Starševski čvek

Ali ste se kdaj vprašali, kaj pomeni 40 let delovne dobe?

Default avatar
Ali ste se kdaj vprašali? Vam je to smisel življenja? To je nateg tisočletja. Pokojnina? Hahahahah, dobro so vas. Tko kot, ko se malega pamža prepriča, da bo priden v šoli, če bo dobil za novo leto kup igračo, tako so vas nategnili o pokojninah hahahah. Že dolgo nisem v tej igri.
Default avatar
munichparty je napisal/a:
Izvoli te nihce ne silo placevat in delat. Meni daj siht bom jaz. In ne skrbi kaj si ki o tem mislimo. Dokler pa ti placujes pa nimas prava drugim ki bi ro tudi zeleli, da bi imeli enake pravice, lapati da njihove ptavice so pa nateg. Hinavc dvolicni
Default avatar
munichparty je napisal/a:
Jaz delam zato, da se sedaj preživim, ne za nekaj, nekje, nekoč. Smisel življenja je pa tam, kjer ga najdeš. Če ga ti v najedanju, si zmagal.
Default avatar
ext je napisal/a:
.... je ležanje na plaži, z možgani na off in čiwawo na straži ...
☀️⛱🌊🌈🐶
Default avatar
munichparty je napisal/a:
Najbolj so tebe nategnili z užitkarsko filozofijo, da ti za nič ni treba potrpet in se trudit. Na koncu taki najhujšo ceno plačate.
Default avatar
upaj in moli, da boš preje mrtev kot, da bi rabil nekaj € za preživetje
Default avatar
Jaz pa verjamem v Bismarckov model*....od česa boste pa živeli vi, ko boste v "penziji"?Vesel oče

*

Bismar ckov model zdravstvenega varstva je model zdravstvenega varstva, ki temelji na načelih obveznega, z zakonom predpisanega javnega zavarovanja, področjem zavarovanja pa nato avtonomno upravljajo predstavniki delodajalcev in zavarovanih oseb. Leta 1889 ga je ustanovil kancler Nemčije Otto von Bismarck. Po tem sistemu je urejeno zdravstveno varstvo tudi v Sloveniji.

Financiranje
Za uresničevanje zavarovanja morajo vsi državljani, ki imajo dohodek plačevati prispevke v ustreznem deležu tega dohodka ustanovi, ki je nosilka zdravstvenega zavarovanja in, ki ni profitna. Osebe, ki nimajo dohodkov (v Sloveniji so to otroci, študenti in nezaposleni) so po principu solidarnosti prav tako upravičeni do osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Vloga države
Država ima v tem modelu zgolj nalogo sprejemati zakone in predpise, ki se jih morajo držati nosilci zavarovanj in nadzor nad spoštovanjem le-teh. Hkrati pa ima tudi funkcijo arbitra in nalogo, da posreduje, kadar pride do motenj v sistemu. Na oblikovanje cen država vpliva le posredno (s sprejemnjem zakonov), sicer pa oblikovanje poteka po pogajalskem principu med predstavniki izvajalcev in plačnikov storitev.

Zgodovina modela v Sloveniji

Začetki tovrstnega urejanja zdravstvenega varstva segajo v petdeseta leta 19. stoletja, ko so se na našem ozemlju ustanovile Bratovske skladnice, nekakšne blagajne, iz katerih so se financirale najnujnejše zdravstvene storitve za delavce. Bismarckov model se na našem ozemlju uradno sprejme leta 1889. Avstro-Ogrska (pod katero je Slovenija takrat spadala) pa je tako tretja država na svetu, ki je sprejela ta model. Prvi zakon o obveznem zdravstvenem zavarovanju pa je bil sprejet leta 1892.

"Za rojstvo sodobnega pokojninskega sistema štejemo uvedbo Bismarckovega sistema leta 1889," pravi Tine Stanovnik z ljubljanske ekonomske fakultete. Njegov tvorec je bil nemški kancler Otto von Bismarck (1815-1898), ki se je za ta prelomni korak odločil predvsem zato, ker je hotel omejiti vse večji vpliv nemškega socialističnega gibanja. Bismarckov sistem, ki je v večjem delu kontinentalne Evrope v veljavi še danes, temelji na prispevkih, ki jih vplačujejo tako delodajalci kot delojemalci, višina pokojnine pa je v veliki meri odvisna od zaslužka v določenem obdobju. Za ta sistem je značilna razmeroma visoka raven pokojnin.
Default avatar
munichparty je napisal/a:
Ali ste se kdaj vprašali, kaj pomeni 40 let delovne dobe?
To je polovica človekove življenske dobe. Generacije,ki so šle lani in letos v penzijon bodo prejemale pokojnino 7,6 let (izračunano povprečje). Razlog je,da se življenska doba že znatno krajša zaradi mobinga,stresa,depresije,pregorelosti,izkoriščanja.
Default avatar
kašmir je napisal/a:
Rse ste bedaki tisti, ki delate 40 let.

Meni je uspelo z 31-leti del. dobe v invalidsko.

Imam kakih 100-130 evrov manj, pa kaj.
Sreča NI v novem avtu na dve leti, v mobilcu za 800 evrov.

Sreča je čisto drugje, v umirjenem, normalne žviljenju brez šokov in stresa, kjer ti NIHČE v petek ob 12. uri ne reče: Jutri pa delamo.

Ni šans. V soboto gremo na sprehod, na izlet, k znancu na kavo, Nikakor pa ne v jebeno službo, kjer en ****** ni znal preračunati, kdaj bo delo končano.

Vi pa kar futrajte za 600, 700€, magari za 950 vašega debelega kapitalističnega prašiča, ki je debel predvsem na račun vas, bedakov.
Ker mu delate ob sobotah, delate petek-svetek, delate,k ko se mu vzdigne, tudi nadure, ker nimate jajc, da bi rekli NE....

Potem pa živčni zlomi, antidepresivi, propadle zveze, družine... Bedaki!
Default avatar
pomeni slabo je napisal/a:
Ja res pohvalno bi rekel tebi nekdo da si bedak ker si 31 let delal medtem ko je on po 20 ali 15 letih ze nehal delat pa ima vec kot ti. Pa to??

Kaj se ti sploh zaletavas v druge do kdaj bo kdo delal. Ce nebi pretental drzave bi tut ti se garal. Ti je pac ratalo kar pa ne pomeni da bos pretental prezgodnjo bolezen ali celo smrt. Lahko bo tisti, ki bo delal 9 let dlje kot ti ob polnem penzijonu zivel se 20 let, ti pa crknes ze cez par let ..torej nobenega extra uzitka. Brigaj se zase in ne bluzi v prazno. Ocitno le nisi extra srecen.
Default avatar
munichparty je napisal/a:
Tvoja zgodba ni zakljucena, dokler te pogrebnik ne odpelje.
Default avatar
blefff je napisal/a:
Koliko jeze, zavisti, pa to ni res...

To, kar sem napisal, ni teorija, to dokazujem tudi v živo.

Strar sem 72, izgledam max 65, popolnoma zdrav, jemljem 1 tableto dnevno, pa še to po potrebi...

V penzjonu sem že 19 let, pa še ne kaže, da bom spokal. Če pa bom, pa pač bom.

Ampak boste prej spokali, načelno in dejansko, tisti, ko boste delali 40 let. ZAGOTOVO!
Default avatar
pomeni slabo je napisal/a:
Ni nujno. Eni delajo tudiveč kot 40 let, pa spokajo šele ko se bližajo 100 letom starosti.
Ko v Zanzibarju že sonce zahaja, pri nas je še noč.
Palme, banane in kokos - otok cvetoč.
Default avatar
pomeni slabo je napisal/a:
Taka pamet pri 72 katastrofa, lahko te je sram stari kozel. Posmehujes se tistim ki bodo morali delat 40 let, ti kozel si pa vse okrog prenesu da si sel predcasno u penzjon. Ravno taki kot si ti bi morali se zdaj garat, ko te j.....!!!
Za nas se ti ni bat vsaj zame ne, delu bom dokler bom sam hotu, oz dokler si ne bom nagrabu dovolj. Imava firmo z bratom skupi in ni hudega ne meni ne njemu. Je pa treba delat in ne simulirat tko kot znate stari kekci za katere mi delamo da vi uzivate penzjon nezasluzeno in na racun simuliranja.
Default avatar
kašmir je napisal/a:
Logično da večina ljudi dela pol življenjske dobe (najlepša in najbolj vitalna leta)
saj smo rojeni za sužnje. Stari, bolehni in iztrošeni smo pa itak odveč, strošek in nebodigatreba.
Kdaj boste to dojeli?
Default avatar
Mene bolj kot to ali bom delal 40 let ali ne zanima kam,zakaj dobi trenutni upokojenec pokojnino samo v višini 57% tistega zneska ki ga je vplačeval.Kam za vraga gre tistih 43%,ki ga jim vzamejo (ukradejo).Ker če nekdo plača npr: 100 tisoč eur v pokojninski sklad zakaj mu je od tega dodeljeno samo 57 tisoč eur kam gre ostalih 43 tisoč eur ki jih je vplačal.Tako da avtor niti ne razmišlja tako neumno kot se zdi na prvi pogled.
Default avatar
munichparty je napisal/a:
Si želiš pogledat, kaj je bilo pred več kot 200 leti? Delo vse življenje, od ranega otroštva do groba, pa nobene pokojnine. Pokojnina je hudičevo nov izum...
Default avatar
kkhjkhk je napisal/a:
Odstotki... so odstotki plače, ne pa vplačanega denarja.
Default avatar
90800 je napisal/a:
Pokojnina je v večini primerov ravno tolikšna, da plačaš položnice in več ali manj životariš.
Hvala za ta izum.
Default avatar
kašmir je napisal/a:
V penzijo grem pri 59, imam takrat 40 let in mislim živeti najmanj do 100 leta !!