Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Kako so milenijci postali generacija izgorelih

Default avatar
zgembutin je napisal/a:
Sicer na tak butast post je nesmisel odgovarjat, ampak vseeno:
- kraj je oddaljen od kraja kjer delam 216 km, od partnerja 200 km (ampak verjetno boš rekel, naj se zaposliva tam in pustiva tukaj službe, ker to je tako enostavno)
- od moje družine in starih staršev je oddaljen 220 km
- resda je samo 17.000 €, če pa si prebral je zgrajena leta 1960, kar pomeni popolno adaptacijo (in koliko potem to nanese, vsaj 40.000 do 50.000 € zraven,verjetno bi bilo bolj smiselno podreti in postaviti novogradnjo, kar bi lahko vedel, če bi kdaj kaj adaptiral)
- taki kot si ti, ki nabijajo nekaj brez smisla so večinoma vse starejše generacije, ker nikoli ne bodo priznali, da so si zlahka postavili domove, pomagali so starši, sosedje itd.
- in za konec, niti približno nikoli ne grem živeti v mesto

Če misliš pametovati, vsaj imej tehtne razloge, ne pa nabijanje v tri krasne....
Default avatar
razmislek je napisal/a:
Torej, kdo je kriv, da nočeš sam/a postavit doma s pomočjo prijateljev in sosedov?

Včasih so ljudje manj trošili in več sami delali... "milenijci" pa dajo jurja za telefon, 100eur+ mesečno za zabavo (mobitel paket, tv, netflix,..), 300eur+ za avto (ker je treba met, ker bus za sirotinjo), potem pa gledajo cene bajt "na ključ" v centru ljubljane, pa stokajo.
Default avatar
zgembutin je napisal/a:
Še bolj neumen odgovor, ampak ok.
Trenutno adaptiram pol hiše, zgrajene leta 1970, v bližini obeh služb. Z delom mi pomagajo prijatelji, ki marsikaj znajo, starši mi ne morejo. Kljub temu, je potrebno zamenjati streho, jo izolirati, položiti estrihe, fasado, zamenjati okna, vrata, kupiti ogrevalni sistem. Je po tvoje to brezplačno, kljub temu, da ti pomaga kdor ti lahko? Prosim povej, če koga poznaš ki material podarja. Predvidevam, da ker tako pametuješ. In koliko misliš je izračun vsega tega, kljub temu, da vse popoldne delaš sam kar lahko, da ti pomagajo popoldne tudi prijatelji, če lahko? No, povej pametna buča. In s plačo 1000 bruto premisli koliko časa boš za to delal, dajal na stran. Imam rabljen telefon, še bolj rabljen avto in hiš na ključ nikoli nisem gledala. Pametnjakovič.
Default avatar
razmislek je napisal/a:
Aja plus tega, da je bilo treba tudi pol hiše plačati, ostalo pol ko bom tega zmožna. Da vidim odgovor modrejše duše.
Default avatar
razmislek je napisal/a:
Ja no.. kot v jugi... 10 let vsak vikend "mešat malter".
Avto na jurja bruto (tudi rabljen avto stane 200eur+ na mesec) je pa tudi metanje denarja stran.
Default avatar
zgembutin je napisal/a:
Ja, seveda, jaz to počnem vsak popoldan, ko lahko grem prej iz službe in vse vikende. S partnerjem karseda narediva sama, ne plačujeva nikogar, razen seveda vodovodarja in električarja. Veliko orodja imam doma, ker je bil oče gradbenik in tako ogromno naredim sama. Hiša je takšna pač kot je, srečo imam da nimam problemov z vlago, kar se tiče ostalega pa od dneva, ko se je zgradila niso vanjo vložili prav ničesar. Ampak za finance, ki si jih lahko privoščiva je to to. Večini včasih so pomagali starši. Veliko se jih je naselilo v hiši staršev, saj so v 70h vsi zidali ogromne bajte, ki se sedaj obnavljajo ali propadajo. Velikim so dali starši zazidljivo zemljo poleg svoje hiše- zastonj. Pri nas na vasi so vsi generacije 40-50 letnikov še vedno doma, saj jim nikamor ni bilo treba oditi, ker je bilo doma več kot dovolj prostora. Sedanje generacije večinoma te možnosti nimamo, starši pa nam tudi težko kar tako podarijo parcelo, ali pol hiše, saj je situacija dandanes takšna kot je. Itak pa danes veljaš za zgubo, če ostaneš doma v mansardi, ker to ni ''samostojnost'', če pa nekomu plačuješ najemnino pa kao je... Ja, avto je strošek, vendar imam iz vasi do mesta kjer delam samo dvakrat dnevno avtobus, ker linije ukinjajo, ker se z njimi nihče ne vozi...
Default avatar
Problem te generacije je, da hočejo vedno biti nekaj posebnega, povprečja ne znajo živeti.
Gledala sem bratovo bivšo, če ni bila v središču pozornosti, je traumirala. Tekmovala je tudi z 3 leta starim otrokom za pozornost. Na prvo mesto je vedno dajala sebe, ne glede na to, da je zaradi tega nekdo v okolici trpel.
Ko sta se z bratom razšla, je bilo pa vojno stanje, grožnje s samomorom. njen oče je grozil da ga bo ubil, ker je prizadel njegovo punčko......bil je celo kriv, da ji niso podaljašli pogodbe za delo, ker je bila tako hudo prizadeta, da ni mogla vredu delati.....leto živega sranja. Potem pa je spoznala njenega sedanjega moža in zadeva se je umirila, kar se nas tiće.
Da materinstva ni zvozila je pa druga zgodba, je na pragu ločitve, ker ne funkcionira ne kot mama (vse ji še vedno naredi mama) ne kot partnerka.
Kako vse vem, njena teta je moja sodelavka.
Default avatar
milenijcimiljeniki je napisal/a:
Eh, iz tega zapisa izvemo več o tebi kot o bratovi bivši. Nehaj pri njej ali pri drugih iskati samo slabo - to ni produktivno in tudi sama nisi zaradi tega vredna nič več, ne glede na to, iz katere generacije prihajaš. Da bi imela moja svakinja takšno mnenje o meni - ojej!
Default avatar
milenijcimiljeniki je napisal/a:
Če sta bila z bratom poročena, sta bila verjetno z ženoiste generacije, potemtakem, kot posplošuješ ti na celotno generacijo, je brat isti?
Default avatar
razmislek je napisal/a:
Očitno je iste barve ptič. Taki se privlačijo.
Default avatar
Izgorelost je posledica neobvladovanja situacije. Na žalost generacije od l. 80 dalje niso psihično stabilne (predvsem zaradi staršev in njihove pretirane kontrole zaradi česar te generacije niso sposobne samostojnega življenja), prav tako jim tudi ni naklonjeno okolje v katerem pristanejo, tu mislim predvsem nestabilne službe...njihova rešitev je da se najprej stabilizirajo v sebi...
Default avatar
MarcelS je napisal/a:
Kakšne pretirane kontrole? Moja izkušnja je takšna, da smo vsaj na vasi, otroci bili bolj ko ne prepuščeni sami sebi, kakšna kontrola nekaj. Starši so hodili v službo, otroci naj bi se merkali pri starih starših, vendar smo večino časa preživeli na vasi s kolesi, kotalkami, peš ali pa se podili po gozdu. Starši se niso niti za naše šole brigali. Če nisi bil priden si dobil ene dve okoli ušes, ampak si vedno vedel, da si si jih zaslužil. Tudi moja generacija nima problema s samostojnosti (no razen finančnega).
Default avatar
MarcelS je napisal/a:
Aha, torej je izgorelost kot sindrom nastala okoli leta 2000. Prej tega niso poznali. Petdesetletniki in starejši so imuni pred njo.
Default avatar
Ajmoht je napisal/a:
Niso "imuni", le prihajajo iz drugačnih psiholoških predispozicij za življenje. Na koncu zaradi preobremenitve še vsakdo lahko pregori.
Default avatar
Nasa zivljenja so na splosno vse bolj stresna. Posredno se s problemom izgorelosti srecujejo vse mlajsi ljudje.
Default avatar
Super članek, avtorica. Velik podobnosti je tudi z nami. Kdor ni opravljal prekarnih del dlje časa nima pojma o lifu. Tudi dopovedat se ne da nikomur, ki praktično se diha s
starosistemsko ali novega ne pozna. Milenijec je tržni produkt, ki je odvisen od dobre volje kupca. Obseden je s tem, da je ali bi bil popoln, pri tem se pa ne zaveda, da dela za druge. To je ena čudna generacija, ki se ji ne splača delat ali pa mora bit na vseh koncih dokler ne rečeš stop.

Obsedeci na enem stolu cel life, pa pametni kot mone. Ampak res same mone, ki se mečejo ven kjerkoli se da. Ne razumejo, ne stekajo... Imajo bajte, stanovanja, vikende samoumevno. Brez kapitala starih ta generacija težko kaj spravi skupaj, nonsenz

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić