Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture

Nataša P

mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine

Gordana Rodinger

Ste dal lektorirati diplomo?

Default avatar

Dragica Novak

Že kar precej časa je od takrat, ko sem diplomirala. Zahtev po obveznem lektoriranju še ni blo, pa sem vseno prosila sošolko, ki je bila slavist, da mi je diplomo lektorirala. Za to sem se odločila iz dveh razlogov, to je bil moj avtorski izdelek, ki je moral biti tudi jezikovno primeren, kljub temu, da je bilo v njem zelo veliko grafov in tabel, obenem pa se en izvod nahaja tudi v knjižnici fakultete. Je tudi slika mojega odnosa do materinega jezika, če že hočete.
Default avatar

Matej102

Adrijana16, kontaktiral sem podjetje Center za lektoriranje in prevajanje. Delo narejeno takoj, s potrdilom. Zelo zelo sem zadovoljen, narejeno je res top in ugodno. Imajo pa akcijo, če ob povpraševanju pripišeš kodo CLIP5 imaš še dodaten popust. Tako da- preverjeno!
Default avatar

kmalu dr

Draga Kmalu dipl,

po nešteto lektoriranih besedilih ti lahko zagotovim, da so ravno dela z naravoslovnega področja, z "nekaj malega grafi in matematičnimi operacijami", kot praviš, za lektorja najtrši oreh. No, tesno sledijo pravniški teksti s kilometrskimi nerazumljivimi formulacijami in še bi lahko našteval.
Vem, da je z denarjem težko.
A lektoriranje je spretnost, je obrt.
Vsak sam presodi, komu bo zaupal in za koliko denarja.
Nekaterim ne pomeni kaj dosti, če je poved malo nerodno sestavljena ali če je pipa malo postrani pritrjena.
Srečno!
Default avatar

VesnaQ

Živjo, Matej 102 naj povem, da sem tudi jaz dala lektorirat nalogo v center za prevajanje. Hitro in diskretno, še popust sem dobila. Hvaala za info :)
Default avatar

lektor

Menim, da je odvisno od diplomske naloge. Ali diplomiraš iz starega programa ali iz Bolonjskega programa. Na Bolonjskem niti nimajo vsi programi zagovora pred komisijo. Nekateri zahtevajo, da je št. strani diplome 30 (kar je po mojem mnenju seminarska naloga, ampak pustimo to za kdaj drugič), če pa je diploma z družboslovne smeri, kot jih imajo npr. na FF, FDV ipd., menim, da lektoriranje ni tako nujno, kot pa če je diploma z npr. fakultete za računalništvo. Vendar pa imam občutek, da mora potem imeti lektor tudi kakšna računalniška znanja oz. ne bo šel pregledovati računalniških programov? Je pa tudi verjetno odvisno od fakultete, ali zahteva potrdilo o lektoriranju. Meni ga ni bilo treba in tudi nisem dala lektorirati, pa sem naredila z 10.
Default avatar

jani333

ma, itak da je treba lektorirat diplomsko nalogo ... meni slovenščina nikol ni preveč šla, diploma pa je potem natisnjena in so vse napake za vendo vidne vsem ... ko sem videl popravke, mi je blo takoj jasno, da ne gre samo za vejice in tiskarske napake ... ful je blo še napačnih sklonov, pa kak zaimek ... skratka, lektoriranje -ja! jaz sem lektoriral pri digitpenu ... je bilo zelo hitro, gospa je bila ful prijazna, drago pa tud ni blo. Bi priporočal.
Default avatar

Lektorica Ana

Pozdravljeni. Nudimo Vam hitro, zanesljivo in ugodno lektoriranje. Po izobrazbi smo magistri profesorji slovenskega jezika in književnosti, za svoje storitve izdamo tudi izjavo o jezikovni ustreznosti diplomskega dela ter potrdilo o izobrazbi.

Za več informacij se obrnite na [email protected]

Imejte s soncem obsijan dan
Default avatar

convair

Na našem faksu (Erudio) je bilo nujno lektoriranje diplomskih nalog. Potrebno je bilo tudi dokazilo, da ima lektor oz. lektorica vsaj diplomo ustrezne smeri. Sam sem izbral lektorico Polono iz Oto d. o. o., ki mi je nudila res kakovostno in ugodno lektoriranje. Na maile je takoj odgovarjala in tudi vedno vprašala, če kaj ni bilo jasnega. Zato res priporočam.
Default avatar

Tinca93

Danes mi je lektor začel popravljati diplomsko nalogo in mi jo vrnil nepopravljeno z komentarjem, da je poprava prevec težka, da ni repa in glave, besedilo ni smiselno. Besedilo sem sama veckrat prebrala in mentorja sta podala komentar, da je besedilo korektno, da pa so ločila napačna. Sedaj me zanima, če menite, da je lahko moje besedilo tako slabe kvalitete, da ga ni mogoče popraviti in bi morala pisati ponovno. Hvala za komentarje.
Default avatar

Rakica40

Hitro in ugodno lektoriram diplomske, seminarske naloge, članke .... Pomagam tudi pri pisanju nalog. Več info na [email protected]
Default avatar

Meta Haloška

Meni so lektorirali pri digitpenu (ne vem, ali lahko dam link? to je njihova stran http://www.digitpen.com. Ful sem bila zadovoljna, hitro je bilo narejeno, pa tudi drago ni bilo. Je treba gledat tak, da je to kar nekaj dela, dan do dva ziher.
Default avatar

Sokolje oko

Lektoriranje diplomskih nalog se zdi marsikomu odvečno ali nepotrebno. Toda, ali ni prav to zaključno pisno delo študija naša izkaznica s sporočilom, kakšen odnos imamo do študija, kako cenimo svoj trud, kako smo veseli svojega uspeha, da smo dokončali šolanje – in upamo to tudi pokazati. Jaz diplomsko delo enačim s knjigo; kako »grozljivo« bi jo bilo brati z nešteto slovničnimi napakami. In ni res, da diplomskih nalog nihče ne bere.
Meni je vse to kapnilo šele na koncu študija, ko sem začela pisati diplomsko nalogo – izbrala sem si temo, ki me je resnično zanimala (mitologija), in uživala v raziskovanju. Lektorirala sem si jo sama, ker sem pač študirala slovenščino in s slovnico nisem imela težav. Tako se svoje diplomske naloge ne sramujem in je nimam na polici samo za lovljene prahu ;).

Če me kdo rabi, z veseljem pomagam ;).

Marjana
http://lektoriranje-sokoljeoko.weebly.com/
Default avatar

Rakica40

Hitro, zanesljivo in cenovno ugodno lektoriram vse vrste nalog. Ker imam ustrezno izobrazbo, lahko izdam tudi potrdilo. Več info na [email protected]
Default avatar

ojoj na kubik

Ojoj. Kadar moje kolegice "lektorice" oddajajo jezikovno površne ponudbe za lektoriranje, me prime, da bi streljala s pravopisom. Resno. Za zjokat.
Default avatar

Slogič

ojoj na kubik je napisal/a:
Ojoj. Kadar moje kolegice "lektorice" oddajajo jezikovno površne ponudbe za lektoriranje, me prime, da bi streljala s pravopisom. Resno. Za zjokat.
Kaj pa je npr. narobe s postom Sokoljega očesa? Jaz najdem dva slogovno neprimerna izraza - "meni je kapnilo" in "rabi" ... Sicer je pa v redu napisano. Ne?
Default avatar

ojoj na kubik

Slogič je napisal/a:
ojoj na kubik je napisal/a:
Ojoj. Kadar moje kolegice "lektorice" oddajajo jezikovno površne ponudbe za lektoriranje, me prime, da bi streljala s pravopisom. Resno. Za zjokat.
Kaj pa je npr. narobe s postom Sokoljega očesa? Jaz najdem dva slogovno neprimerna izraza - "meni je kapnilo" in "rabi" ... Sicer je pa v redu napisano. Ne?
Poglej na njeno splet stran. Obup. Stava ločil za začetek ...
Default avatar

Slovenistka S

Spoštovani,

po izobrazbi sem mag. prof. slovenistike in pedagoginja. V okviru podjetja Jezikovni sloved delam kot lektorica in inštruktorica slovenščine.

Z lektoriranjem se ukvarjam že več let in imam veliko jezikoslovnega znanja. Lektoriram vse vrste besedil - strokovna, publicistična, leposlovna itd. Delo opravim kakovostno, zanesljivo in dosledno. Vsaki stranki pošljem dve lektorirani verziji - eno z vidnimi spremembami, kjer si lahko ogleda vse popravke, in drugo s sprejetimi popravki.

Cena je odvisna od obsega in zahtevnosti besedil. Za konkretno ponudbo mi pišite in se bomo dogovorili.

Če iščete lektorja ali poznate koga, ki ga potrebuje, bom vesela, če se mi boste oglasili po e-pošti na naslov [email protected].

Lahko mi pišete tudi na številko 041 883 894 ali me poiščete na Facebooku, kjer me boste našli v iskalniku, če boste vtipkali Jezikovni sloved.

Jezikovni sloved, lektoriranje in izobraževanje, Sanja Berend s.p.
Default avatar

MGNETIC REVERIE

Da.