Starševski čvek

So tudi vam do stanovanja pomagali starši?

Default avatar
Midva sama brez pomoči, a kreditom za 30 let.
Večina ki jih poznam so ali v zgornjem stiku ali z dediščino ali pa s pomočjo starsev.
Ni kej, vsak mora po svoji poti. Je pa ta s kreditom zelo obremenjujoča, pojma nima tisti, ki tega ni dal čez.
Default avatar
Midva z mojo sva tak primer. Leta 2014 sca kupila stanovanje izkljucno z lastnimi prihranki, brez starsev in bank. Vse sama.
Takrat sva bila stara 26 in 30 let.
Saj gre ce se potrudis...
Default avatar
Midva tudi sama..oba sva iz velike družine na kmetih, tako da od doma nisva mogla dobiti nič. Že kot študenta sva oba ob študiju delala in pridno kupčkala, nato preživela 8 let v najemu v mali garsonjeri in v tem času skrpala za polog za dvosobno stanovanje. Sva pa oba poleg redne službe še popoldan/zvečer delala vse mogoče, da sva še kaj zaslužila. Jaz sem imela inštrukcije, pazila otroke sosedom, čistila stopnišča v blokih, partner je delal selitve in pomagal enemu obrtniku. Garala sva kot nora, ampak ko si mlad in brez otrok, to gre, tako da smo zdaj na svojem. Tesno, ampak naše. Priznam pa, da neskončno zavidam tistim, ki jim je bilo stanovanje podarjeno, ker so čas, v katerem sva midva delala po dve službi in zapravila najlepša leta mladosti, lahko porabili drugače-potovali, bili na izmenjavah, žurali..vsega tega midva žal nisva imela..
Default avatar
Jankotanko je napisal/a:
Vzemiva primer. Stanovanje 3.5k€/m², 130k€, 37m². Za ta denar dobiš v LJ polno opremljeno 1 oz. 1.5 sobno stanovanje. Za hipotekarni kredit rabiš lastnih sredstev vsaj 20% - 26k€, banka pa doda preostanek, kar pomeni 104k€. Vsak od kolegov, ki smo živeli v LJ smo takšno vsoto (26k€) privarčevali do cca 28 leta. Prej smo varčevali s štipendijo, delali prek študenta, smo bili brez ali pa s starimi avtomobili in živeli smo s cimri. Za 104k€ kredita, 20 let z 1.8% letno variabilno OM te pride trenutno obrok 516.32€, če se EURIBOR poviša na 1% potem bo obrok znašal 566.42€. Če zaslužiš dobro povprečje npr. 1.3k€ se s takšno investicijo že spogleduješ.

Pa bom dal še 2. primer. Stanovanje 3k€/m², 180k€, 60m². Za tak denar dobiš v LJ opremljeno 2 sobno stanovanje. Dovolj za mlad par, ki načrtuje družino. Za tak denar potrebujeta vsaj vsak po 18k€ lastnih sredstev, 144k€ pa da banka. Z enako OM in odplačilno dobo, kot v prejšnjem primeru znaša obrok 714.91€ oz če se EURIBOR poveča na 1% potem pride obrok 784.28€. In par ki ima povprečno plačo, se že lahko spogleduje s takšno investicijo.

Ampak to so trenutne cene (ki sem jih sam še malce napihnil), nekaj let nazaj so bile cene precej nižje (več kot 20%), kreditni pogoji pa praktično enaki. Kar hočem pokazati je to, da ni potrebno, da gledaš precej iz povprečja pa so ti stanovanja v LJ s hipotekarnim kreditom brez pomoči staršev lahko dosegljiva. Če bi gledal cene nepremičnin pred 2 letoma, takrat si je lahko nekdo s povprečno plačo privoščil stanovanje, ki sem ga dal za 1. primer.
Default avatar
excell je napisal/a:
Stanovanje ni tvoje dokler ne odplačaš zadnjega obroka tako, da predno prideš do svojega stanovanja mine še nekaj deset let drobnega piskanja, precej negotovosti ob kateri se pojavi vprašanje a lahko res toliko pogoltneš kot si zinil.
Če ti pomagajo sorodniki si veliko prej na svojem.
Default avatar
On _ je napisal/a:
To ni res :). V ZKju si jasno zapisan kot lastnik, ima pa nepremičnina zaznamek, da je zavarovanje za kredit - hipoteka. Takšno nepremičnino lahko brez problema prodaš, s kupnino si banka pokrije glavnico preostanek pa pokasiraš sam.

Koliko je drobnega piskanja je odvisno od tega koliko si šel blizu roba svojih zmožnosti.
Default avatar
Pred 20 leti sem mozu govorila, da vzameva kredit in kupiva svoje stanovanje. Ni imel jajc, ceprav sva bila oba zaposlena. Zdaj ziviva pri tasci v zgornji etazi. Sama ne dobim dovolj kredita, ker sem s.p
Default avatar
Ni nas malo, ki smo zase poskrbeli sami. Sva 40 in 43, z otroci živimo v starejši hiši, ki ni v urbanem naselju, torej je bila cena spodobna. Kupila sva jo s prihranki, nujno obnovila z manjšim kreditom, ki je bil v 3 letih odplačan. Pred tem sva bila v podnajemu. Na starše se ne zanašava, ko sva začela delati sva se odlepila od seskov, no, gmotno v bistvu že med študijem. Oba sva iz večjih družin in nobeden od naju ni zlata ritka v družini. Pomoči nisva niti pričakovala.

Je pa res, da nimamo hiše po zadnji modi, pa tudi top avta ne. Imamo pa naš dom, v katerem se fajn počutimo.

Nama pa od pufnapuf osebkov kdaj prileti pod nos, da smo trapasto pregovorno slovensko skromni. Čeprav oba visoko izobražena. Pa kaj, to, da nas banka za naslednjih x let ne drži za vrat, vse odtehta. Pa tudi to, da do staršev nimava občutka, da sva jim dolžna, je super občutek.
Default avatar
Midva sva kupila hišo brez pomoči staršev. Ampak s kreditom za 25 let. Imela sva drobtinico svojega vložka, ostalo je kredit.
Default avatar
excell je napisal/a:
Ja, ja... papir vse prenese :P

Ne moreš prodat brez problema, ker nepremičnine se ne prodajajo kot vroče žemlje, traja nekaj časa in če slučajno ostaneš brez zaposlitve, ne plačaš dveh obrokov (dva meseca!) ti že banka rubi in potem ona proda za znesek, ki ji ga dolguješ . Za ostalo se obrišeš pod nosom.

Ljudje jemljejo kredite za nekaj deset let, človek ne more vedet kaj bo prineslo naslednje leto kaj šele čez 10,20,30...let :/
Če/ko vzameš kredit si si dal štrik za vrat, samo nekaj nepazljivosti in se zanka zadrgne.....
Default avatar
Midva sva stara 46 in 47 let in imava dva otroka.

Pred 20. leti sva pustila službi in odprla svojo firmo. Najprej sva živela v najemu, vzela kredit in kupila stanovanje. Na 40. kvadratih smo bili štirje, otroka sta rasla, pa sva naredila hišo. Dejansko brez pomoči staršev. Dedovala hvala bogu še nisva in upava, da še dolgo ne bova. Otroka sta že v službi in oba učiva isto - od plače se da določen procent na varčevalni račun, ki bo za nakup stanovanja. Niti eden ne pričakuje od doma nobene pomoči v smislu "daj", kvečjemu "posodi", pod dobrimi pogoji seveda :))
Default avatar
Midva sva kupila sama. Najprej manjše na Vrhniki, po 7ih letih zelo dobro prodala in kupila večje v ĺj. Posojila na 10 let za prvo in drugo, so bila ravno koncem 2018 odplačana. Stara sva 47. Do 30.leta sem živela doma.Se da. Si pa ne privoščimo večerij zunaj, dragih oblačil, na manikuri in pedikuri še nisem bila, frizer 3x letno. ličim se ne. Ampak naštetih stvari, ki jih tukaj na forumu pogosto omenjate in dosti stanejo, si sploh ne želim. Zdaj ko smo brez kredita upam samo, da bomo več potovali.
Default avatar
So. Z brezplačnim bivanjem, kar je omogočilo našparanje pologa za 30% stanovanja.
Brez tega ne bi šlo kupit.
Default avatar
Mojmaks je napisal/a:
Daj si prst na celo in se dobro zamusli: sama?
Samo parcelo sta dobila in oce vama je pomagal!
Default avatar
excell je napisal/a:
Ja 2 že zmoreta za enega pa ti lahko povem sem imel sam 600€ kredita na 1300 plače. To ni nobeno življenje sem raje brez stanovanja.
Avto te stane 300€mesec, 200 imaš vsaj stroškov. Hrano ti bodo pa starši plačeval in na dopust boš hodil 20 let za Savo.
Default avatar
Nobeden nič, niti €. Sama z možem kupila stanovanje na kredit na 10 let (prihrankov je bilo 30%) - predvsem moževih, ker je pričel z delom pri 18 letih jaz pa sem bila študentka do 24. leta, takoj nato zaposlitev. Izven Ljubljane - proti štajerski, ker sva si rekla, da ni vredno da sva zakreditirana celo življenje. Stanovanje plačano, nič kreditov (starost 45 let). Imamo 3 sobno stanovanje, ki nam več kot dovolj služi - 3 članska družina in veseli, da kreditov ni. Na račun tega gremo lahko večkrat na počitnice. Od staršev nisva dobila niti centa niti z moje strani niti njegove. Vse sama.
Default avatar
Brez.
Jaz sem sama kupila majhno stanovanje,ki sem ga potem prodala, on je imel nekaj našparano. Hišo sva kupila dokaj poceni, ampak potem skoraj še enkrat toliko vložila v obnovo. Je bil v tej fazi en kredit, samo za finiširanje, potem nič več.
Dediščina po najinih starših bo ostala najinim otrokom, to pa ja ;)
Default avatar
jaz sem se takoj, ko sem dobila službo, odselila na svoje. najprej sem imela sobo, nato stanovanje...
po par letih mi je uspelo mukotrpoma malo našparat in sem kupila stanovanje na kredit. starša sta mi posodila za polog, ker so bila moja sredstva še vezana v NSVShemi, ker se tisto varčevanje še ni izteklo.
no, tistih treh jurjev za polog mi ni bilo treba vračat. pa hipoteko sem lahko napisala na njuno hišo, moje stanovanje še ni bilo etažirano in hipotekarnega kredita sploh ne bi mogla dobit.

tako da ja, malo sta mi pomagala.
Default avatar
malo pomoči je napisal/a:
Hipoteka je na njuno hišo in to okol govoriš, da sta ti malo pomagala. MALO??? Brez strehe nad glavo lahko ostaneta in tebi je to MALO???
Default avatar
malo pomoči je napisal/a:
To ni malo... Reci jima hvala.