Starševski čvek

Cankarjanska mati, se prepoznate?

Default avatar

35

Cankarjanska mati, se prepoznate v opisu?
Default avatar

Mamica dveh

Never.
Default avatar

purpIe fIag

Ah, kje pa.
Default avatar

ajnat

Mislim, da je v vsaki mami malo cankarjanske matere, pa če to priznamo ali ne...:)
Default avatar

lonca tonca

najprej mi opiši lastnosti cankarjanske matere. So bile SLABE?

Je že dolgo od obveznega branja..... Spomnim se, da je bila mila, radodarna... pa težko so takrat živeli. Predstavljaj si življenje brez elekrike, vode, denarja.... biti mati v takih razmerah....vzgajati otroke???
Default avatar

definicija

Spodaj imaš dve grobi definiciji. V bistvu gre za žensko, ki se žrtvuje za otroke do meje skrajnosti. Uživa v svojem žrtvovanju in pestuje svojo bridkost. Ne bi prenesla tega, da ostane brez tistih, ki so od nje ovisni. Sinovi takšnih mater so tako ali tako mamini sineki, ki mislijo, da so tako hudega žrtvovanja tudi vredni in težko vzpostavijo pravo zvezo z žensko, ker se nobena zanje ne bo tako žrtvovala in odrekala.

Cankarjanska mati simbolizira mater, ki si trga od ust in daje otroku ter pričakuje hvaležnost. Pojav je dokaj pogost pri osebah, ki so relativno depresivne in ki si najdejo mesto v družbi s skrbjo za druge, vendar s sporočilom: "Žrtvujem se zate …" Te osebe zanikajo svoje potrebe in želje, svoje življenje in usodo nekako generirajo tako, da 'ostanejo na cedilu'. Poenostavljeno povedano: gre za nepresežene odnose aktivne odvisnosti – tako odvisen človek potrebuje nekoga, ki je nebogljen, potreben pomoči.

Cankarjanska ženska je ponosna na to, da lahko vleče in hkrati tudi poriva cel družinski voz, na katerega si je že zdavnaj naprtila tudi dnino. Če si izposodim izraz od nedavno preminulega psihologa, se med tem njen »pezdetek« ali ukvarja z blazno pomembnimi posli, ukvarja s politiko po gostilnah, ali pa ne sme zamuditi nobene tekme. Samoumevno je tudi, da ob vseh teh »pezdetkovih« prioritetah zmanjka časa tudi za zakonske dolžnosti. Nemalokrat se zgodi, da se zaradi tega cankarjanska ženska preveč naveže na svojega sina, ki nato vse življenje divja naokoli s krivdo, da je zavrnil posesivno skodelico kave.
Default avatar

lonca tonca

ja, klinc gleda Cankarja, če je bil brezposeln in je doma romane pisal.

Pri njegovi starosti bi že tudi lahko bilo kaj koristi od njega in bi mogoče za spremembo on pomagal materi ????

Danes je več takih sinov Cankarjev, ki so na grbi staršev do 30.leta in dlje, kakor cankarjanskih mater.... saj danes matere delajo in prinašajo domov zaslužek od katerega sinčki živijo...
Default avatar

ni kriv Cankar

Ni kriv Cankar. Sindrom je po njem samo dobil ime. Sindrom je obstajal in bo obstajal tudi brez njega. Ja, mame to hočejo. One so ponosne, da se žrtvujejo tudi za sinove, ki so stari 35. let. To je zelo prostovoljna žrtev. Njim tega delati ni treba. One hočejo, ker če se ne bi mogle žrtvovati, kaj bi jim ostalo. Žrtvovanje je bistvo njihovega obstoja. Iz sinov so tako ali tako naredile invalide. Če si pri 35-ih še pri mami, je jasno, da te mama ni vzgajala s ciljem, da enkrat postaneš samostojen in samo svoj.
Default avatar

Medica

[quote definicija]Spodaj imaš dve grobi definiciji. V bistvu gre za žensko, ki se žrtvuje za otroke do meje skrajnosti. Uživa v svojem žrtvovanju in pestuje svojo bridkost. Ne bi prenesla tega, da ostane brez tistih, ki so od nje ovisni. Sinovi takšnih mater so tako ali tako mamini sineki, ki mislijo, da so tako hudega žrtvovanja tudi vredni in težko vzpostavijo pravo zvezo z žensko, ker se nobena zanje ne bo tako žrtvovala in odrekala.

Cankarjanska mati simbolizira mater, ki si trga od ust in daje otroku ter pričakuje hvaležnost. Pojav je dokaj pogost pri osebah, ki so relativno depresivne in ki si najdejo mesto v družbi s skrbjo za druge, vendar s sporočilom: "Žrtvujem se zate …" Te osebe zanikajo svoje potrebe in želje, svoje življenje in usodo nekako generirajo tako, da 'ostanejo na cedilu'. Poenostavljeno povedano: gre za nepresežene odnose aktivne odvisnosti – tako odvisen človek potrebuje nekoga, ki je nebogljen, potreben pomoči.

Cankarjanska ženska je ponosna na to, da lahko vleče in hkrati tudi poriva cel družinski voz, na katerega si je že zdavnaj naprtila tudi dnino. Če si izposodim izraz od nedavno preminulega psihologa, se med tem njen »pezdetek« ali ukvarja z blazno pomembnimi posli, ukvarja s politiko po gostilnah, ali pa ne sme zamuditi nobene tekme. Samoumevno je tudi, da ob vseh teh »pezdetkovih« prioritetah zmanjka časa tudi za zakonske dolžnosti. Nemalokrat se zgodi, da se zaradi tega cankarjanska ženska preveč naveže na svojega sina, ki nato vse življenje divja naokoli s krivdo, da je zavrnil posesivno skodelico kave.[/quote]

Sem ravno zadnjič gledala na 1. programu eno mladinsko oddajo (nekaj od enega duhca) in so ravno Cankarja obravnavali - Skodelico kave, pa suhe hruške, dateljne in tisto črtico, ko je zatajil svojo mater.

Pa sem potem razmišljala, da v bistvu mi njegovo mater poznamo samo iz njegovega pripovedovanja. Lik t.i. cankarjanske matere smo si ustvarili skozi oči njenega sina, ki je bil itak - roko na srce - ene svoje sorte. Res se je za svoje otroke neskončno žrtvovala, ampak mislim, da bi se v tako težkih razmerah, v kakršnih so živeli, vsaka. In kdo ve, če je njegovi materi tista zavrnjena skodelica kave zares strla srce. On je imel celo življenje občutek krivde in sramu zaradi tega, medtem ko je ona najbrž na tisto kavo kmalu pozabila.

Ma ne vem. Hočem reči, da je on svet videl na svoj, poseben način, in nikjer ni rečeno, da mu je mati sama vcepljala nenehen občutek krivde in ga privezovala nase.
Default avatar

Medica

Še to sem pozabila. Seveda vse to lahko prenesemo tudi v današnji svet in razmere, ampak vedno, ko kdo omeni definicijo cankarjanska mati (ki je seveda negativna) pomislim na to, da se ženski po vsej verjetnosti godi krivica.
Default avatar

lonca tonca

Ja, imaš povsem prav.

Matere vzgajajo sinove (pa ne samo sinove, tudi hčerke) v nesamostojne moške (večne fantke), ob tem pa zapostavljajo svoje partnerje, če jih še imajo.

Mentalno ZDRAVA mati bo vzgojila sina v moža, ki bo šel od doma in zaživel svoje življenje.
ZDRAVA mati se ne bo vtikala v sinovo življenje. ZDRAVA mati bo upala, da bo sin dobil primerno žensko, da ne bo od vloge sina prešel na vlogo copatarja.
Default avatar

ni kriv Cankar

[quote Medica]Še to sem pozabila. Seveda vse to lahko prenesemo tudi v današnji svet in razmere, ampak vedno, ko kdo omeni definicijo cankarjanska mati (ki je seveda negativna) pomislim na to, da se ženski po vsej verjetnosti godi krivica.[/quote]

Napaka. Po definiciji se ji ne godi nobena krivica. Ona to potrebuje. Ona sicer lahko širšim ljudskim množicam govori, kako huda reva je, ker mora kuhati, pospravljati itd. za odraslimi otroki, ampak bo najbolj nesrečna, ko bodo šli od doma, če sploh bodo. Ker bo šel po zlu smisel njihovega obstoja. Ampak začne se že zelo zgodaj. Ne pri starih kozlih, ki se jih sreže. Začne se že, ko so otroci zelo majhni. Tudi tukaj lahko velikokrat prebereš, kako je ženska ponosna, da sebi ni že dve leti kupila nič, ampak vse otrokom. Kako je ponosna, da se je odrekla vsem prijateljicam in vsem hobijem, da bo jaz 24 ur na dan z otroki. Vse to uživanje v žrtvovanju na koncu pripelje do tega.
Default avatar

Medica

[quote ni kriv Cankar][quote Medica]Še to sem pozabila. Seveda vse to lahko prenesemo tudi v današnji svet in razmere, ampak vedno, ko kdo omeni definicijo cankarjanska mati (ki je seveda negativna) pomislim na to, da se ženski po vsej verjetnosti godi krivica.[/quote]

Napaka. Po definiciji se ji ne godi nobena krivica. Ona to potrebuje. Ona sicer lahko širšim ljudskim množicam govori, kako huda reva je, ker mora kuhati, pospravljati itd. za odraslimi otroki, ampak bo najbolj nesrečna, ko bodo šli od doma, če sploh bodo. Ker bo šel po zlu smisel njihovega obstoja. Ampak začne se že zelo zgodaj. Ne pri starih kozlih, ki se jih sreže. Začne se že, ko so otroci zelo majhni. Tudi tukaj lahko velikokrat prebereš, kako je ženska ponosna, da sebi ni že dve leti kupila nič, ampak vse otrokom. Kako je ponosna, da se je odrekla vsem prijateljicam in vsem hobijem, da bo jaz 24 ur na dan z otroki. Vse to uživanje v žrtvovanju na koncu pripelje do tega.[/quote]

Neee, jaz mislim, da se Cankarjevi materi (njej konkretno) godi krivica zaradi naše definicije cankarjanske matere. :)))) Ker ni rečeno, da je bila ona vse to, kar se danes razume pod tem pojmom.
Default avatar

ni kriv Cankar

Ampak ni vprašanje, ali se Cankarjevi materi godi krivica. Vprašanje je, koliko je mater, ki ustrezajo temu opisu, mater, žena. Ampak garant se nobena v tem opisu ne bo prepoznala. Ker ona je samo požrtvovalna.
Default avatar

Maja1

[quote definicija]Spodaj imaš dve grobi definiciji...[/quote]
Enkratno napisano!
Default avatar

superuserDR

kaj pa imajo elektrika in voda skupnega z vzgajanjem otrok?
Default avatar

cankar in turki

cankarjanska mati je proizvod patriarhalne kulture, kjer je moški lastnik žen in otrok in seveda visoko nadrejen. Niti slučajno se v takih kulturah ne pričakuje, da bosta mož in žena enakovredna partnerja, ampak je žena možu podrejena. Seveda ji ne preostane drugega, kot da malo tolažbe najde pri sinovih.
Vse to se ves čas reklamira pri butastih žajfnicah, trenutno turškega porekla.
Ampak tam si to babe razlagate kot da je žena kraljica doma in podobne oslarije (tako kot menda jankovička).
Dajte malo možgane vklopit, če jih še imate.
Če ne bi bilo Cankarjeve matere, bi najbrž vsi otroci z Ivanom vred od lakote pokrepali preden bi odrasli. Njegov oče ni pogruntal za časa svojega življenja, da morajo otroci vendarle tudi jesti.
Default avatar

BTDT

cankar in turki je napisal/a:
Jep… in tako kot njegov oče, je tudi Ivan imel precejšnje težave pri prevzemanju odgovornosti zase in za lastna dejanja in je skoraj po božansko častil ženske. V bistvu je bil arhaična sofisticirana oblika današnjih SJW soy boy-ev.
Default avatar

BTDT

Sinove vzgaja oče, s trdo, avtoritarno vzgojo in vzgledom. Očetova avtoritarna vzgoja namreč ne doseže nobenega učinka, če sam hkrati ne živi tako, da je sinu absolutna moralna avtoriteta in vzgled.
Default avatar

odrasel si

Vedno mi gre na nek organ, ko se odrasel izgovarja na starše, pa naj bo to izgovor za Cankarja ali Jožeka iz Spodnjega Dupleka.