Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Mladoletni sin na drogi in nihce nam ne pomaga!

Default avatar

Kam se obrnit preden se nam zmeša

V komuni je ze bil, pa veckrat izkljucen zaradi izapdov jeze. Tam bi terapevtov, je samo skupina odvisnikov skupaj, noben ni steokovnjak. Zato smo zdaj mislili na Projekt človek, a za sprejem moras biti čist!

Doma abstinence ne more sam vzspostavit, par dni drzi, takrat je siten, zadircen, zivcen, potem gre in pride zadet... nikakor ne bo sam zdrzal brez 3 tedne da bi se ocistil.

Resitev bi bila psihiatrija, pa ga nikjer nocejo vzet. Na pediatriji se s tem (detoxom) ne bavijo, ba odrasli zaprti oddelek ne priporocajo, oz.delajo samo po en detox na enkrat, kar pomeni se 3 tedne doma!!

Psih. V LJ me tudi samo prevezujejo, pravi detox odsvetujejo, ces da bi tam samo še razsiril mrezo in se naucil, kar mu še manjka.

Rada bi sla v medije, pa ne vem niti kam lahko napises odprto pismo! Za moje pojme je prvi odgovoren osebni zdravnik, ki bi ga moral nekam napotiti (glede na to, da je sam priznal da rabi pomoc!). Ona pa od nas pricakuje, da najdemo resitev, potem bo pa napisala napotnico! Narobe svet.

Zdaj je doma in se še naprej zadeva, saj pravi, da bo tako lazje pocakal detox in zdravljenje. Medtem pa nak to cela druzina samo gleda in odkimava poleg. Ima se sestre in brata in zelo slabo vpliva vse, da ne omenim, da se nama bo starsem kmalu odpeljalo...

Zakaj nam nihce ne pomaga? Kam napisati odprto pismo? Ne me posiljat na forum zasvojenost, ker tista psihiatrinja... ne vem od kod ji naziv... ce lahko to napisem...

Ima kdo kaj pojma??
Default avatar

Droge so pekel

Kje je oče ?
Rešujte resno in trdo.Z drogami ni šale. Še najmanj z svojim otrokom.
Smo imeli v sorodstvu primer. Kakšne muke so to .
Tako bom povedala.
VI rešujte in inštitucije naj bodo vam v oporo. Na drugega se ne zanašati. Sami zavihajte rokave in pomagajte otroku in sebi.
Default avatar

Gunnar

dokler se sam ne bo odločil za to, mu žal nihče ne more pomagat.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar

Se ti ne zdi

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
Se ti ne zdi,da ste prepozno zaceli resevati tezave?Kje si bila,ko je prvic rabil pomoc?Kako ste odreagirali,ko je prvic prisel zadet?Zakaj se zadeva?Kdo mu daje za drogo?

Obtozujes druge,ne resujes pri vas.Ta otrok je ze zafuran,prihodnosti nima,zahvali se lahko tebi in ocetu,ker mu nista postavila mej,ker mu nista nudila toplega doma.Mediji ne bodo nic resili.Prepozno si se zacela gristi.In tega ni izhoda,ni!
Default avatar

Kam se obrnit preden se nam zmeša

Oče je tu... trenutno v slabsi situaciji kot jaz... izmenicno (hvala bogu!) nama pojenjajo moci in upanje... ko en obupa, drugi vozi dalje in obratno...
Dejstvo je, da sami ne zmoremo niti ga drzat treznega, kaj sele ozdravit.
Institucije so zelo ozkogledne, vsak bi tocno tako ali pa nic. Ne zanima jih, ce prispemo prej vsi ostali na psihiatriji, ne zanima da ostali otroci tudi lahko kak vzamejo od njega, ko ga gledajo, institucije ne pomagajo, sami ne zmoremo!
Rada bi v javnost, ker ne vem kako to resujejo drugi! Mladoletnika ne smes vrzt na cesto, imet doma zadetega pa tudi ni resitev.
Vse te sobote, nedelje, prazniki... še tezje je dobit koga na telefon... in si dam duska tule, morda pa veste kam se še obrnit
Default avatar

megaboy

Dobro vas vleče za nos. Enkrat je izjavil da potrebuje pomoč, (in se naslednji trenutek šel zadet), vi pa verjamete. Za njegovo stanje je odgovoren sam, potem vi in družba, šele na koncu zdravnik. Zdravniki so lahko samo v oporo, kadar se bo on sam zares odločil da misli nehat z drogo, ampak zaenkrat še nismo prišli do tega. In dokler mu dajete doma potuho - da doma čaka na detox in se zadeva - vi pa verjamete da bo tako lažje počakal do detox haha - tudi ne bo prišlo do tega.
Default avatar

kam je zašel

Me res zanima, kakšno vzgojo je imel, da je na drogah? Ne-vzgoja in vse po njegovi riti.
Na zdravljenje mora vsa družina.Najbolj pa oče in mama, ki sta s svojim vedenjem do sina povzročila
zdajšnje stanje.Otrok, ki ima doma red, disciplino in prave vrednote (šport, glasba, ples, hobiji) in zdrave medsebojne odnose, ne bo zapadel v drogo.
Zaklenite ga v wc in mu tri tedne skozi okno nosite hrano in pijačo.Lahko pa pije vodo iz pipe.Vaš sin si dovoli preveč na vaš račun, že zdavnaj.
Default avatar

kako ne zmorete

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
koliko je star -
meni že je to čudno, da pišeš, ker on pravi,da se bo zadeval do zdravljenja se pač bo...
halo kje dobi denar, kako - kje kdaj se zadeva?
zakaj vidva tega ne preprečita? Oz. kaj sta naredila kontra temu njegovemu početju - in argumentu,da to bo pač počel še naprej?
Lahko ga daš še k takim strokovnjakom, samo dokler bo sam s tako odločitvijo in vidva bosta to mirno gledala, pač mu nihče ne bo mogel pomagati.
Default avatar

Kam se obrnit preden se nam zmeša

Trudimo se ze dve leti, takrat smo izvedeli, da se ze 2 leti zadeva. Zdaj je zacel solo in je po slabih dveh mesecih priznal, da ne more brez, da rabi pomoc!!! V soli petke, stirke, same pohvale s strani uciteljev, a sam je vedel, kam to pelje, zato se je izpisal, zdaj je doma.
SAM JE PROSIL ZA POMOC, PA MU JE NE ZNAMO DATI!
Se borimo, odkar vemo, CSD, CPO, terapevti, skupine, komuna.. nic ne pomaga. Je mladoleten, ne mores gledat kako propada pa nic ne naredit.
Default avatar

kako ne zmorete

kam je zašel je napisal/a:
sicer se strinjam - samo nekaj bi dodala, da je res večina vzgoja, nekaj pa je tudi karakter človeka...
so ljudje, ki bodo kljub vzgoji in vsemu vedenju pač podlegli svojemu radovednemu karakterju in temu,da so frajerji in bodo poskusili, čeprav bodo imeli čist ok vzgojo doma...
si mislim, pa da bo potem le vzgoja naredila toliko,da bi ostalo samo pri poskusu.
Default avatar

Kam se obrnit preden se nam zmeša

Kako ne moremo prepreciti? Ne mores in ne smes ga zaklenit. Tudi nocemo ker ima potem doma izpade in mu tega ne moremo prepreciti. Je vecji in mocnejsi od vseh nas. Fizicno ne mores... psihicno ne zmores vec
Default avatar

kako ne zmorete

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
če je doma - potem pa sploh - večji nadzor nad njim, nima kaj v družbo, z nikomer, doma zadolžitve... nisi napisala kje in kdaj se potlej zadeva, od kod mu denar? resno me zanima. če ne hodi v šolo, tudi štipendije nima - torej kdo mu da denar? In kam hodi se zadevat in kdaj?
Default avatar

kako ne zmorete

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
malo čudno mi je tvoje pisanje - po eni strani pišeš,da je sam priznal,da rabi pomoč in prišel zanjo prosit, po drugi pa da ima izpade in da vas ogroža... če vas ogroža pa žal policijo. žal na trdo drugače ne bo šlo, razumem,d a je težko, samo ob vašem očitnem popuščanju, boste lahko ostali še brez doma vi- ali pa komu od vas kaj naredil. Si to želiš?

Mi pa resno ne gre skupaj - ker po eni strani pišeš,d a se zaveda problema in ga kot takega vidim razumljivega toliko in spoštljivega, po drugi strani ga pa opisuješ kot nasilnega. nekaj ne gre skupaj.
Mogoče pa kliče po vajinih mejah, da bosta rekla ne dovolimo ti ven in boš doma- nalagamo ti to in to, tako bo... če hočeš sodelovati,da se rešiš v boljše življenje bo tako, mogoče pa ravno to rabi, česar vidva nočeta narediti.
Default avatar

megaboy

Kako sobote nedelje... težko koga dobiš na telefon? To ni res. Kadar je nasilen, kadar se počutite ogrožene, kadar ponudi drogo drugim otrokom, kadar kupi ali proda, kadar ukrade denar, stori drugo kaznivo dejanje, da pride do denarja...... takrat pokličeš 113, tam so dežurni noč in dan, pa tudi znajo takega mulca ohladit, in ti garantiram, da se bodo oglasili.
Boš poklicala? hehe ne boš, ker ti v resnici ne želiš, da bi ga tam ozdravili kajne? Se ti revček tako smili, da bi mu še sama droge prinesla, ča je sam nebi dobil.

Pa tista psihiatrinja, ki ne veš od kod ji naziv, pa institucije, ki hočejo zdravit po njihovih metodah, ne po tvojih preverjeno zgrešenih, tisti najbrž niso vzgojili svojih otrok v narkomane. In njih kriviš, da so odgovorni za vzgojo tvojega scrkljanega mulca, kateremu daješ potuho. S potuho samo škodiš njemu, vsem vam domačim in znancem in še ožji in širši okolici.

Glej, oni v tistih institucijah dobro vedo, kako bi se mulc lahko ozdravil. In tudi tu na forumu vemo. Predpogoj pa je, da se mulc resnično sam hoče ozdravit in da imajo podporo v njegovi družini, In ne enega ne drugega predpogoja pri vas (še) ni izpolnjenega.
Default avatar

Kam se obrnit preden se nam zmeša

Oba pogoja sta izpolnjena, in ce si hoce pomagat, ima tudi naso podporo (v teh zadevah zahtevajo sodelovanje starsev, poleg seveda placevanja! In vse to sva delala- neuspesno!).
Problem je v tem ker ne zdrzi sam doma brez, zato bi rabil detox, pa ga ne vzamejo.

Vmes med izkljucitvijo iz komune, sva ga pazila kot dojencka, pa vseeno ni pomagalo, zdaj se tega vec ne greva...

Sem ocitno brezveze tule pisala.. sem mislila, da bi kdo kaj konatruktivnega povedal.
Aja, pa ne podpiramo ga v tem, denarja od nas ne dobiva ze zelo dolgo, posredno pa mu placujeva te komune, terapevte, furava kamor je treba, placujeva, kar izgubi (npr. Kljuce v soli ), ampak do 18 leta je se dolgo in do takrat sem nam lahko vsem utrga...

Sej je ok, ni treba vec pisat, mi je zal, da sem odprla temo, prevec negativizma, kritike.. Skoraj leto dni sva potebovala, da sva se znebila obcutka krivde (ker ocitno je bilo res kaj narobe, ceprav ne vem kaj bi lahko bilo drugace), ceprav nikoli popolnoma ne izgine, se pa udaj 100% angazirava, pa nic.

Kako ni stvar zdravnika, ce si otrok sam sebi skoduje in od tega lahko resno zboli, da ne bo za delo sposoben oz.celo umre? Pa kaj res ne moremo prepreciti?

In nic ni kontradiktorno! Vsi se trudimo, da droge ne bi potreboval, on pa brez sam dolgo ne zmore.... meni to ni cudno, cudno mi pa je, da ni ustanove, ki bi nam pomagala ozdravit sina, konec koncev si sam tudi to zeli, ker se boji posledic, sicer mu pa zadevanje seveda ugaja...

Hvala vam <3
Default avatar

Yo_

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
Točno to pove popolnoma dovolj in razjasni vse. Vzrok za probleme in odgovorne iščeš drugje in časovno odmaknjeno. Detox, do tam je dolgo. Problem so sobote, nedelje in prazniki - a med tednom in delovnimi dnevi problema ni? Problem je zdaj, ko naj bi bilo hudo, kje ste bili v preteklosti in zakaj takrat niste ukrepali?
Ja, vem, se sliši grdo, ampak vseeno, razmislite o tem, da je treba problem reševat pri sebi/njem in to takoj. Ker nihče vam ne bo mogel predpisati čudežne tabletke.
Odprto pismo pa - komu bi ga rada napisala/na koga naslovila?
Default avatar

Tonček

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
Za moje pojme pa sta prva odgovorna roditelja-zvodnika. Take bi bilo treba zapret v delovna taborišča, kjer bi odslužili strošek družbe, ki ga ima z njunim zavedencem.
Default avatar

megaboy

*******malo čudno mi je tvoje pisanje - po eni strani pišeš,da je sam priznal,da rabi pomoč in prišel zanjo prosit, po drugi pa da ima izpade in da vas ogroža... *****

Ne bit naiven. Priznal je, da rabi pomoč s figo v žepu, tako si je pridobil še precej mesecev lagodnega zadetega življenja, doma je dobil mir, mu ne težijo več, ker je rekel da se bo zdravil, tako se lahko nemoteno še naprej drogira. On ne rabi nobene pomoči, on se ima čisto fletno, ko je zadet, doma pa oskrbovan.

Pravzaprav še rakavi, srčni in drugi težki bolniki, imajo dooolge (tudi večletne) čakalne dobe da pridejo na pregled, potempa še na vrsto za zdravljene, a en junkie - en izmeček, ki si je povsem sam kriv za svoje težave, in težave njemu bližnjih, on bi pa moral po mnenju mamice kar takoj bit na vrsti - zanj bi morali dežurati še čez vikenda da mamica lahko pokliče.

Njemu je v celi zgodbi še najbolj fletno, je vseskozi lepo zadet, jebe se mu za vse, lahko samo poležava, doma dobi za jest in pit, dobi prenočišče, s tistim priznanjem si je pa dobil še večmesečni mir, da mu doma ne težijo - saj ni on kriv da ga takoj ne vzamejo revčka.

Le zakaj bi bil on sploh kakorkoli zainteresiran, da se bo šel zdravit??? a mi lahko kdo to obrazloži?

Saj ko bo pa enkrat res prišel na vrsto za zdravljenje, bo pa spet poskrbel, da ga bodo zaradi njegovega obnašanja vrgli ven. Izpadi jeze pa to. Pa se bo spet lahko zadeval po starem.
In če kdo še vedno ne razume, bit zadet je fajn, ne drogirajo se zato ker je zanič, ampak zato ker je fajn. Zelo fajn. Boljše od orgazma. V komuni je slabo, tam ni zadevanja pa celodnevnega poležavanja, še delat je treba.
Default avatar

sami izgovori

Če so ga zaradi obnašanja vrgli iz komune, je jasno, da se ne želi ozdraviti. S tem, da vama govori, da bi se šel zdraviti, vaju samo vleče za nos. Vidva pa v vseh programih vidita "napačno" zdravljenje, namesto da bi z obema rokama sprejela detox.

Pa tale izjava, da se ga vsi bojite in da je fizično močnejši od vseh vas skupaj, je milo rečeno smešna. Nek mladoleten mulc, narkič, da je močnejši kot starši? Imata z možem 40 kg?

Pa 5 in 4 v šoli, haha.

Eh, očitno gre za nedeljsko provokacijo.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren