si jih jemala?:lp hvala
Default avatar
No, bom pa jaz še svojo zgodbico dodala.

Sama sem na rotaciji Tramal/Palexia od cca 2008 leta in recimo da na dnevni uporabi od ene 2010. Vmes sem že večkrat opustila in prvič, ja, je bilo najlažje.

Sedaj, ko sem na Palexiji nekje od dec 2012 (vmes pauza spet med feb-junij 2013, potem pa do danes non stop gor) so stranski učinki malo blažji, nespečnosti ni, ipd..vendar se dosti hitreje čisti iz telesa in imam občutek, da sploh ne drži 12 ur, tako res moram paziti, da jemljem ob urah in jutranjo dozo celo po 10h ali manj.

Odtegnitveni simptomi so mnogo blažji, vendar z Palexije nisem nikoli šla "cold turkey" (čez noč), ampak postopoma zniževala ala 50mg na 7-10dni. Postopno zniževanje malo olajša, a po drugi strani pa, če si že res hudo fizično odvisen, se vsakih 7 dni kriza ponovi. Ni tako močna, pa traja le par dni, vendar vsaki teden jovo na novo...

Težji del je bil depresija, ki se je začela nekje mesec dni po zadnjem tramalu in se je vlekla 6 mesecev. Drugo je bilo ok. Po Palexiji tega nisem imela, samo sem pa šla prvič z nje takrat februarja 2013.

Pač vroče/mrzlo, pretiran apetit, nespečnost, bolečina v mišicah in sklepih (ki so lahko tako hude, da se ti začne mešat - sem jokala po cel dan in hodila gor in dol po stanovanju,ker nisem zmogla biti na miru), RLS- rindrom nemirnih nog-to je najhujše in ravno zaradi njega nisem mogla spati,ker si nikakor ne najdeš mesta,ne moreš biti na miru 5sekund,da bi zaspal...in seveda po kakšnem tednu spanja le po par ur na dan in še po teh sem se vedno zbudila cela polomljena, postaneš razdražljiv, tečen, nejevoljen, jokav...itd...

Vem,da prvič je trajala ponata vse skupaj par dni...pa še to sem vzela diazepam (Apaurin) in sem predremala oz prevegetirala nekako...vsakič naslednjič je bilo huje...in neodvisno od doze..sem šla s 50mg dol in je blo isto kot če bi šla s 500mg...

Zelo pomemben je pa tudi mind set oz naravnanost misli. Če si odločen, da tega več ne potrebuješ, da to nisi več ti...itd...je dosti lažje kot pa če to delaš v strahu, nujnosti, paniki...


Tragika moje zgodbe, zaradi primarne bolezni, se je vrnila bolečina, ki je bila par krat tako huda, da sem šla pod urgentno na protibolečinsko, kjer so mi uspešno ustavili bolečino in me dali spet nazaj na tramal ipd. Pač kak enkrat spet dobiš dozo opioida (tam ponavadi dipidolor ali morfij),si pečen...se vrnejo vsi odtegnitveni simptomi,ne tako močni, vendar trajajo tudi po 3 mesece...Tako, da je doživljanje odtegnitve zelo INDIVIDUALNO...edina realnost stvari je, da prvič je najlažje, vsakič naslednjič pa huje in huje...pa tudi vsakič naslednjič, ko greš nazaj na zdravilo, ti pomaga manj in manj in imaš več stranskih učinkov (zaprtost, depresija, razdražljivost, otopelost...)

Tako da,če enkrat zležeš dol in najdeš alternativo, ki ti odgovarja, NE IT NAZAJ gor pa naj še tok boli,da bi si najraje navezal štrik! Sama trenutno postopoma spet znižujem in upam, da zadnjič. Imam neke nove možnosti terapije in upam na najboljše.

V Sloveniji je terapija bolečine zelo slaba. Do 2010 oz celo 2011 nisem vedela za obstoj protibolečinske terapije. Nobeden me ni jemal resno. Vsi so bolj v smislu: Ja tle maš tramal pa bod' tih! Pa seveda sveto zatrjevanje, da od tega ne morem postati odvisna, če ga jemljem, ko ga potrebujem...svete pobožne želje...

Največjo pomoč glede odvisnosti od Tramala/oxykodeina/ipd dobiš ponavadi v kakšnih takšnih forumih in youtube dnevnikih ljudi, ki so to dali skozi. Sedaj, če je nekdo imel težko izkušnjo, še ne pomeni, da jo boš imel tudi ti, hkrati pa tudi tako lahke, kot jo je imela Ninelle, ne.
Pametno je, da se pozanimaš, kaj te lahko čaka in če si na res visokih dozah (400+ mg na dan) je pametno zniževati postopoma, zaradi možnosti epileptičnih napadov oz drugih "kratkih stikov" telesa.

Vedno se poskušaj posvetovati s strokovnjakom, če je to le možno, in ko je najhuje si moraš le reči,da bo minilo...čeprav se po 8 dneh ali več nespanja lahko zdi kot brezizhodno, ampak potem je pa kar nenaden preklop in kar je vse ok.

Pač to ne pomeni, da Tramal oz drugi opiati niso vredu zdravila- so super, samo če jih pravilno uporabljaš in preudarno...kar je našim zdravnikom večinoma tuje...
Default avatar
Ninelle-na novo je napisal/a:
Oprosti draga avtorica tega neverjetnega posta,jaz ti tega ne verjame,razen če si jemala samo 1 mesec,Sorry.
Default avatar
Zadeva je takšna. Če vam je tramal predpisal dr., ga papajte tako, kot vam ga je predpisal in vse bo ok. Če ga papate dlje časa, vam bo dr. spet predpisal, kako počasi zmanjšati in prenehati, če pozabi (ker dr. imajo velikokrat polno glavo), ga opomnite, da ste že dlje časa pod "dozo" in bi radi elegantno "pristali", in spet bo vse ok. "Reaktivci", tisti, ki ste ga jemali na lastno roko, pa je zadeva popolnoma drugačna, odvisna od številnih dejavnikov, tako da univerzalnega odgovora ni, ker smo si ljudje različni. Za "reaktivce" lahko povem, to je le moje mnenje, da Tramal ni za vsak dan, med dozami naj bo min. 3 dni razmaka, če ga vzamete 2 dni zaporedoma pa naj bo min. 7 dni razmaka do naslednjega doziranja, sicer se hitro dvigne toleranca, pri vsakdanji uporabi pa se po prenehanju pojavijo odtegnitveni simptomi. Napisal sem, da Tramal ni za vsak dan, še prej bi moral napisati, da ni za vsakogar. Če niste čvrsta oseba, če vam probleme povzroča hrana, alkohol, kava ali večerna čokolada, se raje obrnite vstran. Tramal je že staro zdravilo, čista sintetika, katere delovanje še ni 100% raziskano, skrivnostno. V "normalnih mejah", kar je čisto subjektivno mnenje, ga razglašam za "kemijo" milenijuma.
Pa lep dan.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren