Starševski čvek

Fant najel kredit, da sva obnovila mojo hišo, sedaj sva šla narazen

Default avatar
S fantom sva živela ob vikendih skupaj in odkar je hiša popravljena, da se da v njej živeti, sva v njej preživela vikende skupaj, v juniju je tudi dva tedna živel tu.

Posamične sobe res niso bile izdelane, ampak osnovno; sanitarije; kuhinja, spalnica pa ja. Tako da je kakšne pol leta preživel tukaj.

Saj bi mu vrnila premoženje, a bi raje videla, da bi tiste stvari, ki jih je sam izbral, vzel. Npr. so bile določene stvari, ki so bile samo njemu všeč in drage stopniščna ograja, vhodna vrata, luči... nekatero pohištvo... a si lahko zmislim, da naj pride in vzame? Mora on to upoštevati?

Meni se enostavno ne zdi fer, da moram plačati polno ceno za nekaj, kar mi sploh ni bilo všeč - glede na to, da sva zvezo končala zaradi njegovega varanja, se počutim dodatno ogoljufana. dala bi mu kakšno manjšo odškodnino in to je vse.
Default avatar
inkica88 je napisal/a:
zakaj sta šla narazen, a te ni več zadovoljil v postelji ali kej drugega. ker nista bila poročena to ni zveza dveh kar pomeni, da ne velja noben zakon po toliko letih da kar sta vlagala in tako dalje da se deli na pol, veljajo samo računi in kdo je kaj plačal, edino tako bosta oba dokazovala na sodišču svoj vložek, če ti nimaš računov in dokazov recimo prič, potem tudi če si kaj vložila ne boš dobila nič in isto velja za njega
Default avatar
avtorica sem je napisal/a:
dokler ga ni drugje namočil, si imela pa načrt 30+ let živeti s to ograjo, vrati, lučmi itd?
Mislim, da bo najmanj dela, če mu vrneš višino kredita. Za koliko se pa gre?
Sicer bo tudi on imel težave na sodišču dokazovati, da je točno za to porabil, ima sploh račune?
Po drugi strani je pa življenje prekratko za dolgotrajne sodne bitke.
Default avatar
avtorica sem je napisal/a:

itaq ja, mal nas vlečeš, sicer pa hočeš povedati, da je dejansko vlagal, živela pa v tem sploh še nista, se pravi niti na amortizacijo se ne moreš "obesiti", je tako?
Default avatar
avtorica sem je napisal/a:
enostavno ne priznaš, da sta bila po družinskem zakonu skupnost in je on pušnil vse.
To lahko podkrepiš s tem, da je nabavljal stvari brez tvojega soglasja ☺
Če pa je vlagal denar brez soglasja lastnika ... je pa sploh stran metal
Default avatar
avtorica sem je napisal/a:
Razumem, da se ti fržmaga in da bi tudi tisto ograjo najraje vrgla po hribu dol, ne pa da mu še denar daješ.
Ampak glej, če ima tipo račune, lahko terja. Šanso imaš samo, da se lepo zmenita za kakšno stvar, oziroma ga ti vprašaš, ali bi kaj odnesel.
Ne vem pa kako je za stvari - recimo pohištvo, ki mu ga ti ponujaš, naj ga odnese, on hoče pa denar. Prva pot - odvetnik.
Default avatar
Butl TM je napisal/a:
skupnost tukaj sploh ne igra vloge. Po tvoje bo en sodnik verjel, da se je iz vesolja pojavil en tip in iz čistega heca začel obnavljat materino hišo, onidve sta pa to sprejeli kot božjo mano?
Default avatar
Da se razumemo, tukaj ne govorimo o par evrih ampak on želi imeti vseh 780 Eur nazaj.
Default avatar
zakaj bi vlagal je napisal/a:
a kako drugače zgleda ☺
Default avatar
inkica88 je napisal/a:
a za 780€ je vzel kredit ☺☺☺
Default avatar
eh...

10 let razmerja na daljavo - že to smrdi. Kdo to zdrži?

in po 14 dneh skupnega življenja sta ugotovila da nista za skupaj... Očitno prej nista nikoli probala skupno živet, al kako?

skratka, verjetno bosta mogla dosežt nek dogovor. vsak bo malo popustil, pa bo... ampak ja, ti ga boš pač mogla izplačat...
Default avatar
inkica88 je napisal/a:
A je to kakšna vrsta šale?
Default avatar
Oba sta butasta.
Njega je zadelo sicer prej, ker je vlagal v tujo nepremičnino. Od tebe bi bilo fer, da mu vloženo vrneš. Če nisi fer, te bo pač tožil.
Ti pa enako. Tudi če si edinka, nikjer ne piše, da boš karkoli dedovala.
Default avatar
avtorica sem je napisal/a:
Najprej prvo: lastnica hiše je mama. To pomeni, da se mora tvoj partner z mamo pogovarjati in dogovarjati glede hiše in vložkov (uradno). S tabo nima nič, in to, da sta bila v zunajzakonski skupnosti, nima teže pri tem, ker ti nisi lastnica hiše (uradno). Kar tudi pomeni, da se nič ne deli pol/pol, saj partner ni vlagal v tvojo oz. vajino hišo, temveč je vlagal uradno v tujo nepremičnino. Torej mama (po tvojem predlogu) sme in lahko zahteva od njega, da vzame on svoje premične stvari (vhodna vrata, pohištvo). Kakšne ploščice, ograja - je že malo težje, ker bo to potrebno odmontirati. Svetujem vam, da sami odmontirate in pripravite stvari za odvoz z njegove strani in bo še najmanj prerekanja in sivih las. Za te stvari, ki jih lahko on vzame s seboj, mu seveda ne potrebujete plačati. Morate pa pisno zahtevati, da so stvari pripravljene in da jih mora odpeljati. Ti pa svetujem, da preko odvetnika zahtevaš, da prevzame svoje stvari v nekem določenem roku.
Glede izplačila drugih stvari, se mora mama kot lastnica hiše pogovoriti sama z njim. In mama bo tista, ki bo morala plačati, ne ti. Lahko hkrati, ko boste zahtevali pisno prošnjo za odvoz njegove lastnine (ki jo naj napiše odvetnik), zahtevate tudi plačilo najemnine ali vsaj plačilo uporabnine za čas, ki ga je preživel v hiši. Posvetujte se z odvetnikom, kako to izpeljati. P.S. tudi vikend hiše in apartmaji se plačajo.
Verjetno boste morali nek del vseeno poplačati, kot pa je napisano, lahko neko vsoto denarja izpodbijate oz. zmanjpšate za vsoto uporabnine/najemnine. To pomeni, da bo odvetnik lahko od nejgovega zahtevka izpodbijal vsoto za stvari, ki jih je sam kupil (in odpeljal) ter vsoto uporabnine/najemnine. Vendar pohitite, saj verjetno nimate najemnje pogodbe ali česa podobnega in se zna zaplesti, če boste čakali predolgo.

Glede varanja - lahko ga ti tožiš za duševen bolečine in prevaro oz. goljufijo. Če lahko dokažeš, da je vlagal v hišo, boš lažje dokazala, da te je partner zavajal in te zavedel, da želi skupno življenje, hkrati pa te je varal. Seveda boš potrebovala tudi dokaz, da te je varal - to bo malo težje, razen, če njegova nova zveza še vedno traja in imaš (verodostojne) priče, da so ga videvale z drugo žensko. So pa te (duševne/psihične) zadeve vedno bolj krhke na sodišču in je zaradi težke dokazljivosti možno, da ne boste uspeli zahtevati odškodnine. Posvetujte se z odvetnikom.

Pa glede na to, da si oz naj bi bila odrasla, imaš partnerja, ne fanta.
Default avatar
Butl TM je napisal/a:
Za 750 eur, ker nekaj je imal prihranjenega.
Default avatar
Pri predmetih, ki jih lahko odnese, se bo moral sprijazniti z njimi. Ne more terjati denarja, če je možno vračilo v naravi. To je isto, kot če bi jih skušal prodati na Bolhi in bi zahteval isto ceno kot v trgovini. Ponavadi ne gre.
Za ograjo je že malo težje, lampe in vrata pa tudi niso problem.

Naj se zadeva malo umiri, vidva se pa dobita in v miru pogovorita. Utopično je pričakovati, da bo dobil do zadnjega centa vse, kar je vložil, ti pa tudi ne pričakuj utopično, da mu boš dala neko "odškodnino". Je pa tako in to mu lahko tudi poveš: če bo šel v tožbo, bo moral tožiti mamo, in to je še nekoliko težje kot tožiti tebe. Stalo ga bo veliko časa in denarja, svoj vložek, ki ne bo nujno priznan v celoti, pa bo videl čez 5 plus let.
Dogovor je skratka tudi v njegovem interesu.
Default avatar
inkica88 je napisal/a:
enmu je dolgcajt pa se za.......
Default avatar
nemški mediji je napisal/a:
Upam, da ne bo problem, ker sva kupovala skupaj stvari, samo meni niso bile stvari najbolj všeč. Še prodajalka se bo spomnila, da nisem imela najbolj srečnega obraza.
Default avatar
oh ja je napisal/a:

čakaj malo..tip sploh ni bil tam prijavljen...kako bo dokazal, da je vlagal in da bajte ni obnavljala njegova mati...torej jaz hodim s sosedovim frančkom...njegovi ravno tedaj zidajo bajto...in si potem jaz zmislim, da sem dala pol zraven in zahtevam pol bajte...ne me smejat...

Naj si odšraufa ograjo dol pa odnese kavč pa adijo piki.
Default avatar
nemški mediji je napisal/a:
O moj bog, kaj si pa ti tukaj natresla enih bedarij.
Tožba zaradi duševnih bolečin?
Najem hiše za vikende?
Lej, najemnino ti lahko zahtevaš za naprej, ne pa post festum. A ti bi takole izpeljala. Povabiš prijateljico k sebi za čez vikend, potem ji pa pošlješ račun za apartma? To ne gre tako. On je bil tam ne samo povabljen gost, ampak je tam spal kot partner.
Nič čudnega, da ločitve trajajo tako dolgo in da so odvetniki tako bogati.