Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Omejitev OH, lakota

Default avatar
Želim oklestiti cca. 10 kg. Brez nekih posebnih diet, samo z zdravo prehrano in gibanjem. Zmanjšala sem porcije, izločila sladkor in kolikor se le da, jem čim manj OH. Za zajtrk pojem kos kruha s čimer koli, kake kosmiče. Riža, testenin, krompirja... pojem res zelo malo. Moj jedilnik vsebuje veliko zelenjave in stročnic ter malo mesa, ki mi najbolj všeč. Po taki hrani imam skozi občutek lahkote. Kot bi nič ne jedla. Zrezek in velika porcija mešane solate me sicer nasiti a čez pol ure sem lačna. Take prehrane se držim 3 tedne, shujšala sem 3,6 kg in sem zadovoljna. Samo ta lakota me ubija. Kaj mi svetujete ?
Default avatar
To ni lakota. želodec se ti krči, ker zaužiješ manj hrane kot si jo prej. In dokler se bo krčil želodec, mišica boš imela občutek da si lačna. Sedaj prihaja čas, ko boš morala čez vse te bolečine in občutke. Potrpi še malo, ker ko greš čez ta kritični čas bo vse lažje. Samo govori si, da nisi lačna, jedla si, to je normalna posledica krčenja želodca, možganskih funkcij, ki te na predhodno prehranjevanje poskuša opominjati, da si šla z navade. MIne. Vztrajaj.
Default avatar
Najprej zagotovi, da poješ dovolj, torej da te ne npr. zvečer prime odpret hladilnik in požret vse, kar je notri. To dela večina ljudi, ki gre na dieto, seveda imajo te diete potem jojo efekt oziroma ne delujejo, ker ljudje stradajo ves dan, nato pa ne zdržijo več.

Bistvena je sprememba življenjskega sloga, ne samo začasna dieta. Torej vsesplošno zdravo prehranjevanje, zamenjava določenih OH z drugimi, njihovo zmanjšanje in ne čista izločitev.

Če ješ normalno, potem pa lakoto presezi s pitjem vode in čaja. Morda si naredi samo bližje skupaj obroke, da se boš počutila sito oziroma da ne boš dlje časa lačna.
Default avatar
breda iz ljubljane je napisal/a:
Povečaj maščobe.
Delni post.
Bulletproof kava.
Default avatar
Če si skoz lačna, poješ premalo.
Saj ni treba, da ješ testenine in kruh, jej zelenjavo in sadje, ampak od enega zerzkeca in solate res ne moreš biti sita in ta tvoja kila in še malo na teden, kar si shujšala, se bo vrnila bliskovito, čim se boš 1x dobro najedla!
Hujšati tako, da si lačen, je neumnost!

Shujšala sem 30kg in nisem bila lačna! Ok, ja, saj začutim lakoto, itak, ampak jem, ko sem lačna, ne trpim lakote.
Default avatar
Mislim, da količinsko pojem dovolj. Pijem veliko. Nisem čisto črtala OH niti maščob. Samo občutek sitosti ni enak. Mam poln želodec a nimam občutka sitosti. Nekaj manjka. Ne vem kako povedati, da boste razumeli. Drugače sem sita po skledi solate in zrezku kot če bi pojedla pol manj solate in jo nadomestila s krompirjem. Želodec je enako poln o občutek je drugačen.
Default avatar
gkhulghl je napisal/a:
Bulletproof kava ? Kako je pripraviš in zakaj je dobra ?
Default avatar
Simonscat je napisal/a:
Kaj pa če si privoščiš tisti krompir k zrezku in solati, ampak ga recimo pol od tistega kar bi sicer pojedla nadomestiš s npr karfiolo? Pire iz pol krompirja pol karfiole je meni zelo okusen, ga pa naredim samo z žličko masla.
Default avatar
Simonscat je napisal/a:
Manjka ti občutek sitosti zaradi OHjev - odvisno smo od OHjev - ti jih vnašaš manj oz malo - ravno dovolj, da telo ne preklopi iz OHjev na maščobe in ne more pozabit na OHje. Ko poješ določeno porcijo OHjev telo hoče še in še in še in ne pošlje signala za sitost v možgane.
V želodcu te tišči in ne moreš več jest, v možgane pa ne pride signal sitosti.

Naredit moral cold turkey - par dni te pajtla kot pri norcih, potem telo preklopi na maščobe.

Bulletproof kava - kava + smetana + maslo + blender (jaz uporabljam kar tega za smoothije delat)
Ta kava me drži do caa 16:00 ure.
Potem pojem kosilo - dosti manjšo porcijo, kot prej, ker se mi je želodec že skrčil.
Načeloma imam do naslednjega jutra dovolj.
Dol gredo caa 3kg na mesec.
Sem na LCHF.
Default avatar
Nisi napisala koliko obrokov imaš in na koliko ur ješ. Idealno je, če ješ 5x na 3-4 ure (razmak naj ne bo ne večji, ne manjši). Manjšo količino OH jej samo pri zajtrku in kosilu, malici in večerja pa obvezno brez OH.
Default avatar
Če ne ješ OH rabiš več ostalega. Več mesa pa zelenjave, pa gre. Poješ en 400g+ steak, pa si cel dan sit... ne pa krompir, ko te čez pol ure spet prime lakota, pa še rediš se.
Default avatar
zgembutin je napisal/a:
Jem več zelenjave. 400 g mesa pa niti pod razno ne pojem naenkrat. To je zame tedenska doza. Kombiniram s stročnicami.
Default avatar
Simonscat je napisal/a:
Če poješ komaj 60g mesa na dan in nič ali komaj kaj priloge, ja, ljuba duša, itak, da si lačna!
Poleg tega, solata, ki jo poješ, je že sama po sebi hitro prebavljiva, če jo pa še kisaš, si zaradi kislosti še hitreje lačna, kot če bi jedla recimo praženo zelenjavo. Itak, da se lahko nažreš od malo mesa in sklede solate, si poln in dobro sit, ampak ne drži dolgo!
Same stročnice tudi nimajo ne vem koliko kalorij in mogoč te kak fižol ali leča še nasiti, grah in stročji fižol sta pa udi prebavljena, še preden poješ do konca, sploh če še tu šparaš na količinah.

Če sem prav razumela, si shujšala 3.5kg v treh tednih, kar bi bilo nekje 5kg v enem mesecu. Zdravo hujšanje je 1-3kg na mesec ali okoli pol kile na teden. Dejansko premalo poješ in zato si lačna.
Default avatar
Preberi knjigo požgani možgani. Ne gre se za to, da zmanjšaš ohje in poješ več drugih stvari.
Gre se za to, da smo od ohjev odvisni in dokler ne naredi cold turkey in si spucaš v glavi, se lahko nažreš drugih stvari do onemoglosti, pa bodo možgani telesu stalno javljali občutek lakote, dokler ne bodo dobili svoje doze OHjev. Možgane moraš preklopit iz ohjev na ketone.
Default avatar
Seveda si lačna... manj hrane, drugačna sestava obrokov, kaj ne boš lačna?...Pa prav lakoto čutiš ali te popade "napad želje po hrani?".

Par idejic, če ugotoviš, da je prava lakota:

- najboljša je vsakršna topla tekočina, npr. čaj "odžene lakoto stran", vsaj za pol ure oz. ti pomaga da prebrodiš do tvojega načrtovanega obrok,
- daj si dela za cel dan. najbolje fizičnega in to nekaj kar ti je pa prav všeč delati. Ko delamo, smo aktivni, zunaj na vrtu, doma po hiši, v službi, telo pozabi na lakoto, zato včasih slišimo kake ljudi, ki rečejo, da so pozabili jesti".
- tek - prav tekanje, kot rekracija zmanjšuje občutek lakote. Poksusi, če ti kdaj uspe. Tako si naplaniraj obroke, da imaš vmes čas za eno uro teka.
- občutka polnosti v smislu sitosti in povezanega zadovoljstva pa ne bo, in niti ni zaželjen, dejansko izvira iz OH in sladkornega vrenja, česar po še tako polnem krožniku jote ne bo. In bolj zdravo je, da ga ni.
- in še kaj...
Obenem pa le preveri, če morda dejansko ne zaužiješ premalo hrane za vse svoje aktivnosti.

Pa lepo bodi, oglasi se še kaj. Povej nam, kako gre...
Pozdrav Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar
Pri hujšanju je pomembna samo ena stvar in to je kalorični deficit. Dosežemo ga z nižjim vnosom energije (kalorij) kot jih porabimo. Lakota je odgovor telesa na zmanjšan vnos energije preko hormonov. Zavedat se je treba da bodo možgani skoraj vedno želeli sabotirati hujšanje ker ne želijo da bi zmanjševali naše zaloge. Na ta način je pračlovek preživel. Ko ni bilo hrane ga je telo spodbudilo k lovu. Ko je hrano dobilo je naredilo zalogo za obdobje ko hrane ni bilo. V današnjem času pa je dostop do hrane konstanten. Uglavnem kalorični deficit lahko ustavrimo samo s hrano ali pa z kombinacijo znižanega vnosa energije in telovadbo. Ne smemo pa s telovadbo pretiravat ker smo potem še bolj lačni. Uglavnem naj se sliši kakorkoli ampak za tezultat je treba potrpet.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic