Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kje naredimo luknjico če nas v vrat piči čebela

Default avatar

PerfectHubbyMojiGlupiTanji

Če nas v vrat piči čebela in smo alergični, kam zapičimo z votlim 'rorom' oz. predmetom, da lahko zadihamo? Recimo da imas kuli. Pod adamovim jabolkom in nad prsmi, takoj tam kjer se začne vrat, kajne. Važno da zadaneš sapnik.

To mi je vedno najhujsa misel v naravi, kako naj zadanem sapnik ce pik meni ali bližnjemi zapre gornji sapnik, ali da imaš čebelo v pijači naprimer. Medrol ali kuli, treba vedno nosit s seboj.
Default avatar

Blableblo

Glava nazaj in dva prsta od jamice pod vratom. Ze videno v zivo, precej manj krvi kot bi pricakoval. Resilo zivljenje...je pa to storila zelo korajzna 20 letnica, vzgojiteljica predsolskih otrok na neki mednarosni dirki. S svicarskim pipcem in cvrstim votlim delcem igracke. Slisi se kruto, a najbrz je lazje prerezat sapnik, kot gledat kako nekdo umira.
Default avatar

traheotomia

Blableblo je napisal/a:
Predvidevam, da je mnogo lažje imeti s seboj atropin in medrol. Hudi alergiki morajo imeti komplet za samopomoč dobesedno prilepljen na telo oziroma okoli vratu ter zapestnico, ki opozarja na vrsto alergije. Poznam, ker je bilo potrebno vcepit v glave dvema otrokoma.
Postopka traheotomije se jaz ne bi lotevala, razen morda pri sebi ali pri svojem otroku ali partnerju v primeru popolnega dihalnega zastoja in če bi se srce že ustavilo. Na tujem človeku pa niti slučajno, ne glede na posledico, ker pri poškodbi, ki jo lahko povzročiš, se lahko doživljenjsko spremeni v plačevanje posledic nestrokovno izvedenega medicinskega posega, za katerega nimaš nobenega pooblastila, tudi v primeru urgence ne. Priporočilo je, da tega ne izvaja tudi zdravnik splošne medicine, pa verjetno tega ne bi šel delat, ker bi mu bilo fajn, ampak v urgentni situaciji.
Default avatar

traheotomia

Blableblo je napisal/a:
Ker na neki mednarodni dirki ni zdravstvenega osebja, ne?! Neumnost, tudi če je bilo res!
Default avatar

V čebelo

V čebelo za primer, če je osa.
Default avatar

Blableblo

traheotomia je napisal/a:
Tisti ki vedo, da imajo mocno alergijo v tem primeru niso problem ravni zaradi lastne pripravljenosti, medrola ipd.

Problem nastane, ko nekdo ne ve oz.ne pricakuje alergicne reakcije. Npr. Na cebelji strup se ta navadno ne pojavi ob prvem piku cebele ampak kdaj kasneje. Ali pa do pika se ni prislo in clovek nanj enostavno ni pripravljen. Mocnih tablet in injekcij se pac ne dobi brez recepta in kar tako v najblizji trafiki...
Default avatar

Blableblo

traheotomia je napisal/a:

Ti najbrz dirkas izkljucno po pisarni in monu, za teboj skaklja en dr.med., ki ti maha oktog uses z dopisi in sklepi, da ti slucajno ne bo treba prerezat 1cm koze na vratu. Po mojem ti je itak ne bi, ker bi se kasneje soocil s tozbo, da ti je v vrat zaril napacne barve kuli.... butara.
Default avatar

OriginalniAvtorInMedrolLover

Jaz sem to temo napisal lezec na soncu pa sem pomislil na to ker jebemti, kaj te ces nardit ce se zgodi da spijes cebelo pa ne ves da bos imel reakcijo, naprimer. Ali ce se to zgodi otroku na rd zabavi.

Se mi zdi da je pametno imet medrol v skatli za prvo pomoc, samo ga prek pulta verjetno ne dobis, ali pac
Default avatar

claritin povsod dobiš

OriginalniAvtorInMedrolLover je napisal/a:
Ne, medrola ne dobiš brez recepta. Imaš pa lahko claritin in še nekaj drugih antihistaminikov, ki jih dobiš za vsak slučaj brez recepta, vedno s seboj, ki alergijsko reakcijo toliko upočasnijo, da skoraj ni kraja v Sloveniji, da ne bi prišel do prve pomoči pravočasno. Poglej, kolikšna je maksimalna dopustna prekoračitvena doza in v najhujših oblikah daš toliko in še 10% več, glede na starost.
Nikakor ne želim živeti v strahovih, kaj bi bilo, če bi bilo in mi ni čisto jasno, zakaj bi bil človek v skrbeh za alergično reakcijo za vsak slučaj. Alergene se da določit z enostavno metodo testiranja, ki je sicer za takšne "paciente" za vsak slučaj sicer plačljiva, za ostale, ki pa že razvijajo alergije, pa dobiš napotnico pri osebnem zdravniku. Poglejte si še tabelo alergenov in sprožilcev, recimo, da boste vedeli, da v času cvetenja določenih pelodov ni dobro jest čokolade ipd. S pravilno prehrano se da tudi spodbujat imunski sistem k večji odpornosti proti alergijam.