Starševski čvek

Dedovanje po teti

Default avatar
mislmmmm je napisal/a:
Keč zakona je v nujnih deležih. Teta lahko z oporoko vse zapusti tudi sosedovi vrbi žalujki, a če se oglasi vseh 134 upravičencev do nujnega deleža, bodo še vedno lahko dosegli svoje in raztegnili postopke. Razumljivo je, da želi zakon zaščititi dediče, vendar to ni smiselno za vsako ceno.
Default avatar
Dedek in babica sta dala pol grunta očetu pol teti. Teta je imela samo nekega moškega zapitega agresivnega lenuha za katerega pojma nihče nima zakaj ga je sploh gledala. Sedaj bo on lepo dobil vse po njej, po njem pa njegov že zdavnaj odtujen sin, ki moje tete sploh prav poznal ni, vnuki dedka in babice pa lepo praskaju skupaj 30.000 vsak za parcelo.
Default avatar
keč zakona je napisal/a:
pri dedovanju v tretjem dednem redu ni nujnih deležev.

do nujnega deleža so upravičeni
otroci in vsi potomci otrok v ravni liniji naprej
mož
starši


pogojno pa še bratje in sestre. teh pa vseh skupaj toliko tudi ne more bit
Default avatar
pri nas je napisal/a:
ni treba da je tako.
če teta ni napisala oporoke in ni imela otrok, po njej vseeno polovico podedujete vi - to je vsi nečaki. razen, če mu je teta že zdavnaj vse prepisala
Default avatar
mislmmmm je napisal/a:
želim ti res dolgo življenje!

ne šinfam zakona, haloooo, le nefer se mi zdi, da dedujejo drugi, ne pa mož ... če pa teta za oporoko ni vedela (jaz tudi ne), nismo glih neke budale, pač še nismo imeli takega primera in se sploh o dedovanju nismo nikoli pogovarjali niti informirali

lahko pa se umakneš iz teme, če ti je :)
Default avatar
avtorica kaj mislite je napisal/a:
saj pa mož deduje. samo ne vsega.
glej, če nimaš otrok, je pač treba malo razmislit, kam s premoženjem. ali pa pustit vse skup, pa naj se po tvoji smrti stepejo.
Default avatar
avtorica kaj mislite je napisal/a:
Če ti niso všeč odgovori, ne odpiraj tem, sploh takšnih, o katerih očitno nimaš nič pojma.

Jaz se trudim pojasniti, kaj in kako bi bila rešitev. Ti pa s svojo temo vaše situacije nikakor ne moreš več rešiti, lahko se pa podučiš za naprej, da boš vedela, kaj in kako. Nefer je marsikaj v tem lajfu, ta določba zakona je lahko kvečjemu fer, ravno iz razlogov, ki so jih že drugi omenjali.

Mimogrede, če si pogledala kak film v življenju, si za oporoko že morala slišati. Ampak brez skrbi, grem iz teme, pa ti naj drugi nestrokovnjaki pojasnjujejo dedno pravo, sploh dobri so tisti o nujnih deležih bratrancev v četrtem kolenu;)
Default avatar
Meni je vzelo morda eno uro časa, da sem poklicala na sodišče, izvede,,a kaj naj naredim, napisala izjavo o odpovedi dedovanju in jo odnesla v nabiralnik. Ne vem, o kakšnem blaznem tekanju tu govoriš. Sploh ni treba tekati.
Default avatar
1monja je napisal/a:
vsi niti tekati ne moremo, nekateri sorodniki so na vozičkih :(

štos je v tem, da nas je ogromno v večih državah in je zdaj treba to vse skupaj zbrati, da pomagamo tetinemu možu, da se vse čimprej konča

hvala vsem!
Default avatar
Še ena takšna teta umrla ni imela otrok po smrti je vse na pisano na njenega moža in ta stric umre in nima nobenga sor
dnika oporoke pa tudi ni pustil.???
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Da se še pred smrtjo pokojnik odloči komu bo zapustil premoženje in da to nima veze s sorodstvom. Če pa nima nikogar pa zadevo podari v dobrodelne namene inštituciji, ki jo on izbere. Včasih od sorodnikov nimaš nič, še normalnih stikov ne, potem pa kar dedujejo po tebi, totalno ne fer.
Default avatar
Maarjaa je napisal/a:
to, da ni nobenega sorodnika, je skoraj neverjetno. vedno se najdejo potem potomci v tretjem dednem redu, se pravi vsi potomci njegovih babic in dedkov.
če pa res nikogar ni, gre premoženje v last države.
Default avatar
in zakaj se je napisal/a:
Zakaj sorodniki v bilokerem kolenu, ki ti še za rojstni dan ne voščijo oz sploh ne vejo, kdaj ga imaš, nekateri niti ne vejo, da ga sploh imaš in obstajaš? Zakaj država, zakaj ne izbrati konkretne inštitucije ali osebe za dedovanje, ki ni sorodnik, je pa nekdo, ki ti je nekaj pomenil v življenju?
Default avatar
Tudi to ni fer je napisal/a:
za takšne primere obstajajo oporoke
Default avatar
jaz ti povem je napisal/a:
Kaj pa nujni deleži?
Default avatar
Tudi to ni fer je napisal/a:
in zakaj se ti sekiraš, da nekdo ni naredil oporoke????
Default avatar
in zakaj se je napisal/a:
Da nujni deleži v prvem kolenu obstajajo, kljub oporoki.
Default avatar
in zakaj se je napisal/a:
Ker se mi zdi skrajno ne fer, da obstajajo ljudje, ki se grebejo za dediščino sorodnika s katerim sploh niso bili v stiku. To so navadni koristoljubneži, ki si ne zaslužijo tega!
Default avatar
Zato je napisal/a:
aja
čista faušija torej

če bi ti s sodišča javili, da obstaja en daljni stric, ki je umrl, pa nima druge žlahte kot tebe, bi verjetno zavrnila vse, a ne...

če pa si na tem, da umreš, pa veš, da nimaš nobenih bližnjih dedičev, pa ti je očitno čisto vseeno, kdo podeduje to kar imaš, če ti ni do tega, da oporoko napišeš...
Default avatar
To že je napisal/a:
Je bilo v tej temi že napisano, kdo so nujni dediči ter da obstajajo načini, kako ne dobijo nič tvoje zapuščine.
Če ti to, da ti neka inštitucija ali človel bolj polepša dan kot sorodniki toliko pomeni, da zaradi tega ne moreš mirno spati od skrbi, kaj se bo s tvojo lastnino dogajalo po tvoji smrti, pač noč raje nameniš brskanju po spletu, zjutraj pa s polno torbo informacij stopiš do pristojne osebe v tej ustanovi oz. tebi ljube osebe in pojasniš svoj problem in rešitev. Boste verjetno hitro sklenili ustrezni dogovor.
Pa bodo tvoje noči mirnejše, ker bo celotno premoženje šlo tistim, ki jih želiš obogatiti.