Pokojninsko zavarovanje

Odgovarjajo: Mojca Trkman, Modra zavarovalnica

Javna tribuna: Varčevanje za starost v pokojninskih skladih

Default avatar

Med.Over.Net

Slovenci smo dokaj konservativni pri naložbah, a vsekakor zelo varčni. Varčujemo in vlagamo ... V zadnjih 17 letih varčujemo tudi v pokojninskih skladih. Žal pa so vplačila v pokojninski sklad premajhna in večini ne bodo zagotovila zadostne dodatne pokojnine. Poleg tega več kot 300 tisoč zaposlenih za dodatno pokojnino sploh (še) ne varčuje. Morda lahko k razmisleku o varčevanju za pokojnino spodbudijo skladi življenjskega cikla, ki so relativna novost, njihove prednosti pa še vedno niso dovolj znane širši javnosti.

Kaj so pokojninski skladi, kako delujejo, kaj si po upokojitvi lahko obetamo ipd. so vprašanja, na katera bodo v javni tribuni v četrtek, 22. 3. 2018 ob 11.00 uri na forumu Starševski čvek odgovarjali strokovnjaki z Modre zavarovalnice, ki skrbijo za prihranke več kot 270.000 Slovencev.

Pridružite se nam z vprašanji in/ali osebnimi izkušnjami!
Priponke

morje sprostitev oddih varcevanje.jpeg
(34.87 KiB)

Default avatar

Rrrr

Pozdravljeni,

jaz varčujem v pokojninskem skladu. Zanima me kakšna je predivdena obdavčitev prihrankov ob dospelosti torej, ko se bom upokojil?
Kdaj lahko začnem črpati sredstva pri kateri starosti oz. kdaj izpolnjujem pogoje za črpanje?

HVala in lp
Default avatar

garancija

Nihče mi ne garantira, da ne bo nekoč sklada pobralo. Donosi so tudi minimalni. Dam nekaj minimalnega, da se izognem nekaj malega dohodnine, kaj več pa od mene ne bodo dobili.

Še vedno velja, da najbolje upravljaš z denarjem sam.
Default avatar

Robin Hood

Spet perete mozgane ljudem z komunajzerskim sranjem. Varcujte slovenci, da vam bo imela drzavna mafija kaj za vzeti. Pa nismo slovenci vec tako zabit narod kot smo bili v preteklosti.
Default avatar

oirew

Kako zavarovalnica, ki pobira denar od ljudi, upravičuje visoke stroške delovanja, ki se seveda ne prelijejo v donose?
Default avatar

dodatna pokojnina

Kako lahko na primer preverim, koliko bi morali vsak mesec varčevati, da bi si zagotovil ustrezno visoko dodatno pokojnino?
Default avatar

Nezaupljiva

Pozdravljeni,
mene zanima na podlagi česa naj zaupam takemu varčevanju glede na to, da smo varčevalci priča večkratnim prevaram. Ljudje so vplačevali dolga leta, na koncu pa je bilo vse izgubljeno. Kakšno zavarovanje, garancije obstajajo.
Hvala za pojasnilo.
Default avatar

20 let do penzije

Pozdravljeni,

če varčujem za starost za dodatno pokojnino pomeni, da bi morala v mojem primeru varčevati nekje 2o let do penzije. Denar bi se nabiral na vašem računu, ampak mene pa bolj zanima koliko bi imela sploh v teh letih donosa? Predvidevam, da ni možno dobiti po 20 letih letih samo vplačan prihranek, ali se motim, in mogoče v določenih primerih ne dobiš niti toliko?

Hvala.
Default avatar

the25

Jaz imam nekaj mesečnega presežka in bi pričela varčevati za svojo prihodnost.
Zanima me, kako je v primeru, če se mi zgodi nekaj težka življenjska situacija in nujno potrebujem denar ter predčasno dvignem sredstva, ki sem jih vplačala. Kakšni so stroški, koliko dejansko dobim ven, ali je to obdavčeno...
Default avatar

Broke

Jaz sem totalno broke. Star sem 35 let. Plačeval bi lahko max 20€/mesec. Kaj bom dobil ven, ko grem v penzijo. Okvirno...
Default avatar

Nategprebivalstva

Kaj pa je z državno pokojnino? Saj vsak mesec plačujem prispevke. Majo, da mi zagotovijo penzijo.
Ja ni šans, da jo kar ne bodo. Propad sistema - tega si država ne bo privoščila. Menim, da je to le mit in da vsi dramatizirajo "penzije itak ne bo" zavarovalnice pa to izkoriščajo in tržijo svoje produkte, vplačan denar nepremišljeno vlagajo in potem vse propade, ven pa ne dobimo nič.
Default avatar

Gospodarskakrizajepredvrati

Jaz naslavljam vprašanje na ponudnike teh produktov.
Vsi vemo, da je pred vrati nova gospodarska kriza in da bo šlo vse "dol".
Torej tudi vplačila v sklade. Spet izgube. Ni tako?
Default avatar

kolikokoliko

Kakšna je neka povprečna vrednost, ki se jo vplačuje mesečno. 50, 100 eur?
Koliko je najmanjši možen znesek?
Default avatar

bankam bolj zaupam

Jaz pa varčujem pri banki, čeprav dobim nekaj zelo malega obresti. Bankam bolj zaupam kot vsem skladom skupaj. Sploh pa za prihranke do 100.000 evrov jamči država, tudi če bi banka propadla.
Če bi me prepričali drugače, bi mogoče začela varčevat tudi v skladih ...

lp,
Default avatar

Med.Over.Net

Pozdravljeni uporabniki,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 12.00 ure.
Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Pozdrav gostji in strokovnjakinji Mojci Trkman, višji svetovalki z Modre zavarovalnice, ki skrbi za prihranke več kot 270.000 Slovencev.

Vabljeni!

Uredništvo
Med.Over.Net
Default avatar

Mojca Trkman

Pozdravljeni.

Hvala za besedo. Vidim, da se je že nabralo nekaj vprašanj/komentarjev zato bom prešla kar na odgovarjanje. Odgovarjati bom skušala po vrsti (kronološko) in obljubim, da se bom potrudila po najboljših močeh, da na vsa vprašanja odgovorim kar se da preprosto in razumljivo.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

Rrrr je napisal/a:
Namen varčevanja v pokojninskem skladu je zagotovitev rednega mesečnega dodatnega dohodka po upokojitvi, ki ga boste poleg osnovne pokojnine prejemali na vaš bančni račun. Po upokojitvi bodo namreč naši dohodki precej nižji, kot tisti, ki jih bomo vajeni prejemati pred upokojitvijo (pokojnine so že danes nižje od plač, v prihodnje pa bo po napovedih to razmerje še bistveno slabše).

Na čas začetka črpanja sredstev torej vaša starost nima vpliva; upokojitev je edini pogoj za pridobitev pravice do izplačila dodatne pokojnine.

Izplačilo dodatne pokojnine je obdavčeno, vendar se akontacijo dohodnine (25 %) odvede le od polovice izplačanega zneska in še to le v primeru, da izplačilo presega 160 evrov. Dodatno pokojnino začnete prejemati po upokojitvi, ko vam pripada tudi posebna davčna olajšava, kar pomeni še ugodnejšo davčno obravnavo, zato je obdavčitev minimalna.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

garancija je napisal/a:
Sredstva vzajemnega pokojninskega sklada so v celoti v lasti varcevalcev in so locena od osnovnega premoženja družbe, ki pokojninski sklad upravlja. V skrajnem primeru prenehanja družbe, ki pokojninski sklad upravlja, se pokojninski sklad prenese na drugega upravljavca. Privarcevana sredstva so konec koncev tudi predmet dedovanja, poleg tega lahko vsak varcevalec na svoji polici že ob sklenitvi doloci upravicenca (ali vec njih), ki bi v primeru smrti varcevalca dobili izplacana privarcevana sredstva.

Do nedavnega so v Sloveniji obstajali le pokojninski skladi s t.i. zajamceno donosnostjo. Ti imajo tudi strogo predpisane omejitve glede dopustnosti naložb, zato sredstva nalagajo skrajno konservativno (torej vecji del v varnevrednostne papirje, kot so na primer obveznice). Temu primerna je tudi višina ustvarjenega donosa.

Z letom 2015 je Modra zavarovalnica kot prva v Sloveniji uvedla t.i. pokojninski sklad življenjskega cikla, ki na dolgi rok omogoca doseganje višjih donosov. Pomembna novost je, da sta se skladu z zajamceno donosnostjo pridružila še dva podsklada z bolj tvegano naložbeno politiko. Namenjena sta mlajšim varcevalcem, ki imajo do upokojitve še dalec in si lahko privošcijo vec tveganja. Omenjena podsklada namrec nimata zajamcene donosnosti, zato tveganje v celoti prevzema varcevalec.

Kar se tiče lastnega upravljanja denarja pa se je treba zavedati, da povprečen varčevalec ni vešč trgovanja na borzi, da finančna pismenost ni na najvišji ravni, naša discipliniranost, da bi redno varčevali pa tudi ne. Vsekakor je pomembno, da o viru dodatnih prihodkov po upokojitvi začnemo razmišljati čim prej in začnemo varčevati. Pa naj bo to v pokojninskih skladih, vzajemnih skladih, v banki ali v obliki življenjskih zavarovanj.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

Robin Hood je napisal/a:
Kar polovica Slovencev varčuje v pokojninskih skladih, zato je namen sodelovanja v današnji javni tribuni razjasniti morebitne nejasnosti, povezane s tovrstnim varčevanjem in odgovoriti na vaša vprašanja. Če imate konkretno vprašanje povezano s tematiko, bom vesela vašega vprašanja. Sicer pa vabljeni k branju ostalih odgovorov.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

oirew je napisal/a:
Modra zavarovalnica ni klasična zavarovalnica, smo pokojninska zavarovalnica, ki upravlja s prihranki več kot 250.000 Slovencev. Tudi pokojninsko zavarovanje ni klasično zavarovanje, ko se zavarujemo v upanju, da se nam ne bo nič zgodilo. Pokojninsko se zavarujemo (začnemo varčevati) v upanju, da se nam bo nekaj zgodilo, in sicer upokojitev. Po upokojitvi varčevalcu namreč iz privarčevanih začnemo izplačevati dodatno pokojnino, ki predstavlja dodatni redni mesečni prihodek upokojenca (trenutno Modra zavarovalnica izplačuje dodatne pokojnine več kot 18.000 prejemnikom).

Seveda je poslovanje Modre povezano z določenimi stroški, kot poslovanje vsakega drugega podjetja. Te skušamo kar se da znižati in sredstva upravljati v dobro naših varčevalcev.

Pokojninske družbe, zavarovalnice in upravljavci pokojninskih skladov smo del finančnega sistema in kot taki močno vpeti v delovanje gospodarstva. Gibanje vrednosti enote premoženja pokojninskega sklada (donosnost) je v večji meri povezano z dogajanjem na finančnih trgih, ki so podvrženi t. i. gospodarskim ciklom. Zato je donosnost tako dolgoročnega varčevalnega produkta treba spremljati na dolgi rok. Ravno pokojninski skladi življenjskega cikla, o katerih bi želeli danes povedati kaj več, omogočajo doseganje višjih donosnosti, kot smo jih bili vajeni pri upravljanju pokojninskih skladov z zajamčenim donosom.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]

Moderatorji

Mojca Trkman , Modra zavarovalnica
Mojca Trkman