Starševski čvek

Koliko si v resnici lahko privoščite?

Default avatar
Sem skromna in ne rabim veliko, pa tudi odkrito povedano, si nekega razkošja ne morem privoščiti.

Ta mesec pa sploh tanko piskam, saj imam v denarnici 5€ do konec meseca in to zato, ker sem imela neki nepredvidljiv izdatek. Eh, bo že, nekaj bom že ščarala.

Je pa beda za nekatere v tej naši lepi deželici.
Default avatar
Snovik je napisal/a:
  • me prav zanima, kaj bo zdaj, ko je na mizi tako prijazna in zelo konkretna ponudba;
  • ce je clovek zdrav, je popolnoma sam odgovoren za to, da mu je lepo ali pa nasprotno, ce ti ni lepo, se mora sam potrudit, da mu bo, velikokrat pomaga ce spremeni pogled in nacin razmisljanja;
  • namesto da kritiziras kao novodobne guruje, raje potegni kak pameten nauk iz cele situacije;
tocno s takim pristopom, kot je bil napisan v uvodnem postu sebi najbolj skodujes. spremeni se. sebe, ne drugih.

skoraj grem stavit, da iz zgornje ponudbe ne bo nic, pa ne po krivdi prijaznega para!
Default avatar
Bil sem 9 dni na morju in 120 dni v planinah.
Za transport in življenje (prehrana in voda) tam se porabil skupaj 1.000 €.
Default avatar
Enkrat sem že bil finančno zlomljen. Zdaj bi si sicer lahko kaj privoščil, vendar ne upam, ker se bojim, kaj bo prinesla prihodnost.
Default avatar
Še pred nekaj meseci sem bila finančno popolnoma na dnu, zdaj pa počasi lezem navzgor. Dobila sem službo, kjer sicer čisto ok zaslužim, ampak delam petek in svetek, zjutraj, popoldne, nočne, nedelje in praznike. Ampak zaslužim dovolj, da sem lahko z oktobrom začela s študijem ob delu, in si lahko privoščim šolnino. Tako, da se ne pritožujem. Lahko bi rekla, da si lahko privoščim vlaganje vase in v prihodnost. Ko imaš pred sabo en konkreten cilj (v mojem primeru je to diploma in iskanje boljše službe), je vse skupaj precej lažje, življenje in delo spet dobi en smisel, dobiš nov zagon in motivacijo. Tudi zato, ker so moji ostali cilji (npr nakup avta) postali bolj realni in lažje dosegljivi.
Pa še kakih 100€ na mesec mi ostane za "luksuz". Je kar dober občutek, ko po dolgem času bankomat ne pokaže nule ali celo minusa. No, res pa je, da nimam kreditov in otrok. Tudi za to bo še čas (in denar).
Default avatar
da se ne bos razpocila je napisal/a:
in na podlagi par internetnih besed že znaš oceniti človeka, kakšen je in naj se zazre vase itd.
Ne ukvarjaj se z mano, ker me ne poznaš in tudi upam, da te jaz nikoli ne srečam, kaj šele spoznam.
Vtikaš se vame za brezveze, počutiš se pa zdaj super, da si se lahko razpisala o tem, kakšen je nekdo na drugi strani ekrana. Bull shit.
Še enkrat: dol mi visi zate, jaz sem prvotno odpisala avtorici posta in ne tebi, ti si se vtaknila vame in sem ti odpisala tako, kot je. Če pač ne sprejmeš dejstva kot takšnega, kakršen je, to ni moj problem, ampak tvoj, ker si se poglobila v noj odgovor njej. Uživam življenje in prav je tako, avtorici se bo pa tudi obrnilo na bolje, ko bo to najmanj pričakovala.
Ti nisi pa nič manj ali več vredna ne od mene ne od drugih in ne dviguj se nad mano. Če me imaš za hladno in afnasto, me pač imaš, jaz pa tebe po napisanem smatram za pokroviteljsko in da hočeš biti nekaj več. Pa nisi. Zaključujem debato s tabo in ne piši mi "srečno", ker tega od tebe ne potrebujem :)
Default avatar
Za moje pojme si lahko (in v glavnem tudi si) privoščim povsem normalno življenje. Nimam nekih ekscenih zapravljanj, stiskamo pa trenutno tudi ne.
Default avatar
da se ne bos razpocila je napisal/a:
Daj da se ne boš ti razpočila. Od nevoščljivosti namreč. Avtorica je vprašala, koliko si lahko privoščite in ona ji je odgovorila. V čem je problem? Saj ni nikjer pisalo, da je odgovor zaželjen samo od tistih, ki si ne morejo privoščiti nič. Avtorice ni nikjer žalila, niti pametovala, da si je sama kriva za svojo situacijo, ampak samo povedala, koliko si lahko privošči. Tvoja reakcija je pa milo rečeno otročja. Ker si nevoščljiva da se kar kadi in ji zato očitaš vse mogoče samo zato, da sama sebe skušaš prepričati, da ji pa kao nimaš biti za kaj nevoščljiva. Tudi sebe malo poglej, kakšna oseba si pa pri sebi malo razčisti. Ker če ne moreš privoščiti nekomu, ki ima in biti vesela zanj, potem tudi z revnimi ne sočustvuješ iskreno, ampak si v resnici samo vesela, da gre še komu slabo ali slabše od tebe. Hinavščina je hujša od pomanjkanja empatije.
Default avatar
Mi bi si lahko dovolj, pa smo se navadili, da ni potrebe. Veliko pomaga za začetek, da smo "oklestili" medije in z njimi ponujanje vsega mogočega, kar naj bi si "morali" privoščiti. Tudi nobenih katalogov in reklam v nabiralnik ne dobivamo. V trgovino gremo enkrat na eden z listkom, finance imamo na papirju in sicer letni stroški (avto, zavarovanja, kurjava, amortizacija)
in posebej mesečni stroški (računi, dejavnosti, bencin, hrana). Tako vemo, koliko ostane in obvezno dajemo na stran vsaj 10% od skupnega prihodka. Se nabere.
Na začetku, ko sva strogo šparala za hišo, sva ugotovila, da se največ prišpara pri hrani (nobenih čipsov, pijač, namazov, kozlarij, ampak osnovne sestavine in KUHANJE) in pri brezveznih nakupih in izdatkih po pet in deset evrov, ki se ti ne zdijo veliko, ampak se nabere. Nakup naj bo planski, pišeš si kaj RABIŠ in potem kupiš samo to.
Default avatar
Jaz skorajda nič.
Letos se nisem bila izven svojega kraja. sama,sem pa bila, 90 procentov na račun zdravnika, oz. zaradi pregledov
Denarja za izlete nimam, za toplice prav tako ne, za morje tudi ne, za smučarijo tudi ne. grem vsako leto na morje, na izlete nismo hodili s starših in imam tako privzgojena, da jih ne potrebujem in hrepenim po njih
Oblek in čevljev si ne kupujem.letos sem si kar nekaj kupila, ker več nič ni bilo prav, sem pa gledala na ceno.
Pri hrani gledam na vsak evro, čeprav sem zaposlena.tudi sama gledam akcije v trgovinah
Živim iz rok v usta ... vsak dan. nimam veliko, vendar nisem lačna. Na račun hiše moram drugje stisniti evro
To ni življenje, ampak suženjstvo oziroma vegetiranje. imela sem minimalca in smo delali hišo. Preživela sem, ker se znajdemo, sama vedno vse obrnem na svetlo stran

In potem poslušam bedarije ala ...
- življenje je dar,
- moč je v tebi,
- mi smo kreatorji svojega življenja

.... ja to povejte revežem po svetu, invalidom, raznim žrtvam ....
ja imam dostikrat kakšno takšno misel napisano na vidnem polju. Na računalniku imam napisano v smislu "naj te ne bo strah, vse je le izziv. Ti ne rabiš tolažbe. Ti si močna oseba in ti bo uspelo.". Tole mi je enkrat en sodelavec poslal za tolažbo na mail in sedaj imam to že 4 leta na vidnem polju. Vsakič preberem, vsakič mi je lažje.pa še res je bilo.
Default avatar
Ti si seveda vsevedna je napisal/a:
Ti ne prepoznas kompleksov v svojem pisanju? Srborito, izkljucevalno, dramaticno..skratka ekstremno nedoraslo. Smesna si. Kot en mali penasti zaletavi gleznarski kuzek. Ti nic ne zamerim. Taksna pac zaenkrat se si. Mlada vsevedna dusca :). Srecno tudi tebi. Keep calm. Bullshit se pise skupaj. Jaz pa sem te samo ucila manir. Manira narekuje, da clovek ni bahat, da ne razkazuje, da ima vec ko pa ima drugi manj ampak da pomaga ce lahko sicer pa molci. To so lepe manire. Tvoje pisanje pa je izrazito neotesano v vseh postih v tej temi. Hauk.
Default avatar
GOODLIFE je napisal/a:
Imam zelo podobno izkušnjo. Ko sem menjala družbo. Prenehala cele dneve poslušati kako je vse grozno, kakšne žrtve smo, kako ne bo nikoli bolje.....se je počasi vse spremenilo. Ne čez noč seveda. Ampak ko se prenehaš ukvarjati s tem kaj vse je slabo in narobe in raje gledaš na to kaj je dobro se sčasoma vse več dobrih stvari in priložnosti pojavlja. Oz. bom drugače rekla, jaz mislim da sem imela podobne priložnosti tudi prej, ampak v vsej svoji bedi in jezi na ne vem že na koga (v bistvu verjetno nase) jih nisem opazila. Pa ne gre se za neko new age pozitivnost in ne vem kaj ampak preprosto za to da spremeniš v glavi in iščeš rešitve ne izgovore. In ja družba ogromno pomeni. Kaj bereš, s kom se družiš, kaj gledaš....
Pa ker verjamem da me boš preskočila, ker jaz bi se tudi pred leti, ti povem v praksi kako je šlo. Nič tv. Internet sem začela uporabljat za učenje, ne za opazovanje. Na spletu imaš miljon stvari za vsako stvar. Miljon navodil. Ampak ni dovolj brat. Je potrebno to kar prebereš začet delat. Za vsako stvar ki jo želiš naredit lahko najdeš navodila če hočeš. Lahko pa najdeš tudi izgovore. Imaš slabo službo. Vprašaj se zakaj. Ker neglede na to kaj govorijo ljudje tukaj niso vse službe za minimalca. Začni se samoizobraževati. Ne rabiš denarja. Internet imaš. Če ne znaš dobro angleško prvo to izboljšaj. Potem pa odvisno kaj te zanima delaj spletne tečaje. Pošiljaj prošnje. Nimaš izkušenj? Prav, pošlji prošnjo za pripravništvo. Nima veze koliko si stara, nima veze če je pripravništvo minimalec (saj imaš sedaj isto), gre se za to da si gradiš možnosti. Če nimaš ljudi okoli sebe ki so optimistični in se trudijo izboljšati svojo situacijo jih najdi. Spet internet. Imaš meetup, semafor in tuje klepetalnice. Lahko pa pustiš svoj email in te kontaktiram za kakšno kavo.
Pa najpomembnejše, ne pričakuj sprememb čez noč. Meni se je recimo finančno stanje in družba popravilo v nekje dveh letih. Sem pa še vedno samska in še vedno imam stvari ki jih želim spremeniti. Po korakih. Nič se ne zgodi čez noč. Nihče ne bo potrkal na tvoja vrata in te "rešil".
Default avatar
Draga avtorica, to res ni življenje.

Moraš si najdi moškega. Bogatega.

Torej se zrihtaj, upedenaj. In išči. Ne obupano, ampak play gard to get.

Če pa nisi lepa, pa res ne vem kaj.
Default avatar
Imam povprečno plačo, dva otroka in podedovano staro hišo. Privoščim si srednje. Torej tedensko kofe v kakšnem kafiču, 2x mesečno jemo v restavraciji, 4 dni toplic, izleti so bližnji hribi, na morje in smučanje ne hodim, 4x letno gremo na kak koncert ali gledališče, jaz 1x letno opero.
Drugače živimo ok, oblečem otroke, plačam treninge, položnice. Kar bi bilo za morje ali več za privoščit gre trenutno v hišo (npr. crknil pralni stroj, kosilnica, nov rastlinjak, ker velko vrtnarim, nova kuhinja, prej sem imela začasno iz treh kuhinj kolegov,....)
New agevskih motivacijskih izrekov ne maram. Se pa strinjam, da je večina v odločitvah. Npr. kuhinja brez pečice ali morje. Katerokoli odločitev sprejmeš pač prevzameš odgovornost in ne obžaljueš in jamraš.
Meni gre bolje kot pred 10 leti, ko sem imela samo jogi na tleh in oderuška najemnino. In mislim, da bo kmalu še bolje. Nič ni hudega če pri 35 še nisi videl tajske ali Floride, to lahko narediš tudi pri 45.
Default avatar
Me zanima kdo bo počil je napisal/a:
Omejena percepcija. Nisem fovs in sama ne razkazujem svojega materialnega blagostanja samo ti nisi sposobna sprejeti kaksno je primerno vedenje. Lacnemu se ne razlaga kako dobro si se najedel. To primerjavo pa je vsak sposoben razumeti in od tu startaj dalje tudi ti.
Default avatar
da se ne bos razpocila je napisal/a:
Potem pa naj lačen ne sprašuje, kako siti smo trenutno. Vprašanje je bilo, koliko si lahko privoščite in ne javite se prosim vsi, ki vam gre slabo. In tudi tvoje vedenje ni primerno. Ker hinavščina je nekaj zelo grdega.
Default avatar
Me zanima kdo bo počil je napisal/a:
Ma nehi z zakompleksanim jambranjem in hinavscino. To nima veze z lepim vedenjem. Odgovori se na splosno, socutno in spodbudno ne pa: jaz sem super, meni gre odlicno..ej ves kaj vse si lahko privoscim, naj ti nastejem.. . To je bolno. Ce ze, se vkljuci, da ti morda ne gre od rojstva vedno samo dobro in predas nasvet. Vse ostalo je netaktno bahastvo pred nekom,ki je trenutno nemocen ali manj zmozen. To je osnova lepega vedenja, empatije itd. Madona. Pred oskubljenim razkazovati svoje perje je poden. Totalni poden. Iz kje prihajate, da vas tega niso naucili??
Default avatar
da se ne bos razpocila je napisal/a:
Pa saj je samo odgovorila na avtoričino vprašanje! Naravnost in odkrito. Ja, mogoče preveč naravnost ampak: ne obračaj kamna, če nočeš videti črvov.

Morda pa je to avtorici bolj v vzpodbudo, kot pa milostno trepljanje po ramenih!
Default avatar
šugar dedija si najdi je napisal/a:
V takšnih bednih situacijah ti sugar daddy oziroma bogataš še najbolj prav pride.
To, da si nič ne moreš privoščiti je beda, sploh ko vidiš ostale ženske ki s svojimi bogatimi možmi hodijo na razvajanja.
Default avatar
bodite iskreni prosim je napisal/a:
V Trstu sedaj poteka Baroclana, tam boš prej našla kakšnega italijanskega sugar daddya, kot v enem majhnem kraju, kjer so sami pijančki in tisti brez denarja ali so vsi poročeni oziroma zasedeni. :)