Prehrana in kulinarika

Ali je veganska prehrana primerna za otroke?

Default avatar
Veganska prehrana ni uravnotežena prehrana.
Default avatar
jesuperbaje je napisal/a:
Ma ne ven niso samo otroci veganov zelo suhi. Sin ima sošolca, ki ima tudi na 140 30 kg pa je vsr. Sama kost in koža ga je. Pač tak je in se ne mire zredit. Hči ima tudi ene dve došolki ki imata cca 10 kg manj kot moja hči, pa moja ni močne postave.

Mislim da starši moramo pač skrbeti da je hrana raznovrstna, da prejmejo otroci čim več hranljivih snovi in da se čim več gibajo če je le možno na svežem zraku.
Default avatar
Sabina V je napisal/a:
Moj otrok ima 141 cm in 31 kg, pa sploh ni kost in koža..je vitek, celo nekaj mišic...
Kaj je za vas kost in koža? Sej otrok okrog 9-11 star še ne rabi oziroma nima potrebe po mascobnih zalogah, to se prehitro pride..
Pa moj otrok ne je malo, cisto normalno se prehranjuje, seveda tudi meso.
Default avatar
B12 je napisal/a:
He,he.Nobenega problem ni z vitaminom B12.Ljudje,ki vedo o tem premalo,vztrajno ponavljajo zgodbe o B12.Seveda je potrebna uravnotežena prehrana.
B12 sodeluje pri ustvarjanju rdečih krvnih telesc in živčnega tkiva.
Najboljši viri so kvašeni izdelki iz soje,morske alge in nekatere vrste morske hrane.
Default avatar
Ampak a otroci potem bolj jejo zelenjavo npr., ker večina je ne mara, če mu pa odrečeš meso, pa potem toliko bolj je sadje in zelenjavo, ali kako?
Default avatar
Moji jejo čisto vso zelenjavo in čisto vse sadje. Za malico imajo zelo radi narezano kumarico in datlje, za večerjo radi pomakajo čips iz surovega sladkega krompirja v humus. Trenutno je to zdaj priljubljena hrana :)
Default avatar
Sadjezelenjava je napisal/a:
Rabim kakšno idejo - kaj bolj lokalnega jeste za večerjo?
A se potem samo meni zdi da otroci ne marajo zelenjave?
Default avatar
Moji so zelenjave vajeni od malega. Radi imajo pečen krompir, ponavadi prerežem na pol in pečem neolupljenega. Jejo solate z žitaricami, recimo zelena z rižem, kvinojo, ali s stročnicami - čičeriko, naribanim korenčkom...kar je pač doma. Za preliv imajo radi avokado, da je kremasto, sicer pa balzamični kis in bučno olje.
Danes bo za večerjo pečen običajni in sladki krompir z popečenimi bučkami (bučke popečem s cebulo in česnom v voku) in solata. Za jutri kuham juho iz maslenke, omako iz leče in riž.
Default avatar
Sadjezelenjava je napisal/a:
Malo izven teme, ampak če ti ni odveč: kako spečeš sladki krpmpir, meni se vedno zažge?
Default avatar
Pečen in kuhan je prej kot navadni. Narežem na večje kocke in ga dam pečt, ko se običajni že nekaj časa peče,dam vse skupaj na 180 stopinj za 15min. Pa mi še takrat radi robovi mal počrnijo.
Če pečem samega, ga dobro operem, večkrat prebodem z vilicami in pečem celega na peki papirju do mehkega,kakih 30 min najprej, potem pa še okoli 10, če je velik. Prej pritisnem s prstom, da preverim, če je mehek. Tak potem ni zažgan.
Default avatar
Sadjezelenjava je napisal/a:
Hvala! Preizkusim.
Default avatar
Zanimivo, da to omenjate. Že en lep čas nazaj so ugotovili, da nam v prehrani primanjkuje joda (kar povzroča golšavost), zato vsi, tako vsejedi, kot vegani, zaužijemo sol, ki je obogatena z jodom. Tudi vsejede nosečnice potrebujejo večji vnos folne kisline, kar se zagotavlja s prehranskimi aditivi. Da ne pozabim - veganska prehrana vsebuje veliko več folne kisline, kot vsejeda.
Default avatar
uravnoteženo je napisal/a:
Default avatar
Tartuf je napisal/a:
Samo malo!

A vegan lahko vsiljuje veganstvo ostali pa morajo bit tiho!
Do 16 leta naj otrok je vse!
Potem pa naj bo zaradi mene vesoljec!
Default avatar
Zasrala si se mi že na začetku, ko si napisala, da materino mleko ni vegansko. Ne vem, od kje ti ta budalaština, ampak vegani zagovarjajo ravno to, da mora vsaka vrsta piti svoje mleko in da smo ljudje edini debili, ki do pozne starosti goltamo joškin sok drugih živih bitij, natančneje krav, katerih mleko je narejeno, da malega telička spremeni čim hitreje v večtonsko žvad.

+ vsi, ki jamrate nad "suhim veganskim frocovjem" mate doma ziher zašpehana dedeta, ki jih bo pobrala sladkorna al pa kap pri 50ih.
Default avatar
od kdaj imajo pa krave več ton?
Default avatar
Vegani vam se samo smejim, ko vas vidim vse shirane in blede. Mi zaužijemo vsa hranila meso, zelenjavo in sadje. Nihče ni niti pod razno debel mogoče bi celo lahko imeli kako kilo več. Moj otrok ima najraje meso iz žara. Ko mu oenim, da bom spekel čevape in reberca sem v njegovih očeh najboljši ATA. No in na koncu mu moram še povedat naj pikne tudi nekaj zelenjave, ker na njo zelo rad pozabi. In potem je še tukaj sladkor katerega vsi otroci obožujejo. Tudi to dobi po kosilu in seveda kot vsak otrok potem postane zelo aktiven :)) In da ni kak vegan rekel da je debel, ker je popolnoma normalne postave in bi lahko imel še kako kilo zraven.
Cilj vsega je pa zmeraj ŠPORTANJE po katerem bi lahko celo kravo pojedel. To je bilo mišljeno sarkastično.