Starševski čvek

Obisk novorojenčka

Default avatar
Sestra bo v kratkem rodila.Kdaj je primeren čas za obisk,čestitko,rože in darilo,da grem v porodnišnico ali naj počakam,da prideta domov.
Nimam takih izkušenj,prosim za nasvete.
Default avatar
V porodnišnico sploh ne smeš, lahko le partner in bratec/sestrica novorojenčka.
Doma pa, tudi pocakaj še kakšen teden oz. ko te povabijo.
Default avatar
Po smsju jo prasi kdaj ji bo pasal.
Cestitko lahkopa v bolnico posljes telegram bo vese
Default avatar
Če ne boš pričakoval kosila, lahko kot brat prideš kmalu. Pa ponudi se, da kaj pomagaš, počistiš, skuhaš, pobrišeš..., bo veliko bolj vesela, kot čestitik telegramov in pliškotov.
Default avatar
ah bratec je napisal/a:
Tako ja je lepo brati take lepe stavke . Ja partner lahko pride edini v porodnišnico.
Default avatar
Obvezno pošlji telegram. To ima veliko vrednost za vedno. Rož v porodnišnico ne smeš nositi. Za obisk pa njo vprašaj.
Default avatar
Moj brat ni silil v porodnišnico, čeprav v Celju dovolijo, da pride kdorkoli na obisk. To je bilo ok, ker je že tako ali tako bila gneča. Je prišel pa še isti večer, ko smo prišli iz porodnišnice. Prinesel je enga pliškota in knjigo. Spil je čaj in pojedel par keksov in imel velike oči, ker je prvič videl novorojenčka. Nečakinjo je pa tako ali tako prve tri mesece samo gledal, ni upal nič prijet. Sedaj po dveh letih, sta pa največja "prijatelja" in to je zelooo lepo videt.
Default avatar
Una gatta je napisal/a:
V večini slovenskih porodnišnic je dovoljen obisk kogarkoli, razen v obdobjih nalezljivih okužb ipd.

Ali si želi obiska tam, pa jo le vprašajte po porodu. Lahko, da bo želela, da ju pridete obiskati, lahko, da bo želela, da se vidite šele doma, ko bo v boljšem stanju.
Default avatar
Zakaj pa ne vprašaš kar nje?
Saj če je "normalna" in sta si blizu ti bo iskreno odgovorila...
Default avatar
Jaz bi kakšen teden po tistem, ko pridejo domov iz porodnišnice. Če te povabijo na kosilo, pa ti prinesi sestrino najljubšo sladico.

V porodnišnico pošlješ telegram (brez rož in pliškov - to so itak samo nabiralci prahu).
Default avatar
Seveda je napisal/a:
Veš kaj, hebeš tako sestro, da tepovabi ogledat nečaka čez par tednov!


Ti brat, vprašaj sestro, kaj ona misli.
V porodnišnico ti ni treba pošiljat telegrama, kupiš lepo čestitko in jo odneseš v porodnišnico na recepcijo, tam bodo poskrbeli, da sestra dobi čestitko v sobo. Pošiljati neke liškote v porodnišnico je bedarija, sploh pa kakšne večje stvari, ker potem je treba vse to trogat iz bolnice domov.
Moji najbližji, tudi prijateljice, so prišli dojenčka pogledat še isti dan, ko smo prišli domov, pa sem bila jaz kar boga, ampak na srečo najbližjih pa res ni treba streči spredaj in zadaj in pripravljat gala večerjo z osmimi hodi, pač eni so prišli za par minut, en za par uric, mož in mama pa sta že zmogla skuhat kofe in odpret škatlo piškotov!
Aja, pa možev brat je bil ravno v tujini, pa se je pripeljal ravno za toliko, da je pogledal nečaka.
Skratka, kakšna je tvoja sestra, ne vem, ampak z njo se zmeni.
Default avatar
nemehebat je napisal/a:
Dobiti celo hordo obiskovalcev že prvi dan, ko sta porodnica in novorojenček doma, ni niti zaželjeno, niti primerno, še posebej ne v teh tednih, ko so začele razsajati viroze.


Pa saj bo otrok na svetu predvidoma še nekaj časa, ni muha enodnevnica, da nekateri obiskovalci ne bi mogli priti nekaj dni ali še bolje nekaj tednov kasneje.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Mi na kraj pameti ni prišlo, da bi rakoj, ko smo prišli iz porodnišnice, vabila prijateljice in sorodnikov. Partner mi je čisto zadostoval in starejši otrok.
Default avatar
Če sta si s sestro blizu (in domnevam, da sta si), jo kar vprašaj. V porodnišnico pošlji telegram s čestitko.
Če se s tem strinja, lahko prideš že po enem tednu. Važno je, da si zdrav in nisi prehlajen. Na obisku se zadržiš malo časa in seveda ne pričakuj, da te bodo stregli.
Kupi kakšno malenkost za novorojenčka (to ti bo sestra povedala) in kakšno dobroto za mamo. Srečno.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:

Hebeš take odnose, da najbližji čakajo nekaj tednov!
Govorimo o zdravih in odgovornih najbližjih, ki so na vezi po telefonu, če jih je ravno ujela viroza.
Mi smo eno nečakinjo šli pogledat takoj, drugo pa šele čez en mesec, ampak je bila rojena sredi zime, pri nas smo se otepali z nekimi virusi, po telefonu smo bili pa na vezi vsak dan.
Pa tudi, ko greš pogledat novorojenčka, se ne sliniš po njem.
Default avatar
Jp se strinjam je napisal/a:
Pa saj se po večini povabijo sami, ko jim pa poveš, da obiske sprejemaš šele po xy tednu so pa vsi užaljeni.

Jaz načeloma sploh ne razumem teh obiskov v prvem tednu? Mogoče res tisti najbližji. Vendar, kaj ko postane "najbližja" tudi sestrična od partnerja, ki je nisem še nikoli videla...
Default avatar
Mene je brat poklical po tel. ce lahko prideta z zeno gledat novorojenko. Je bilo pa mende 3 dan po porodu (imela sem CR).

Meni je zelo ustrezalo da sem imela obiske. Komu drugemu mogoce ne bi.

Kako bo pri drugem oa se ne vem. Nocem nic vnaprej nspovexovat. Itak pa prej povprasajo po tel. in kasneje upostevajo moje zelje.

Vprasaj sestro.
Default avatar
Ne vem, najboljse vprasati sestro, ker ko beres tukaj take teme, ne ves kaj bi si mislil. Tudi osebno poznam primere, ko otroke skrivajo par mesecev.

Jaz sem rodila v tem casu in v porodnisnico so prisli stari starsi od blizu, tete in strici in celo mehanik nasih avtov, ker je v drugi sobi lezala njegova zena s 5-im dojenckom. Torej je bila pri meni kar guzva in meni je bilo cisto lepo, sem imela pa sobo samo zase, druga postelja je bila fraj. Pestvati itak niso smeli, pogled pa ne ubija. Potem doma so takoj zaceli obiski, pri 3 tednih obiski za cel vikend, ker je prisla pocasi vsa zlahta in kolegi od dalec. Meni je bilo lepo videti, da so si zeleli videti mojo strucko. Skuhala sem ker sem kuhala tudi za nas, nisem pa neki hudo komplicirala. Torej, ce sta vidva na normalni relaciji odnosov in tvoja sestea ne komplicira do neba, ti bo pustila in se celo veselila tvojega obiska. Da bo veselje se vecje, lahko kot ponosni stric, ki bo prinesel nekaj necaku/nji, nekaj prineses tudi sestri, kaj vem en ogromen sopek roz mogoce ali najljubse piskote. Ce pa tvoja sestra spada v kategorijo kjer se moras za obisk pisno najaviti in ima termine 3 h pred in po kosilu in 2 h pred vecerjo moras zapustiti stanovanje, pol rajsi niti ne sprasuj in poslji vizitko.
Default avatar
... slišat, da bi en stric rad prišel obiskat in pogledat ... naša je dopolnila mesec ... en stric jo je slučajno srečal, ko je bila na sprehodu, drugi pa je poslal sms, to je pa tudi vse. In boli, priznam. Še po moževi strani so se bistveno bolje odrezali, pa je tudi en stric brez otrok.

Sestro vprašaj, tu vas ne poznamo. Pa fajn jo k sebi stisni. Še zame.
Default avatar
Sestro vprašaš, oz. po porodu pokličeš moža in njega vprašaš, kdaj boš lahko videla nečaka.
Če pa ste v takem odnosu, da tega ne moreš vprašati, potem te pa tudi na obisku nočejo.

Ne pošiljat telegramov:
- v porodnišnici bremenite s tem sestre (ali porodnico, če imajo sistem, da kar poštarja spustijo v sobo; meni je dvakrat dnevno uletel poštar v sobo, nikogar ni brigalo, ali sem počivala ali dojila takrat, pa sem morala podpisovati prejem telegramov).
-če pošljete domov, mora telegram nekdo podpisati (torej mamica sama doma, pa poštar zvoni in moti) ali iti celo iskat na pošto.

Pošljite voščilnico po navadni pošti, jo vrže poštar v nabiralnik in nikogar ne moti. Spomin pa je, če ga pač želite.