Starševski čvek

Razdedinjenje

Default avatar
ne smeta dat bratu je napisal/a:
premoženje starša lahko dasta komurkoli želita.
pri prvem dednem redu je zgolj omejitev, da se darila štejejo v dediščino pri izračunu nujnega deleža, kar pa ne pomeni, da daril prvemu dednemu redu ne bi smelo biti.

pri ostalih pa to velja, če človek umre v roku enega leta po tem, ko je dal darilo, se to darilo všteje v izračun nujnega deleža. tudi če cerkvi da.
Default avatar
Ne ljubi se mi brati vseh nebuloz.

Torej, gre za hišo, ki je v izključni mamini lasti, ker je to podedovala po svojih starših. Hišo, ki je potrebna obnove, bi rada podarila bratu, tebe bi pa izplačali.
Ti se ne strinjaš z zneskom, ker naj bi bil drobiž.
Za eno kolikor toliko relevantno mnenje bi bilo res ključno vedeti, koliko je hiša okvirno vredna zdaj, takšna kot je, koliko je stara, kaj je za obnovit in koliko so ponudili tebi.
Brez teh cifer bi na prvo žogo rekla, da si tepec in da vidiš zlato jamo nekje, kjer je ni. Za staro hišo obnovit najnujnejše - streho, fasado, okna, mogoče še ogrevanje - ne vem, če je 50.000 dovolj. Na trgu, če niso ravno na ultra zanimivi lokaciji, nimajo astronomske vrednosti, ker je potreben ogromen vložek in je ugodneje kupiti parcelo ali novejšo hišo.

Sklepam, da si še relativno mlad in da so tvoji starši tam okrog 60, torej komot živijo še 20 let. In ti si se zdaj zaradi nekega abstraktnega obeta dediščine (pazi, če bosta oba starša morala v dom in nimata neke solidne penzije, bo vse njuno premoženje šlo za plačevanje doma, to namreč hitro nanese 2000 evrov na mesec) čez par desetletij pripravljen dokončno skregati z bratom in starši. In še, morda je zate zdaj 10.000 evrov vredno več kot 50.000 nekje v prihodnosti.

Torej, na prvo žogo bi rekla, da razmišljaš zelo neumno.
Default avatar
v bistvu ne moreta razpolagat s polovico svojega premoženja po domače povedano.
pa prehitro ne umret.
Seveda pa se da urediti preko drugih pogodb.
Default avatar
čista bedarija

če sta dva dediča, je nujni delež 1/4

v tem primeru so pa zaenkrat dediči itak trije. torej, bi bil nujni delež zgolj 1/6
in še enkrat. s svojim premoženjem lahko počneš, kar te je volja. tisti, ki dobi darilo, je po tvoji smrti dolžen izplačati nujne deleže.
Default avatar
nujni deleži so polovica od tega, kar bi sicer pripadlo, torej s polovico premoženja ne moreš razpolagati, če potem to država vzame in da drugemu kot si se namenil.
Default avatar
ne sme dat bratu je napisal/a:
daj si še kaj bolj neumnega zmisli no
Default avatar
Oba starša sta živa, razumna in prisebna. S svojo lastnino lahko razpolagata kakorkoli želita.
Default avatar
ni čisto tako, če prav bereš. Se bosta morala kar potruditi, da bosta pravno formalno uredila zadeve.
Default avatar
ne moreta razpolagat je napisal/a:
Seveda lahko svobodno razpolagata. Birokracija je že ko hladilnik kupiš npr garancija. Seveda je pri prenosu/prodaji nepremičnine toliko več papirjev in stroškov.
Ampak še vedno je fora v tem: starša lahko razpolagata s svojim imetjem kakor želita.
Default avatar
Vsak, ki vidi dediščino kot nekaj samoumevnega, kar je tako rekoč že njegovo, naj si predstavlja tole situacijo.
Dediči samske odrasle osebe so starši. Ta oseba si kupi stanovanje in nekaj let živi v njem. Nato dobi preblisk, da bo to stanovanje prodala, šla živet nekam v poceni eksotične kraje, kjer bo za kupnino lahko živela praktično do konca svojih dni, pa so starši proti, ker je to pač njihova dediščina! In rečejo, da bodo zahtevali nujni delež :)
Default avatar
predstavljajte si je napisal/a:
Pa kakšne kvasiš. Dokler je oseba živa, lahko s svojo lastnino dela kar hoče, dediči gor ali dol.

Po samski osebi so res dediči starši (če umre brez oporoke), ampak ker niso prvi dedni red, pa v primeru oporoke tudi niso uporavičeni do nujnega deleža.

Do nujnega deleža so upravičeni samo potomci. In še to ga lahko uveljavljajo samo, če je kaj za dedovati, ali pa, če so starši še za čas življenja podarili večjo vrednost drugemu zakonitemu dediču. Potem se gre lahko v tožbo oz. se zahteva, da se darilo vrne v dedno maso.

Če starši za časa življenja vse svoje imetje prodajo in denar zafrčkajo, se dediči ravno tako obrišejo pod nosom.
Default avatar
jaooo je napisal/a:
A ti sploh znaš brat in razumeti prebrano?

In ja, starši so nujni dediči.
Opravičilo?
ROFL
Default avatar
Bolnik
Default avatar
Na žalost je veliko takšnih primerov..tudi jaz imam neko podobno sranje..moja mama je manipulatorka,lažnivka...res prava lisica..kdor je ne pozna,si niti mislit ne more..oče pa njen kuža..in delata grozno razliko med nami..sestra je cele dneve doma,molze denar,nič ne dela,šolo je pustila,ima samo osnovno nareto..in jima pomeni vse...jaz sem žena,mamica dvema sončkoma,živimo za sebe..vglavnem nimajo nobenih stroškov z mano od 18leta odkar so me vrgli iz hiše...za vnuke jih boli briga...ne pogovarjamo se ze pol leta..od najine poroke,ki so jo uničili..vnukice stare pol leta še videli niso...prepovedujejo stike moji babici z mano..katastrofa res...in zdaj težijo s tem razdedinjenjem...pa kaj...se ne sekiram...dol mi visi...naj majo požeruhi...od takih ljudi jaz ne rabim nič...
Default avatar
Tudi jaz razmisljam da razdedinim otroke in zato ti hvala za to sporocilo. Spremljam debato za in proti. Saj dokler smo zivi lahko delamo s svojim kar hocemo.