Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Dojenje in črpanje

Default avatar

Saici.

Pozdravljeni.
V 32 3/7 sem v medenicni vstavi rodila fantka, 1910g in 41 cm.
Na intenzivnem oddelku je bil 9 dni.od samega začetkaje dihal sam in jedel po cuclju, 5 dan pristal pod lučko in posledično na sondi za 3 dni, Nato ponovno na cuclju. Sprejeta sva bila na oddelek in tam ostala se 8 dni.
Od samega začetka je prejemal moje mleko, ki sem ga črpala, potrebe po dodatku ni. Najnižja teža je bila 1690g, ob odhodu domov 2040, pri starosti 3 tedne in 4/7 pa 2350, tako da s tezo lepo napredujemo tudi doma.
Se vedno si črpam in mu dajem po steklenički, zadnje dni postopoma prihajava na dojenje z nastavkom.
Sama imam namreč težave z bradavicami, večinoma so ploske, ob stimulacijo se sicer izničijo, vendar so majhne. Kakorkoli že, za začetek sem si zadala da nama uspe se polno dojiti z nastavki, kasneje tudi brez. Danes je sin star 4 tedne oziroma 36t3/7 korigirano.
Večinoma izprazni vsaj eno dojko, vcasih tudi obe. Povprečno nacrpam okoli 160-190ml, po podoju spraznim do konca, da imam občutek koliko poje in da se izognem zatrdlinam in bolečinam v prsih.
Zanima me, kako naj preidem v samo dojenje, brez črpanja, in pri tem ne izgubim mleka? Kolikor vem, je stimulacija prsi preko nastavka slabša?
Ko ga hranim po steklenički poje med 50-120ml, prav tako opažam pri dojenju, saj glede na količino v prsih.
Naj omenim da so plenice redno polulane in pokakane, blato je rumene barve..

Naj torej vseeno vztrajam pri črpanju, vsaj dokler sin ne poje vsega ali prekinem s črpanjem in pustim da se uskladi ponudba-povprasevanje? Kaj to pomeni glede količine mleka, strah me je namreč upada, in pa kako se pri tem izognem tiscanju in mo
Default avatar

Saici.

(prehitro sem objavila, nadaljujem)
Kako že torej izognem tiscanju in posledicam, saj imam že ved dvema podojema na 3-4 ure precej trde in boleče prsi.

Hvala in lp, Sara
Default avatar

bibika2

Saici. je napisal/a:
Mislim da si že našla rešitev ?
Drugače pa, ko je mene tiščalo mleko ( pa sem tamalo dojila na uro, včasih manj , pač nisn vedla kaj želi, pa sem ji ponudla - tudi zato ker je bilo takrat poletje ... ) , sem si preprosto črpala... nisem pustila, da me bolijo =) No, kdaj in kdaj že.. načeloma pa ko mi je bila že sila, pa da ni hotla jest, sem si črpala. Če mleko potrebuješ, si ga v stekleničke shraniš.. Jaz sem ga mela tolko, da kar sem si izčrpala, sem preprosto vlila vstran - ti pa si ga pač shranjuj, če se dojita tudi po flaški.
To je moje mnenje, vsaka pa dela drugače, jasno.

Vse dobro .

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar