Prehrana in kulinarika

Ali je veganska prehrana primerna za otroke?

Default avatar
Tartuf je napisal/a:
Preden sploh preberem kaki odgovor: NE!
Ze materino mleko ni vegansko in se najbolj orto veganom je jasno, da dojencka ne mores spravit gor na rizevi ali sojini vodi. In ce je to tako, je vsaka nadaljnja debata odvec.
Default avatar
NE ! NIKAKOR NE ! VSI ARGUMENTI ZA , PA KLINIČNO NEVZDRŽIJO , NITI EDEN !
Default avatar
Mushroom je napisal/a:
Če lahko poje toliko mesa in mlečnih izdelkov, lahko poje tudi toliko oreškov. Oreški imajo namreč gram za gram več maščob in prav toliko beljakovin kot meso in mlečni izdelki. Seveda pa normalen človek oz. vegan je še veliko drugih stvari, ki niso ravno brez beljakovin - žita, krompir, stročnice itd.
Default avatar
ne nasedam več je napisal/a:
No, ta jajc ne uživa in mleka tudi ne, lahko si pogledaš njegov youtube kanal, kjer natančno dokumentira, kaj vse poje cel dan. Simnett nutrition.
Default avatar
In tudi na koncu dneva analizira vse makro in mikronutriente, ki jih zaužije.
Default avatar
Od kod dobi energijo? Iz žit, stročnic, oreškov, sadja in zelenjave. A za slone tudi ne verjameš, da obstajajo, ker so močni ko hudič, pa tudi samo rastlinsko hrano jedo? Pa biki, ki te ubijejo z eno brco, pa konji, ki laufajo hitreje od vsakega človeka, pa vse to samo rastline žre? To so ena fantazijska bitja ali kako?
Default avatar
Greiff je napisal/a:
NOBENA prehrana, ki ne zagotavlja vnosa VSEH hranilnih snovi potrebnih za delovanje organizma, NI primerna. Tako veganska, kot tudi ne LCHF dieta. To sta dve skrajnosti, ki bazirata na izključevanju telesu potrebnih snovi. Veganom primanjkuje B12, LCHFašem pa cel spekter vitaminov B.
Default avatar
ni primerna za nikogar je napisal/a:
Veganski napitki imajo zato dodan B12, lahko pa tudi posebej preko dodatkov to uživaš, pa je potem okej in dobiš vse potrebno. To pomeni uravnoteženo, pa še vedno je vegansko.
Default avatar
veganska prehrana je napisal/a:

Nobena prehrana, ki ji je potrebno DODAJATI hranilne snovi, ni primerna. Nobena. Žal.
Default avatar
ne drži je napisal/a:
Ce moraš karkoli dodat prehrani, v tem primeru b12, potem to ni prava prehrana..
A je obstajal dodatek b12 pri naših davnih prednikih?
Starsi ki silijo otroke jest vegansko, so zame za prijavit..pusti ga do 18, potem pa naj je magari samo travo.
Default avatar
energijo dobi je napisal/a:
Butl, konji, sloni, biki so po defaultu rastlinojedi, človek pač ne. Niso si kar naenkrat izmislili in prešaltali le na travo, prej pa jedli meso. Vegani, duševni bolniki so si pa to vcepili v glavo.
Btw človek je že pred mamuti, v njihovem obdobju in po mamutih jedel tudi meso.

In kar naenkrat se pojavi skupina duševno motenih, ki trdi, da človek ni vsejed.
Default avatar
Didateee je napisal/a:
Kravi, ki jo poješ in preko katere dobiš B12, ravno tako dodajajo ta vitamin preko dodatkov. Isto sr**** je na koncu. To pa gzaradi hlevske reje. Vitamin B12 se pa skriva v zemlji, ki jo krava na pašniku poje. Večina krav, ki jih pojemo pa pašnika in zemlje ni v življenju videlo.
Objektivno: čudno je, da pijemo kravje mleko, ki nam ne pripada, ampak pripada mladičem. Tudi privas lastni mami se ne dojimo do smrti. Zakaj je potem uboga krava ok?
Default avatar
Kravaaaa je napisal/a:

ne drži, oziroma, ne drži v celoti. Kaj dodajajo kravam v reji, ni poanta, poanta je, kar potrebuje človek. Če bi vegani jedli meso, ki ne bi bilo na silo vzrejeno, bi se prehranjevali bp.

Problem ni meso, problem je masovna predelava. Masovna vzreja ubogih bitij, ki zaradi slabih razmer potrebujejo takšne in drugačne "injekcije" in dodatke. Štekaš?

Meso 1x do max 2x na teden bi bilo najbolj optimalna rešitev oz. način prehranjevanja. Seveda z zelenjavo, gojeno na način bio....
Default avatar
energijo dobi je napisal/a:
In ti si slon, bik in konj ??? Prebavni trakt je zate brezvezna zadeva in ne ločitš med insektom in vretenčarjem ???!!!
Pa hrani tigra z zelenjavo ali pa orla s semeni ... oprosti ampak si res teslo.
Default avatar
ne in ne je napisal/a:
Se strinjam. In jaz ne pravim, da meso ni zdravo. Predvsem bio kot praviš. Pravim pa, da veganska prehrana je zdrava. In da mleko in mlečni proizvodi nuso zdravi oz. so poponoma nepotrebni. Kot tudi meso. Zdrav nI zaveden vegan dobi vse. Z izjemo B12 vitamina. To se ob vsem s čimer se povprečen mesojedec "fila" ne zdi nič. Plus, B12 ni sintetičen.
Default avatar
G Strokovni je napisal/a:
Dobro da omenjaš prebavni trakt, ker človek ima prebavni trakt dolg podobno kot rastlinojede živali in 3x daljšega od mesojedih, zobe pa prav tako bolj podobne rastlinojedcem, če ti to kaj pove.
Default avatar
energijo dobi je napisal/a:
Malo si priredil podatke sebi v prid. Človek je vmes, prebavni trakt ima daljši od mesojedcev in krajši od rastlinojedcev. Podobno je z zobmi, ki so miks vsega.

https://www.livescience.com/53483-omnivores.html
Default avatar
uravnoteženo je napisal/a:
Seveda je primerna, samo manjkajoče zadeve dodaš. Ko zadevo dodaš, je kompletna. Vsejedci tudi dodajajo vse sorte prehrabmenih dodatkov, vitaminov in kasneje tudi zdravil. Torej je povprečna vseveda dieta neprimerna. Jok in na drevo.
Default avatar
malo si zmišljuješ je napisal/a:
Slika
Default avatar
energijo dobi je napisal/a:
Človeški podočniki so zaradi evolucije, ker smo ljudje začeli uživati kuhano hrano manjši, kot pri ostalih mesojedcih. Ima pa človek silo ugriza cca. 2000kg ! Ti to kaj pove !? Za travo grizt bi zadostovalo že 200kg !!!