Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Rejenje, težave s hujšanjem, hormoni, ščitnica

Default avatar
Imam hipotirozo, jemljem tablete in TSH je sicer na meji, ampak znotraj območja, ki naj bi bilo ok. Tako, da tirologinja niti ni hotela poslušat, da imam kake težave, češ, da je ščitnica s tableti ok.
Moje počutje obup, kg letijo v nebo.
Imela sem tudi mireno in, ker je ravno v tem času šlo z mojimi kg samo gor, sem upala, da bo odstranitev izboljšala stanje. Zdaj sem 2 meseca brez mirene (imela sem jo 1,5 leta, skoz krvavitve po 20 in več dni na mesec, bolečine...), ampak kg še kar gor tako, da očitno ni bila kriva mirena.

Pred leti sem imela tudi fazo, ko so leteli kg v nebo, dobila sem tablete za ščitnico, kg so šli lepo dol, počutje je postala spet ok. Nekaj let vse lepo in prav. Zdaj pa spet počutje slabo, sesuta, kg samo gor, ampak TSH in tudi T3 ter T4 v mejah normale, sicer na meji, ampak znotraj območja, ki naj bi bilo ok.

Si pišem kaj jem, kdaj jem, da bi tu našla težave. Pa športam več kot 10 ur na teden, sledim pulz, imam regeneracijo, spim redno (spat približno ob isti uri, vstajanje približno ob isti uri).

Imam tudi policistične jajčnike, v meni pa še nisem, sem pod 40, ginekolog pravi, da jajčniki povsem ok delajo, tako, da ni kakih znakov predčasne mene.

A je imela katera take težave? Je dala pregledat še kake druge hormone?
Default avatar
Jz mam tsh v meji ok
3,70 pa mi je povisal za pol tbl
Ker naj bi bilo 2 ali 1 za ok pocutje.
Tko da ta meja je kr neki.
Povisat bos mogla tbl za cetrt tbl.
Default avatar
Gkoki je napisal/a:
Jaz imam TSH nekje okrog 4, ne vem čisto točno.
Ni šans, da mi poveča tablete. Sama si pa ne morem, ker pač ne dobim recepta za več tablet.
Tirologinja niti slišat ni hotela, da moje počutje ni ok, da imam težave v grlu od kar imam tablete, njej je TSH ok in me je skoraj okregala zakaj sem prišla k njej.
Default avatar
Jz sem si sama povisala in ko mi zmankuje poklicem svojga dr in mi napise 2skatli in spet ko mi manjka klicem.. In zahtevajk
Default avatar
Kako te razumem... tudi pri meni je TSH v mejah normale (4,3), počutje pa ni ok. S hujšanjem se res full matram, počasna prebava, ves čas sem zaspana, napihnjena. Živim v glavnem od sadja in zelenjave, piščanca in oreškov, nezdravih OH ne jem. Zdravnica pravi, da to nima veze s ščitnico. Meni najbolj pomaga vadba... zviša mi nivo energije in izboljša počutje, tako da se glede na to, da dr nima posluha, pač držim tega, da zase delam najboljše po svojih močeh. Upam, da se boš kmalu počutila bolje :-)
Default avatar
Ne serte babe
In se ne sprijaznite da bo tko ker zdrav clovk trpi.
No sej veste kaj mislim.scitnico se da cist ok uravnavat in je tud pocutje boljse.
Kr pojte k svojmu dr ker on potem uravnava tablete.
Povejte mu vseee pa se nalozte ce je treba.
To ni ne za zvet ne umret.
Jz mam 3,50 pa jem tbl in cetrt in dans sem dala kri pa bom vidla kaj bo.
Ne se pustit odgnat ker je jasno da te meje niso ok in to drji vejo. Sam npr tirolog v celju uposteva pocutje nekdo v lj pa ne.
V napad ker maste pravico.
Default avatar
1 al 2 je ok pri scitnici.
Kmalu bojo te meje spremenil v tujini je ze tako.
Niti dneva ne spustite z rok. K drju
Default avatar
Kajnajnaredim je napisal/a:

Če imaš voljo in moč, shujšaš kljub ščitnic in ostalim hormonom. Moj mož ima težave s ščitnico, a je shujšal 40kg kljub temu.

10ur na teden rekreacije je veliko, to je nekje 1,5 ure na dan.
Kaj si ugotovila s prehrano, ko si zapisovala? Si zapisuješ samo kaj in kdaj ješ ali tudi količine?

Ne vem, ampak če se res rekreiraš 10 ur na teden in ješ kolikor toliko normalno in zdravo, bi morala hujšat kljub vsem hormonom.
Res je, da hormoni in stres, pa recimo nespanje in podobne stvari vplivajo na našo presnovo in težo, a ne v taki meri, da bi bil nekdo res debel, nekdo drug pa suhec, gre kvečjemu za 10% odstopanje.
Default avatar
25mg tbl in pol pri vrednosti 3.40
Noro da tkole trpite.
Takoj zdele poklicte dr in mu povejte
Default avatar
Redite se zato ker vam vso hrano v mascobo pretvarja min v energijo.
Edini spas vam je osebni zdravnik.
Default avatar
Jaz sem že bila pri zdravniku, dobila napotnico za tirologa. Tam pa se vse ustavi in niti pod razno noče povečat Eutyroxa. Osebni zdravnik mi potem seveda ne da recepta, ker noče spreminjat terapije, ki jo da tirolog.
Tako, da tu nimam šans. Sem pa bila pri več tirologih, itak je vsakič drug. In, če je TSH ok, ni šans, da sploh kaj poslušajo, da imam kake težave. Če ni bil TSH ok, so spremenili terapijo.
Kako je pa z ostalimi hormoni pa ne vem. Vem, da imam policistične jajčnike in predolgo in premočno menstruacijo in da spolni hormoni niso ok. Nisem pa bila na testu krvi glede teh hormonov
Za ostale hormone pa nimam pojma v kakem stanju so. Vem pa, da sem utrujena, sesuta, da me bolijo roke, noge, da imam težave s spanjem, čeprav se držim rednega urnika spanja.
Default avatar
V čem je fora, da se je tema premaknila s SČ, kjer je veliko odgovorov, na forum, ki skoraj ne živi?
Default avatar
kajnajnaredim je napisal/a:
Ponovi temo, izpusti v naslovu hujšanje, pa bo tema ostala.
Sicer ima vsaka s cistami, rejenjem že tako kronično pomanjkanje joda.
Tega se nadomesti z lugolovo raztopino.
Ta pomaga, da se tudi TSH uredi, ko se zaloga joda v telesu normalizira, nekje po pol leta jemanja.
Enako pomanjkanje vodi tudi v raka dojk. To in kombinacija magnezija v kloridu, stanje uredi, tudi težave z menstruacijo.
Default avatar
Znane težave, pri katerih lahko pomaga Indigo. YouTube Link:

Ne smem reči, da je to zdravilo, ampak če je to nekaj kar bi te znalo zanimati, si lahko naročite Indigo na spletni strani: https://forms.gle/zMvtjpRJv7poxBqk9
Koda: koda5
Z zgornjo kodo lahko dostopate do spletne trgovine.
Upam, da Vam to lahko kako pomaga

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic