Desiderius_da_Pietri je napisal/a: ↑
hm ja je napisal/a: ↑
Meni se pa zdi, da se za tak denar ne splača delati v Nemčiji, glede na to, da ob vseh stroških (bivanje, stroški, prevoz te pride najmanj 500 neto) na koncu doplačaš še dohodnino pri nas in si pri plači 2500 bruto na 1000 neto.
Ja, to je kot sem rekel, vprašanje za vsakega posameznika posebej. Enosobno stanovanje je npr. "all inclusive" nekje v rangu 500 evrov. Takšno stanovanja (Wohnung auf Zeit) so ponavadi tam, kjer se izplača, torej potrebe po "prevozu" ponavadi ni. 2.500 bruto pomeni kekje okoli 1.750 netto (odvisno od osebnih okoliščin - zakonskega stanu, ipd.). 3.200 pomeni okoli 2.000 netto. Vsak lahko zase preveri
tukaj.
Kolikor poznam slovenske razmere, programerji začetniki (preko študenta) delajo (preračunano na poln delovni čas) tam med 700 in 800 evrov netto. Koliko se posamezniku ne izplača res ne znam reči. Dejstvo pa je, da začetnik ne v Nemčiji in ne v Sloveniji ne more ravno računati na to, da bo s "prvo plačo" obogatel.
No, glede na moje poznavanje situacije pa mislim, da ni čisto tako, kot pišeš.
Stanovanje, ki sem ga omenila, je spodnja, res spodnja meja (v bistvu sreča), za 500 € s stroški vred dobiš
mogoče spodobno eno sobno stanovanje + potrdilo o plači za najemodajlca, ki ga nek mulo seveda nima..... Torej, takemu brez referenc takšno stanovanje ni dosegljivo, mu pa preostane kakšna čumnata, ki jo za 500 € deli s kakšnimi pakiji ali podobnimi.....
Druga stvar - pišeš o projektnem delu, ki pa v reali je po defaultu plačano 100% več, kot delo kjer se ljudi zaposli.
Vem, da so možnosti za "projektno delo" v Nemčiji večinoma namenjene auslenderjem, ki pač pridejo, delajo in se vrnejo domov, ko se projekt konča. Slovaki, Bolgari, Romuni, tudi Slovenci, Hrvati, Madžari.
Ampak vsi delajo za najmanj 250 € na dan, ti pa ponujaš 110-140€ na dan. Tako da tale ponudba kaže le na to, da si dobil projekt za napr. 450 € (ali še več) na dan, ki ga ne zmoreš narediti in ponujaš našim ovcam, da se pridejo trgati za drobiž, ki jim ga ponujaš.
Glede prevoza pa takole: ne gre za to, koliko 100 metrov mora ovca hamljati na šiht... gre za to, da vsakdo, ki želi biti vsaj malo mobilen, potrebuje avto/javni prevoz, pa magari do trgovine, parka, mesta. Prevoz se kar lepo upošteva.
Da o tem, da bi nekdo želel 1x mesečno ali 1x na dva meseca priti domov....
Prehrana, če ne vztrajaš na sendvičih in konzervah, vemo, koliko v gostilnah stane....
Kar se pa tiče bruto-netto postavk, pa Nemčija pač ne reče zadnje. Dohodnino se doplačuje pri nas in tistega denarja se ne sme zapraviti.
In pridemo pri tej ponudbi na cca. jurja netto, s tem da živiš v tuji državi, brez družbe, brez normalnih socialnih stikov.
kaj pa vem, mogoče najdeš kakšno budalo, ki bo šla za jurja drkat takšen lajf.... Srečno.