Starševski čvek

Obisk novorojenčka

Default avatar
nemehebat je napisal/a:
Torej, v bližino novorojenčka ne greš, mama cela razbolela počiva v enem kotu.

V čem je fora takšnega obiska? Ogled, v kakšno stanje je novopečeni oče spravil v času, ko je bil sam doma?


P.S.: Množica prijateljic niso najbližje. Kratek vsakodnevni telefonski pogovor ni enak obisku, še posebej ne večurnemu obisku.
Daleč od tega, da bi bila nasprotnica prvemu pozdravu novega družinskega člana s strani sorodnikov in ostalih. A da se mi prvi dan doma, po možnosti nenapovedano, prikaže cela skupina ljudi, se mi pa zdi zelo neprimerno. Dojenček nima od tega nobene koristi, mama pa tudi ne.
Glede užaljenosti tistih, ki ne razumejo, da nekateri pač želijo ali potrebujejo mir, počitek oz. samoto pa se ne splača izgubljati besed.
Default avatar
Meni je bilo tako. Starši in sestra, tašča in tast, svakinji (brez otrok in možev) so prišli ene 2, 3, 4, 5 dni po tem, ko sva z otrokom prišla domov. Ostali po 1 mesecu od rojstva.

Pri tem upam, da je jasno, da v tem času dobiš sok/čaj/kavo in piškote.
Default avatar
Ko bo rodila ji pišlji čestitko jaz jih zadaj po 17 letih ful rada prebiram in obujam spomine. Potem pa hi pišlji mesič ali jo pokliči in ti bo že sama povedala ali si želi obiska al ne. Ne nekaj ugibat na pamet ker ima skoraj vsak drugačno izkušnjo in je težko svetovati.
Default avatar
Tolk je lepo je napisal/a:
čestitke za novorojenko.
da bi pa povedala, kaj bi rada, je pa pretežko?
Morda tvoja brata mon bereta in si blizu sploh ne upata?
Danes je pač tako, da ni nekih splošnih pravil, ljudje pa so za razliko od preteklosti zelo mobilni, zato so pričakovanja lahko zelo različna. Namesto da pestuješ bolečino, raje povej kaj bi rada.
Imajo pa tudi drugi možnost izbire. Tako kot si lahko ti izbiraš kdaj in kako obiski, lahko tudi drugi izbirajo ali igro sprejmejo ali ne. Svoboda zna biti zahtevna stvar.
Default avatar
Tolk je lepo je napisal/a:
lepo je slišat, da obstajajo takšne mamice in sestre...
Moja sestra pa je ljubosumna na mojo ljubezen do mojega nečakca - od njegovega 5 meseca mi je prepovedala stike, ker je bila ljubosumna, kjer je videla,da me ima že tako mali rad.... pri meni je vedno takoj umirjeno zaspal, ali se mirno z godenjem pogovarjal... tako ga do enega leta nisem smela videti. Ko je bil star eno leto - sploh nisem vprašala nič, če smem, ampak sem mu kar sama odšla čestitat. Takoj se je navezal name - danes je sedemletnik in sva največja zaveznika. Sestra pa dela vse,da bi nama skupen čas preprečila - če gremo v trgovino mu zaukaže,da se spodobi, da hodi z njo pri vozičku, da mora mene ignorirati, ker ona je mama in take podobne fore. Ali si namisli razne kazni,d a takrat ko pridem mora delati cele popoldneve za šolo - samo,da ne moreva biti skupaj, pa se prej jaz najavim in ve, ampak ona si to namenoma izmisli. samo,da bi nama odvzela skupen čas... hkrati pa mu s tem zbuja odpor do šole... največja ironija zanjo pa je - da bolj naju skuša narazen spraviti, bolj sva povezana, bolj me otrok sprašuje kdaj spet pridem, itd...

tako da lepo je slišati, da obstajajo sestre, ki so vesele, da imajo strici in tete radi nečake. Moja sestra bi mene v žlici vode utopila... za vsako malo malenkost, ki jo prinesem nečakcu me nadere, da ga razvajam in da to prepoveduje. Da sme karkoli dobiti samo za rojstni dan in dobre može ob novem letu.
Default avatar
brat je napisal/a:
Če bo sestra šivana, je, če ga ne bo sama prej nabavila, bolj od vseh rož primerno darilo napihljiv plavalni obroč, da bo lažje sedela.

Ali kar koli drugega, da se malo razvaja, odpočije.

Hrana, še posebej sladice, so lahko za mnoge neprimerne, če jih zaradi sebe ali otroka ne smejo jesti.
Default avatar
brat je napisal/a:
Jaz sem bil tam takoj za svakom (njenim možem). Torej takoj zjutraj, naslednji dan.

Je pa zelo odvisno od vajinega odnosa - se razumeta in imata rada? Potem se spokaj takoj, sploh če se mama in otrok dobro počutita.
Če se ne marata - pa v resnici sploh ni obvezno da greš.
Default avatar
Mal počakaj je napisal/a:
Taprvo nečakinjo sem šla takoj naslednji dan pokukat v porodnišnico, za par minutk. Pri tadrugi se to ni dalo, sem pa šla takoj, ko sta prišli domov oz. naslednji dan. Ne vem, no, ampak pri sestri pa res nisem čakala na uradno povabilo. Sva bili itak skoz na zvezi in se zmenili za obisk. Seveda pa nisem šla tja viset za nekaj ur.
Ne vem, kakšne odnose imate to med sabo, da se ne znate zmenit brez nasvetov nekih anonimnežev s foruma?
Default avatar
Seveda je napisal/a:
Še nisem slišala, da bi kakšna družina teden dni po rojstvu otroka vabila na kosila!
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Ne vem, no, jaz staršev in sorojencev ne uvrščam med "nekatere" obiskovalce. So meni najbližje in najljubše osebe in bi bila žalostna, če ne bi prišli takoj pogledat nečaka/vnuka.
Default avatar
brat je napisal/a:
Moje izkušnje.Najboljše obdobje je,če boš popolnoma zdrav(prehlad je lahko za novorojenčka usoden) in če bo rodila v porodnišnici,kjer so dovoljeni obiski-drugi ali tretji dan po porodu,na oddelku,kjer je mir,neobremenjena,prideš za 15 minut proti koncu obiskov(prvi del obiskov pustiš očetu,rabijo mir),pustiš otroka pri mami,ne trgaš ji ga iz varnega objema.
Drugo dobro obdobje je mesec dni po porodu,ko se umirijo,upeljejo v novo življenje.
Vsekakor pa vprašaj mamici,kdaj in kako.
Pomembno je,da si zdrav(rsv)!
Default avatar
ojjaaa je napisal/a:
... najbolj carsko sem se počutila, ko mi je prinesla telegrame in ko so prišli z matičnega urada. Kot češnjica na vrhu torte. V porodnišnici itak ni miru. Začnejo že s preoblačenjem postle ob sedmih zjutraj, pa jih ne briga, da ti je po naporni noči dete zaspalo pred desetimi minutami in da si se morda pravkar ulegla.
Default avatar
sorojenci je napisal/a:
@nemehebat je napisala:
'Moji najbližji, tudi prijateljice, so prišli dojenčka pogledat še isti dan, ko smo prišli domov, pa sem bila jaz kar boga
...
pač eni so prišli za par minut, en za par uric'

Jaz sem komentirala tale zgornji zapis; nikjer nisem pisala, da najbližji družinski člani ne bi smeli priti na kratek obisk, ampak, da se mi zdi takšen množičen obisk, še posebej večurni, prvi dan po vrnitvi domov, ko razbolela porodnica niti ni mogla ravno uživati v družbi, precej neprimeren oz. neuvideven.
Je malo drugače, če se obiski razporedijo čez nekaj dni oz. če nekateri vsaj nekaj dni počakajo, ali pa, če se vsi vsujejo že prvi dan po prihodu domov.
Default avatar
je težko reči je napisal/a:
... slepomišili. Razumem oba brata. Eden je prezaposlen, drugi pa nima otrok in zato cel kup težav sam s sabo, ki jih pač ne bo delil s svojo sestro. Meni osebno se zdi škoda, da ne poišče vsaj malo stika z nečaki, če svojih nima ampak, kot praviš, stvar izbire, kar sprejemam. Včasih pa vseeno malo zaboli.
Default avatar
Priznam je napisal/a:

Meni isto. Zeeeelooooo sem bila vesela telegramov, saj v bistvu ti je tam v sobi tudi dolgčas. In ko kurir odpre vrata, z nestrpnostjo poslušaš, če bo zate tudi...in jih potem z veseljem prebereš in pogledaš tista darilca zraven, kjuuut ☺
Default avatar
Pa še to: in en drek me briga kolk dela imajo s tem sestre. Zakaj bi sploh sestre imele s tem kaj???
Default avatar
Da ne bomo je napisal/a:
eh dej no, kakor da odrasle moške majhni otroci kaj zanimajo. Prejšnji teden so mone spraševale, če bodo zmogle vse shendlat brez pomoči tašč in ostalih 100 članov sorodstva, ob tem, da oče lepo koristi očetovski dopust. Pa kaj vse morajo nakuhat za vnaprej.
Če sta brata samska pač ne vesta, kako se obnašat, ker za sorodstvene stvari običajno skrbijo ženske.
Default avatar
Še kako se strinjam je napisal/a:
A naj kurir kar prosto hodi po porodnišnici od vrat do vrat in išče, kje je oseba, ki jo išče? Še posebej, če je mama/otrok na kakšnem pregledu ali posebnem oddelku?
Že dolgo na vratih posameznih sob ni napisano, kdo leži tam. Torej mu morajo sestre povedati, v kateri sobi je katera prejemnica telegrama ali pa same raznositi pošiljke.
Default avatar
Moje mnenje - vprašaš mamico , ki je rodila kdaj ji ustreza da prideš.
Pri prvem porodu , so k meni prišli naslednji dan ( ker sem rodila čez dan ) njegova sestra , mož, otroci, in bili tam cel obisk... Nerodno mi je blo rečt da bi rada mela mir ...
Sedaj odštevam dneve do drugega poroda in vem in tudi vnaprej VSEM povem ( mojemu partnerju--> da bo komu znal rečt... in za tiste ki predvidevam da bi radi prišli ) da naj kar MENE vprašajo, če se naj naslikajo v porodnišnici... Isto za kasneje doma. Ko bo meni do tega - pa naj se še sliši tak ignorantsko ... Prvič sem bla tiho in trpela , ker obiski niso trajali par min.. Tokrat pa je namen naret vse da si odpočijem v času , ki mi je namenjen za to - pa še tolk tehnologije kot mamo... - se bodo tisti ki si tak želijo videt otroka - zadovoljili s slikami. AMEN.
Kdor pa tega ne razume, ... naj kar lepo sam s seboj razčisti.. Kot je nekdo zapisal zgoraj - otrok tako ali tako nima NIČ od teh obiskov ... Tako da.....
Default avatar
svašta je napisal/a:
A veš, da nekateri vsak dan tudi kosilo kuhamo, sploh če imaš doma moškega, ki je uporaben in ne samo darovalec sperme in denarnice. Ker brat sprašuje v svojem imenu, je torej samo 1 človek več na kosilu, kar ni noben problem.