Starševski čvek

Razdedinjenje

Default avatar
No, pa povej zakaj te mama ne mara tako zelo, da bi te razdedinila? Upaš? Ker bodo potem tudi odgovori na forumu najbrž bolj konkretni. Jaz te imam na sumu, da si ti tisti, ki ga zanima samo kaj bo dobil, naredil pa ne bi nič za starše...
Default avatar
Zmedeno pišeš.
Torej je mama to nepremičnino, o kateri govorimo, podedovala od SVOJEGA očeta, ne tvojega očeta, ki je še živ? In je seveda edina lastnica.

Še enkrat: razdediniti te ne more! Nehaj pisati o tem.
Lahko pa to nepremičnino podari tvojemu bratu oz. z njim sklene pogodbo o preužitku.

A druge lastnine nimata tvoja starša, hiše v kateri živita? Od tega boš ti po njuni smrti prejel vsaj nujni delež. A ti to ne zadošča? Ti bi imel to nepremičnino, tako kot tvoj brat, a je on očitno bolj ljub staršema.

Se boš moral sprijazniti.
Sploh ne vem v resnici o čem blebetaš.
Default avatar
Kot so že eni zgoraj napirali rezdediniti te no morejo ker morajo za to biti izpolnjeni določeni pogoji. Lahko pa naredijo darilno pogodbo, v tem primeru je določen rok v katerem lahko zahtevaš nujni delež, v primeru memine smrti. Darilno pogodbo, brez davka, lahko naredijo že sedaj ni potrebno čakati 3 leta, se mora pa oddati na FURS odrezec za odlog plačila davka. To bi jim že odvetnik povedal ker več ali manj za te mahinacije ga bodo potrebovali.
Lahko pa naredijo pogodbo o preužitku, v tem primeru pa ti ne dobiš nič ker dobi vse tisti ki je določen v pogodbi.
Ja in tisti ki rečete kaj se sekira za nekaj in da itak ni nič njegovo saj starši so še živi,.... No poznam primer kjer je en otrok pomaga staršema drugea ni bilo na spregled več kot 10 let. Po tem času se je le prikazal, en od staršev je umru in sta oba otroka vse prepstila še živemu staršu, ja kaj naj ga mečete ven iz hiše al kaj? No na koncu je te drugi otrok, ki ga ni bilo 10 let okoli prepričal starša, da podpiše pogodbo o preužitku. Seveda 1. otroku niso nič povedali tako da je še vedno pomagal skrbel za starša. Ko je to izvedel ja no je bilo psihično zelo naporno. Finančno mu ni nič pomenilo ampak psihična prevara da te stars tako odreže. Da po 50 letih nisi niti ne več njegov otrok pa čeprav si skrbel za oba starša, ja no to pa zna bit.
Tako da zgodbe so različne in lahko je nam iz daljave obtoževat nekoga ko pa si del te zgodbe pa je drugače.
Default avatar
malo zmedeno vse skupaj pišeš

dokler sta starša živa, itak nimaš nobenih pravico do dediščine. z denarjem ravno tako lahko delata vse, kar želita. ti lahko karkoli izpodbijaš šele po njuni smrti, ko in če bo prišlo do zapuščinske razprave. če pa te ne bo, ker premoženja za delitev ne bo (več), pa ti preostane šele takrat tožba.
Default avatar
Mogoče zato, ker sem ji VEDNO pomagal po svojih zmožnostih, ji stal ob strani?
Če bi si to zaslužil, nikakor ne bo sedajle tega pisal, se vam ne zdi? Znam presodit, kaj je prav in kaj narobe...
Default avatar
Darilne pogodbe niso delali - so jo hoteli, pa da jaz podpišem, da se odrecem nujnem deležu.
Ker nisem hotel, so rekli, da bodo naredili drugače.
Da, moja mama je dedeovala po svojem očetu.
Boli me to, da vedno, do česarkoli pride, sem dober jaz in moja družina.
Brata takrat ni nikoli na spregled, če kaj rečem, da zagovarjajo, da ima delo... Ja seveda, tudi jaz ga imam,kar naprej, pa vseeno pomagam,kolikor le morem.
Sedaj je pa vsak dan pri starših, ko delajo spletke..
Default avatar
doma se boš moral odkrito pogovoriti. Če ti za pomoč pričakuješ plačilo, potem to jasno povej, ne čakaj kot sveta nežka v kotu.
edino prav bi bilo, da se s starši pogovorite o dolžnostih in obveznostih.
Zakon v Sloveniji je izjemno slab in bi ga bilo nujno potrebno spremeniti (1. da so starši dolžni otroke preživljati do polnoletnosti - 18. leta starosti, 2. da otroci niso dolžni preživljati staršev. 3. oporočno dedovanje brez nujnih deležev. ,
Default avatar
še jaz, sicer sem o tem že enkrat pisala. Doživela vse živo, približno enako, kot avtor. Tudi moja sestre ni bilo k očetu kar 8 let, na koncu pa je letala okoli njega, da se je kar kadilo za njo. Očeta prisilila, da ji je dal stanovanje, se vpisala v zemljiško knjigo, ga prodala, vse za časa življenja očeta...Ampak po smrti so se darila vrnila v zapuščino in sem dobila nujni delež, tako, da avtor najprej se nehaj sekirat. Razdedinit te ne moreta, vse boš pa urejal po smrti. Marsikaj se da. Jasno je, da ne boš vsega pustil, ampak vzel kar ti pripada, pa naj eni še tako blebečejo, da si grd,...Verjam, da se trezno sedaj pogovoriti ne da, to je naša slovenska posebnost. Prijatelji v tujini se temu samo čudijo, oni že za časa staršev vse uredijo in se o takih stvareh lahko mirno pogovarjajo in zato so tudi s sorojenci bolj prijatli, kot pri nas, vsi skregani, če ne prej pa pri dediščini. Nič koliko takih zgodb v naši literaturi.
Default avatar
koliko daril pa se vrne v zapuščino oz. kaj se šteje kot darilo?
Default avatar
Darila večje vrednosti, za katera se izkaže, da drugi dediči niso vedeli oziroma se jim niso odrekli. Stanovanje je že tako darilo.
Default avatar
Avtorica jaz povem, žal ne bo šlo v dedno maso, ker bo mati prodala za čas življenja, denar pa dala bratu. In to je edino, kar ima.Torej ne bo imela ničesar, ko bo prišle čas za dedovanje.
In res je, kdor tega ne doživi, je lahko pameten, ko pa se sam znajdes v takšni situaciji ...
Default avatar
Torej boš moral tožiti za del tega denarja. Saj mama ne more dati 100.000 eur kar v gotovini bratu. Mora tudi on imeti dokaz, od kod mu denar.

Torej je vseeno, nepremičnina ali denar,oboje je darilo večje vrednosti, ki se vrača v dedno maso. Seveda preko sodišča.
Default avatar
ja ne vem, edina rešitev skoraj je, da mater ubiješ, samo potem boš pa res dedno nevreden.
al pa ji kako zagroziš, da boš vse pobil, če ti ne bo dala denarja.
al kakšne so že te slovenske scene.
Default avatar
sasavod je napisal/a:
Tudi to se zlahka spodbija in se bo izpodbilo, če boš le to aktivno storil. Tudi denar je darilo.
Default avatar
A to je parodija na slovensko obsedenost s cegli?

Če ni: a je res vredno? Prekineš stike, ne pomagaš več, pa naj se sami znajdejo. Kaj boš s tako žlahto? Bolje bo brez. Škoda živcev. Za tvoje potomce pa sam kaj ustvari, če se ti zdi, da morajo kaj dobiti. Očitno te iz nekega razloga domači ne marajo. Vseeno je, iz katerega in če je upravičen, ampak zakaj se potem siliš zraven? Ni vredno.
Default avatar
seveda bo šlo v dedno maso, kot so ti že napisali. problem je samo, če bo brat denar zapravil in ne bo imel nič. Problem mu bo takrat kaj vzeti, če pa bo ta denar imel pa se bo verjetno uredilo. Sem napisala, da je sestra stanovanje prodala, imela pa je denar in mi je morala vrniti v denarju, ne v lastništvu stanovanja.
Default avatar
veš ni vedno tako. Na starost je človek kar v svojem svetu, dela neumnosti, ga lahko marsikdo pregovori, mu obljublja,...joj koliko je teke mahinacije starejših. Si že slišal, da so ponavadi več vredni tisti, ki jih k starostniku ni (beri se ne morejo skregat), kot tisti, ki so nenehno pri njih.
Default avatar
Upam, da ti stara nič ne zapusti, ker si nesramen in nespoštljiv do kraja, jebemti mulc, grebeš se za nekaj, kar ti še sploh ne pripada. Dediščina je po smrti, zapomni si to, govedo zagamano.
Default avatar
Te nujne deleže bi treba ukinit, večje neumnosti še nisem videl.

Če sta starša še živa, in če prodata hišo, a je razlika a ta denar porabita za kur*e in za droge, al pa dasta bratu?

Ne komplicirat, pogovorite se, odločitev je pa še vedno od staršev.
Default avatar
po naših zakonih je tako, da lahko dasta komurkoli, samo prvemu dednemu redu ne.
Torej če dasta cerki, RK, sosedovi Francki - ni nujnega deleža, če pa enemu otroku, pa je .