Forum.Over.Net

Starševski čvek

rak - trebušne slinovke?

Default avatar

enazaskrbljene1

Pozdravljeni,
pred dvema letoma in pol so moji mami našli tumor na žolčnih vodih, odstranili do zdravih rezov,...komaj se je malo poštimala....letos avgusta pa na ultrazvoku rezultat:
Tumorska formacija na mestu odstranjene trebušne slinovke_recidiv? Pataloško povečane bezgavke retroperitonealno.
Vzeli so ji kri pred tremi tedni, nihče nič ne pokliče. Dobila je danes tudi izvid iz MR-preiskav, ki potjujejo pataloško povečane bezgavke, vendar datum pri njenem kirurgu na polikliniki dobila šele 23.11 ??
Sem mogoče zoprna, če vprašam, da kljub meni znano, da rezultati niso dobri....šele takrat datum kako in kaj? Sicer on izvida iz MR- preiskave še ni videl, ker ga je delala privat in ga prinese seboj, ko pride 23.11. na kontrolo, vendar je povedala sestri in prebrala rezultat, le rekla je ja tega je veliko in ji dala datum 23.11.
Je imel kdo izkušnje s to boleznijo - rakom, kot sem razbrala na trebušni slinovki....??
Nihče pa ne reče, da ima raka na trebušni slinovki.

Ne vem kam naj bi se obrnila in povprašala,...kaj zdaj??

Hvala za vse odgovore in sončen dan želim vsem vam.

lp
Default avatar

Tisa_R

Pojdi k osebnemu zdravniku tvoje matere in mu nesi pokazat izvide MR preiskave. Zdravnik lahko po potrebi izda napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro, kar pomeni specialistični pregled v 14-ih dneh.

Srečno!
Default avatar

Juve24

Pozdravljena,

sicer nimam izvida, pa tudi če bi ga imel bi težko komentiral, vendar bi v tem primeru tudi jaz pritisnil na osebnega zdravnika, da izda hitrejso napotnico. Predvsem pricakujem ERCT preiskavo pri gastroenterologu in izvid patologa.

Nihče ne omeni raka trebušne slinavke, ker očitno vsaj zazdaj še ni dovolj faktorjev, ki bi kazali nanj. Navadno se ga namreč vsaj klinično dokaže že z UZ. Glede na to, da očitnih metastaz (tipicno prisotne ze ob diagnozi) ni, da so vzeli kri tunorski markerji) ki nekega dokončnega odgovora niso podali in glede na to, da je tudi MR omejil tumor na trebušno slinavko in patološke bezgavke, bi jaz bil optimističen.

Želim vam vso srečo!
Default avatar

Vagabund

Do osebnega zdravnika. In urejaj naprej po navodilih zdravnika. Nikakor ne po kakšnih drugih kanalih. Ugibanja niso predmet forumske razprave na čvekih. Resno.
Srečno
gospod Vagabund Vaga Stručnjaški,
prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj
diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap
Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University
Default avatar

odstranjena TS

čakaj
če piše, da je tumorska formacija na mestu odstranjene trebušne slinavke... potem ne more biti to rak TS, če te nima več....
Default avatar

Srečko5

Velika verjetnost (90+%), da ima začetek raka. Ker je rak lociran na slinavki in okoli to pomeni
slabo novico in preživetje človeka je bolj kratke dobe. Samo čim prej na konopljo, če hoče živeti.
Druge poti ni.
_______________________________________________
https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami.
_______________________________________________
Default avatar

simptomi

Je mami slabo, ali bruha, jo boli hrbet, hujša, se ji je spremenilo blato? Ni ješča? To so znaki, ki jih je imela moja mama.
Želim, da se dobro izteče.
Default avatar

je_ni

Podobno je imela moja teta,...in ta mesec bo tri leta odkar je ni... :((
Default avatar

lahko ti povem

enazaskrbljene1 je napisal/a:
Znanka je imela raka trebušne slinavke v srednjih letih, zelo hitro jo je pobralo po odkritju v manj kot letu. Babici so odkrili raka trebušne slinavke, ampak je bil lažni alarm, se je izkazalo, da se je nekaj drugega videlo na tem posnetku, po dveh letih še dokaj nespremenjeno živi. Grenko-sladke besede, ampak so iskrene, bolezen zelo nevarna, ampak ni čisto vsakič prisotna.
Default avatar

Urška77 77

Pozdravljen Srečko.... Moj oče, tvoj soimenjak je sedaj skoraj proti koncu. Januarja zlatenica, brez bolečin, februarja diagnoza rak glave pankreasa, konec aprila operiran,, vzeli so mu žolč, tumor je na žalost že vrascal v žile, tako da so ga samo zaprli... In seveda po operaciji razsoj metastaz po potrebusnici. Od januarja do danes 11.7. shujšal že 30kg. Grozno je, 2 meseca si je dajal konopljino smolo pod jezik pa nič, sedaj bo začel s svečkami, upam na najboljše, čeprav ne verjamem več, da mu bo pomagalo....
Default avatar

Srečko5

Urška77 77 je napisal/a:
Pozdravljena Urška,
V dveh mesecih jemanja konoplje se običajno pokaže remisija, zaustavitev širjenja raka. Metoda pod jezik, Rick Simson je manj uspešna. Razlog, on bi moral vsak dan pokonzumirati od 1-1,5g Konopljine smole. Tu verjetno tiči razlog, da ni vidnega napredka. Premajhno količino smole je užival. Druga važna stvar je, iz katerih sort konoplje je narejena smola. Kajti ena sorta zdravi rak slinavke, druga pa ne. Svečke, lahko pomagajo ali pa ne. Zato je bolje polovico dnevne doze vzeti oralno, drugo pa potom svečk.
_______________________________________________
https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami.
_______________________________________________
Default avatar

ni enostavno

Pri nas je vse skupaj trajalo 14 dni.
Vse dobro tvoji mami in tebi.
Default avatar

Kaj je to

Urška77 77 je napisal/a:
Sožalje zaradi očeta, pa menda nisi mislila, da je to ozdravljivo. Starejši kot je človek, počasneje gre, rešitve pa ni.
Default avatar

cel lajf ga serješ

Čudno mi je, da celi lajf ga serješ.... (alko, čiki, odojki. lenoba, postopanje za šankom, posledično kreg doma, težav na šihtu... ostaneš brez zob, ves debelotrebušast se komaj premikaš...…..) in to traja 20, 30 let.

A ko pride spoznanje, da niti dohtar ne more nič več odrezat...… takrat se pa začne oklepanje slamice pod Niagarskimi slapovi.
Ma daj bodi človek in se poslovi. Opraviči se in ...kljub vsemu si imel svoje lastno veselje.
Kaj bi radi še? Životarili?
Gledali, kako pada jesensko listje in ohhh, šele zdaj sem to opazil. Pobožal vnuka in se ženi zazrl v oči....
Samo ne se cmizdit! Eni in drugi.
Default avatar

počakaj na potrjeno diagnozo

Nočem te strašit, ampak malo poznam zadeve od blizu, ker imamo mi dva primera raka na TS v (ožji) družini: babica po očetovi strani in moja mama. Obema je bil rak odkrit v zadnjem stadiju, babica je umrla cca. 1 mesec po potrjeni diagnozi, mama je živela še 7 mesecev. Babica je bila stara 70 let, mama bi tistega leta praznovala 60. rojstni dan. Samo potrjevanje diagnoze je trajalo kar nekaj časa in bilo je več preiskav.

Upam na najboljše - če sem prav razumela tvoj zapis, še nimate potrjene diagnoze, samo sum. Vprašanje tudi, kakšne vrste rak je to - ali sploh je rak TS (glede na to, da organa ni več), pa tudi sicer obstaja več "variant" tega raka - ene se širijo hitreje, ene počasneje.

Je pa pri tej temi veliko "molka" oz. neverbalne komunikacije s strani zdravnikov, ker je to eden hujših rakov in je velika mortaliteta. Tudi sestri se je malo zareklo: tega ni "veliko", kakšnih 250 primerov letno v Sloveniji, je pa smrtnost skoraj enaka št. novo odkritih rakov TS, kar pomeni, da ljudje povprečno živijo manj kot 1 leto od potrjene diagnoze. Tudi druge statistike pravijo podobno:

According to the American Cancer Society, for all stages of pancreatic cancer combined, the one-year relative survival rate is 20%, and the five-year rate is 7%. [...] In those cases where resection can be performed, the average survival rate is 23 to 36 months. The overall five-year survival rate is about 10%, although this can rise as high as 20% to 35% if the tumor is removed completely and when cancer has not spread to lymph nodes.

vir: http://pancreatic.org (ena boljših strani na to temo)

Moram reči, da sem bila zelo razočarana in prizadeta nad odnosom zdravnikov tako v SBI kot na Onkološkem inštitutu. Noben v naši družini ni tak, da potrebuje veliko tolažbe, sočustvovanja ipd., ampak vsaj osnovno spoštovanje pa. Tukaj (pri mami) pa je bilo, kot da so samo čakali, da se je rešijo, ker so vedeli, da ji pač ni pomoči. Kot da je odveč, živi mrtvec, s katerim ne vedo, kaj bi počeli. Res sramotno. Tudi ko so jo zadnjič odpeljali v SBI, je zdr. tehnik (eden od dveh, ki je mamo nosil na nosilih), mamo tako grobo potisnil v rešilca, kot da je vreča krompirja.

Kot so ti napisali tudi drugi, pojdi do osebnega zdravnika in vztrajaj, da ti da hitrejšo napotnico.

Ne vem, s katerega konca si, ampak upam, da boš ti imela več sreče, ko/če se boste srečevali s to resnično težko boleznijo. Takrat res ne rabiš še nadutih zdravnikov, ki so bolj primerni za koncentracijska taborišča kot za bolnišnice.