Forum.Over.Net

Pokojninsko zavarovanje

Odgovarjajo: Mojca Trkman, strokovna sodelavka (služba za strateško komuniciranje in razvoj zavarovanj) •

Kakšna so dejstva o pokojninah, kako do boljše pokojnine, komu zaupati skrb za pokojnino, kako poskrbeti za dodatno pokojnino in svojo varnost ter s tem za varnost družine in druga s tem povezana področja so teme, o katerih se lahko posvetujete na tem forumu.

Mojca Trkman , strokovna sodelavka (služba za strateško komuniciranje in razvoj zavarovanj)

Mojca Trkman

Kaj narediti.

Default avatar

Hudimana

Pozdravljeni!
Prosim uoporabnike tega portala za nesvet, glede varčevanja za pokojnino.
Star sem 53 let in že kar nekaj let (cca 4 - 5 let) vplačujem v pokojninske sklade, vsega skupaj 250 € na mesec in sicer v tri različne sklade. V zadnjem času pa resno razmišljam, da bi vseskupaj ukinil in v kolikor se da bi dvignil ves privarčevani denar. Vem, da bom nekaj izgubil pa vendar. Vsaj v nadaljevanju moj družinski proračun trenutno ne bo trpel. Iz vidika družinskega proračuna mi enostavno to ne znese več. Nenazadnje pa niti ne vem če bom sploh lahko užival ta denar. Naj kaj pride vmes recimo smrt (ok. na to res ne more nihče vplivati - pa vendar). Pa je itak šel ves privarčevanai denar. Ok. saj takrat ga ne rabiš. Nenazadnej lahko država čez kakšno leto ali dve spremeni zakon in...... denar za penzijo ti enostavno ponikne. To v Sloveniji ni popolnoma nič novega in nemogočega. Skratka pri 800 € plače še 250 € plačevati v razne sklade in poleg vsega še 300 - 400 € vsak mesec položnic. Potem 100 € za prevoz v službo. Ni potrebno biti hud matematik, da izračunaš, da enostavno še za hrano nimam. In to na račun penzije, ki niti ne vem če bom vse to sploh užival. Skratka dilema je ali naj sedaj dobesedno "crkavam" zato da bom MORDA imel kakšen € več ko ČE bom sploh dočakal penzijo. Mislim da ne.
Hvala in lep dan.
Default avatar

zlatorogec

Za 250 € si lahko privoščite več kot 5g čistega investicijskega zlata ali skoraj 0.5kg srebra.

Glede na to, da ste še razmeroma mladi vam bo to ohranilo vrednost tudi v prihodnosti.

Lahko tudi manj kupite. 1 dukat stane trenutno 130 € in je morda najugodnejši način kupovanja zlata.
Default avatar

Mojca Trkman

Pozdravljeni.

Najprej čestitke, da vam je ob relativno nizkih prihodkih do sedaj uspevalo vsak mesec "dajati na stran" po 250 evrov za pokojnino. Sprašujete se, če je to smiselno. Menim, da je najpomembneje, da kolikor se da lepo živite danes in za pokojnino varčujete v okviru svojih zmožnosti. Ni namreč realno pričakovati, da boste v zadnjih nekaj letih pred upokojitvijo, v pokojninskih skladih privarčevali dovolj, da bi pokrili razliko, ki bo nastala med višino plače in pokojnine.

Niste sicer zapisali kje varčujete, zato bo moj komentar v nadaljevanju vezan strogo na 2. steber - dodatno pokojninsko zavarovanje.

Če varčujete v pokojninskem skladu, lahko privarčevana sredstva dvignete kadarkoli, vendar boste ob tem izdatno obdavčeni. V primeru, da prejemate še kakšne socialne transferje, bi izplačilo lahko vplivalo tudi na te. Zato je smiselno pred dvigom sredstev o tem temeljito premisliti. Bojazen, da lahko nekega dne vaš denar izpuhti ni najbolj realna, saj so sredstva vzajemnega pokojninskega sklada v lasti varčevalcev in so ločena od osnovnega premoženja družbe, ki pokojninski sklad upravlja. V primeru prenehanja družbe, ki sredstva upravlja, se pokojninski sklad prenese na drugega upravljavca. Privarčevana sredstva so konec koncev tudi predmet dedovanja, poleg tega lahko vsak varčevalec na svoji polici že ob sklenitvi določi upravičenca (ali več njih), ki bi v primeru smrti varčevalca dobili izplačana privarčevana sredstva.

Upam, da sem vam s komentarjem vsaj malo olajšala odločitev.
Lep dan vam želim,
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

hudimana

Za odgovor vam hvala ga. Mojca.
Ja, se popolnoma strinjam, da bom pri tem kar nekaj izgubil. Veliko. Pa vendar, izhajal sem iz tega, ali je sploh smiselno vllagati pri teh plačah, ko niti trenutno nimaš dovolj (ali pa ravno za sproti). Ali je smiselno, da že sedaj "trpim" v "pomankanju" ko lahko na ta način, da mi ostane teh 250€ vsaj kolikor toliko dostojno živim. Pri 800€ plače. Kot sem že napisal, ko niti ne vemo natančno kaj bo čez leto, dve, pet. Kaj šele ko bomo v penziji.
Lep dan.
Default avatar

bhb

BERI
če imaš namen varčevati, lahko varčuješ SAM DOMA polovico tega kar plačuješ sedaj na mesec. Ampak res se je potrebno tega držat - tvoja penzija. Zakaj?
Zakaj bi plačal MODRI ZAVAROVALNICI (ali drugim skladom), da tvoj ČUVA TVOJ DENAT namesto tebe, saj ti ga tako oni trgajo od plače (trajnik). Zaračunali ti bodo vse žive stroške (vhodne, izstopne, same stroške in provizije pa davek) in niti ti ne garantirajo, da boš dobil vse ven kar si boš plačal. TOREJ VARČUJ SAM DOMA, ČE IMAŠ NAMEN, TAKO BOŠ VSAJ IMEL KAJ ZA PENZIO.
Default avatar

Mojca Trkman

bhb je napisal/a:
BERI
če imaš namen varčevati, lahko varčuješ SAM DOMA polovico tega kar plačuješ sedaj na mesec. Ampak res se je potrebno tega držat - tvoja penzija. Zakaj?
Zakaj bi plačal MODRI ZAVAROVALNICI (ali drugim skladom), da tvoj ČUVA TVOJ DENAT namesto tebe, saj ti ga tako oni trgajo od plače (trajnik). Zaračunali ti bodo vse žive stroške (vhodne, izstopne, same stroške in provizije pa davek) in niti ti ne garantirajo, da boš dobil vse ven kar si boš plačal. TOREJ VARČUJ SAM DOMA, ČE IMAŠ NAMEN, TAKO BOŠ VSAJ IMEL KAJ ZA PENZIO.
Ko bi le bilo tako enostavno. Varčevanje doma (verjetno ste imeli v mislih varčevanje v "nogavici") vam žal ne prinaša nobenih obresti, med tem ko cene življenjskih potrebščin skozi čas rastejo. Zato denar v nogavici dejansko izgublja realno vrednost in s tem svojo kupno moč.

Dejstvo je, da je varčevanje v pokojninskih skladih idealno za mlade, saj lahko skozi daljše časovno obdobje (30, 40 let) z nižjimi mesečnimi vložki privarčujejo dovolj za solidno dodatno pokojnino. Če začnemo varčevati pri 50 tih, ne moremo pričakovati, da bomo do upokojitve privarčevali dovolj za visoko dodatno pokojnino, četudi začnemo varčevati z visokimi mesečnimi zneski.

Vsekakor pa je pomembno, da o viru dodatnih prihodkov po upokojitvi začnemo razmišljati čim prej in začnemo varčevati. Pa naj bo to v pokojninskih skladih, vzajemnih skladih, v banki ali v obliki življenjskih zavarovanj. Vsekakor je bolje pozno kot nikoli.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

ZKL

Evo en brezplačni nasvet za varčevanje/investiranje. Ta formula dokazano deluje, če želite imeti lepo pokojnino, pa četudi zdaj niste prav finančno premožni.
Vsak mesec kupite za določeno vrednost (tako, ki si jo lahko privoščite), recimo 200 €, delnice Berkshire Hathaway (to je delnica od Warrena Buffetta). To delajte vsak mesec ne glede na gibanje tečaja delnice na krajši rok (ker vas zanima dolgoročno investiranje za pokojnino). Na dolgi rok je to najboljši način investiranja in hkrati varčevanja.
Buffett, (če kdo sploh, je to on) bo na dolgi rok definitivno najboljša naložba. Z njegovo delnico postaneš majhen (so)lastnik celotnega portfolia multinacionalk, ki hočeš nočeš obvladujejo svet (McDonalds, CocaCola, ... vse kar ima on v lasti).
Sta samo dve stvari, ki se jih morate držat, da boste uspešni:
- vsak nakup glejte dolgoročno (najmanj 20 let +), takrat namreč tudi ni več davka
- ne zajebavejte se s finančnim vzvodom!!!! finačni vzvod je namreč tisti zaradi katerega gre toliko ljudi v bankrot. Zato nujno uporabljajte samo finančni vzvod 1:1 za (katere koli) dolgoročne naložbe (finančni vzvod je lahko sicer zelo koristno orodje, če želite malo pošpekulirati z manjšimi zneski na trgu, ampak ga je treba znati uporabljat z namenom).
Če ste brez finančnega vzvoda vas taka kriza, ko je bla 2008 nima kaj skrbeti (vsi trgi so resda padli za 40%, ampak to je katastrofa za špekulante na kratki rok, za vas je to samo normalen pojav na trgu (in hkrati odlična priložnost za poceni nakup) po katerem se vedno trgi tudi poberejo in rastejo še višje - to je zakonitost!! gospodarstva, da na dolgi rok vedno raste, ne znamo drugače funkcionirat!!
Zato je na kratki rok nepomembno, da kupujete vsak mesec ne glede na trenutno ceno trga, redno in disciplinirano, brez finančnega vzvoda.
Svetujem vam, da vseeno posvetite nekaj časa (za tiste, ki se jim to ne da početi) in se naučite tistih par klikov na računalniku, da izvedete nakup, da to delate sami. Če je pa kdo res prelen al pa preneroden naj si pa najde nekoga, ki bo naredil tistih par klikov namest njega.

Glede 200 € na mesec: Ja, na žalost si jih ne mormo vsi privoščit, ampak nam lahko precej spremeni dolgoročno prihodnost. Na ta denar je treba namreč pozabit!!!. Če puščamo notri tudi dividende in obrestno obrestni račun opravi ostalo, samo dajte mu čas!!! Že Einstein je rekel: "Obrestno obrestni račun je največja sila v vesolju!!!". On pa Buffet bosta že vedla, hehe.

Evo, to vam je trotl zihr logika kako do finančne neodvisnosti!!. Če vam kdo za to zaračunava, ponavadi kakšni tipi v oblekah pa lepih pisarnah, ki ŠPEKULIRAJO na trgu z vašim dnarjam, že provizije za nakupovanje in prodajo sam ustvarjajo minus, pol pa zraven še kratkoročni pogledi s finančnim vzvodom, .... raje razmislite še enkrat in uporabite zdravo kmečko logiko. ZKL, hehe