Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Pasulj recept za telebana

Default avatar

Fizol iz piksne

Zivjo, lepo prosim, ce mi lahko nekdo tocno od zacetka do konca napise kako naj skuham pasulj iz belega fizola v piksni.. torej kak tocno vse potrebujem, tocen potek dela, vse kar pac moram narediti, da bo vsaj priblizno okusen in imel okus po pasulju.. nimam tiste zacimbe za pasulj.. najlepsa hvala
Default avatar

Badass

Fizol iz piksne je napisal/a:
Iz fižola iz piksne ne moreš narediti dobrega pasulja. Raje kupi piksno pasulja.
Default avatar

prrr

Badass je napisal/a:

Za prdenje bo še vedno dober :P

Drugače smo v študentskih letih večkrat kuhali takle "fejk pasulj" in je res simpl kot pasulj pa še hitro narejeno: popražiš čebulo, dodaš žlico moke, žličko mlete paprike in malo pasate. Priliješ vsebino konzerve + vodo, sol in ostale začimbe (obvezno lovor, česen). Zraven pa kaka klobasa ali npr. hamburška slanina.
Default avatar

Kokoska_

Nisem upsi ovca, samo oopsica ima en recept... poglej tam

pa ne delaj ga prosim iz piksne!
Default avatar

Ena južna

Fizol iz piksne je napisal/a:
Fižol operem, ga dam kuhat, not naseckam čebulo, kakšno dobro klobaso narežem not in pustim da se kuha. Ca 15 min pred koncem nardim zaprško: olje, moka, mleta sladka paprika, popražim in stresm not.
Aja, pa dam včasih tud žlico ajvara not mal za okus, pa seveda sol, lahk daš nal česna in poper.
Mi je pa boljši iz svežga fižola, ampak za na hitr bo v redu tud ta iz konzerve ;)
Default avatar

lenovo x

Ena južna je napisal/a:
Zakaj pa kuhaš fižol iz konzerve? A ni že kuhan?
Default avatar

polarni sij

E, jaz to delam tako, da je meni dobro, da se tudi iz piksne, ampak ni enak, me pa včasih razpizdi fižol, ga zvečer namočim in je naslednji dan opoldne še vedno trd.:-), torej se še vedno ne skuha v normalnem času.

V lonec dam kuhat domače prekajeno meso in fižol, dodam veliko prej zmiksane čebule, slabo polovico si jo pustim za praženje.
V ponvi začnem pečt narezano prekajeno slanino, pečem toliko, da da dovolj masti in da špeh ni zažgan, zatem dodam čebulo in pražim dokler ne porumeni, nato dodam kaki dve žlicia ajverja in malo kečapa, dodam še zmlet poper in česen v prahu, nekaj časa dušim in zatem zalijem z vodo, potem še malo kuham in vlijem v lonec s fižolom in mesom. Dodam sol, koliko je potrebno, na koncu ko je kuhano, malo počakam, ko neha vret, dodam zrno zdrobljenega česna, premešam in pustim toliko, da s jed prepoji tudi s česnom.
Default avatar

Ena južna

lenovo x je napisal/a:
Lej ne vem, tko so me naučil. Itak pa kaj ga kuham, ca 20 min in je pasulj končan ;) tisto zaprško dam not takoj ko zavre in to pol vse skup pustim ca 10-15 min še kuhat in fertik :)
Default avatar

wiqa

fižol iz piksne je super zadeva. Tudi pasulj iz njega je odličen.
Default avatar

zaprška

Kaj je to zaprška?
Default avatar

Ena južna

zaprška je napisal/a:
To pa res ne vem kako se po slo reče haha. Skratka: na masti al olju prepražiš čebulo, lahk tud brez čebule, daš mleto papriko not, aja pa moko. To mal prepražš in streseš notr. A se po slo reče temu prežganje?
Default avatar

gost žblj

zaprška je napisal/a:
Prežganje, po katerem potem smrdi cela bajta! Imam eno takšno južno v bajti, pa ne zba brez prežganja kuhati!
Default avatar

Ena južna

gost žblj je napisal/a:
Jap, dol je pa res full tega. Ampak jaz se ga izogibam kolikor se le da.
Default avatar

gost žblj

Ena južna je napisal/a:
Sem opazil v tvojem kuharskem nasvetu!
Default avatar

dorisss

Ena južna je napisal/a:
Ce pasulj dovolj dolgo kuhas (iz suhega, namocenega fizola), ga bosta fizol in cebula zgostila, tako da ni treba dodajati moke. Jaz na koncu na malo olja na hitro, ampak res na hitro, poprazim samo malo rdece paprike, zalijem z eno zajemalko pasulja in to zlijem nazaj v posodo, v kateri se kuha. Potem kuham se kaksnih 10 ali 15 minut in to je to. Saj ves kako pravijo - simpl kot pasulj - fizol, cebula, malo suhega mesa, po zelji feferon, paprika in konec. Solis, ce je ze meso dovolj slano, pa ni treba.
Default avatar

Ena južna

gost žblj je napisal/a:
Ja no, pasulj pa brez prežganja res ne vem kakšn bi bil.
Default avatar

Ena južna

dorisss je napisal/a:
Jap, sej tud jaz ne dam skoz moke. Pač odvisn kolk gosto je. Tud jaz če je že gosto, na masti na hitr sam mal paprike prepražim in stresem notr.
A temu se ne reče zaprška oz prežganje?
Fefetona pa ne dam nikol, včasih mal sveže paprike naseckam notr.
Default avatar

dorisss

Ena južna je napisal/a:
Najbrz se tudi temu lahko rece prezganje, ceprav jaz ta izraz bolj povezujem z moko. Sveza paprika, na drobno naseckana, meni pase v tahitro varianto s fizolom iz piksne - v tem primeru cebulo preprazim (pri klasicnem pasulju je ne prazim, ampak se kuha) skupaj z zeleno papriko, dodam fizol, zalijem in malo pokuham, dodam "kvazi prezganje", se malo pokuham in dober tek ;-)
Default avatar

QBR

Simpl kot pasulj. Zakaj hudiča ga potem komplicira vsak po svoje?
______________________