Avtomobilizem

Odgovarjajo:

Na testu: Kia Rio 1.25 CVVT EX Urban

Default avatar

IztokFranko

Na test sem prevzel vozilo Kia Rio. V kolikor vas karkoli zanima o tem vozilu lahko vprašate tu. Vesel bom tudi vaših mnenj.


_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.25 CVVT, bencinski (80 kW/109 KM, 121 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 4,2 / 4,8 / 5,8 l (CO2: 128 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 168 km/h / 13,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 4045 / 1720 / 1455 mm
Medosna razdalja: 2570 mm
Teža: 1248 kg
Posoda za gorivo: 43 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 288 – 923 l

Osnovna cena modela (1.25 CVVT, LX Cool): 10.990 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 12.290 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 12.685 EUR
(dodatna oprema: 390 EUR - kovinska barva, 105 EUR - priprava vozila)

Pozimi sem imel na testu Kio Cee'd: http://avto.over.net/clanek/22342/
Default avatar

jokerji

A je še mogoče koristit jokerje?
Default avatar

R8

Malce sporoči kombinirano porabo. Thanks.
Default avatar

IztokFranko

jokerji je napisal/a:
Od 6. aprila 2013 do razprodaje zaloge nudijo pri Kii možnost nakupa novega vozila znamke Kia z dodatnimi ugodnostmi in popusti t.i. jokerji. Če želite lahko za nakup avtomobila istočasno izkoristite 3 jokerje, ki se seštevajo pod kriteriji, ki jih boste dobili pri vseh avtohišah. Nekatere ponudbe se med seboj izključujejo. S tem jokerji pa lahko pri modelu Rio prihranite nekje do 1.400 evrov.

Jokerji so: družina, Krpan, upokojenci, staro za novo, EOM= 0% financiranje, bonus zvestobe, iz zaloge, prvi avto in flotna prodaja.
R8 je napisal/a:
Sporočim, ko prevozim malce več kilometrov. Trenutno se vozim večinoma 95% v mestu in po nekaj km znaša okoli 6,7 / 100 km.
Default avatar

v tej opremi...

...ima tempomat?
Default avatar

na koliko??

Na koliko si spravil porabo? Koliko je povprečna hitrost in koliko km prevoženih?
Default avatar

IztokFranko

v tej opremi... je napisal/a:
Žal nima. Ga kar malce pogrešam, vendar je tale Rio ugoden in s to opremo namenjen nezahtevnim strankam, ki se večinoma vozijo v mestu ali na relacilji po regionalnih poteh do 90 km/h.
na koliko?? je napisal/a:
Porabo mi je sedaj po cca 820 prevoženih km uspelo spraviti na 5,7 l/100 km. Povprečna hitrost sodeč po potovalnem računalniku znaša 64 km/h.
Default avatar

qmaxlpg

Odlična poraba!
Default avatar

žužek1

Za po kakšnih poteh pa je ta avto najbolj primeren da dosežeš nizko porabo? Koliko se moraš peljati da je idealna poraba?
Default avatar

IztokFranko

žužek1 je napisal/a:
Najbolj idealen je Rio za po lokalnih regionalnih poteh kjer je omejitev in se dejanska hitrost giblje okoli 90 km/h. V peti prestavi tu dosegate najnižjo povprečno porabo, v praksi tja med 3,5 - 4,5 l/100 km sodeč izključno po potovalnem računalniku trenutne porabe.
Default avatar

Borči

Glede porabe imaš prav, saj je v takšnih pogojih Rio verjetno res najbolj varčen. Sicer pa, ali lahko kaj več napišeš še o stroških vzdrževanja? Kot avto se mi namreč zdi Rio eden izmed najlepših ali pa celo najlepši v tem razredu in hkrati najbolj optimalen v smislu opreme, motorja, prostora in cene. Zelo všeč mi je tudi Polo, je brez dvoma zelo dober, a se mi zdi preveč dolgočasen in hkrati precenjen. Pa tudi fiesta ni slaba, ami ne potegne tako kot Rio. Kaj pa izbira med motorji - je 1,25 optimalno, ali velja poseči višje po motorni lestvici? Za mesto in kakšno avtocestno vožnjo proti morju je verjetno 1,25 dovolj. Če si bolj oster, pa verjetno manjka nekaj konjičev?
Default avatar

IztokFranko

Borči je napisal/a:
Glede vzdrževanje se morate zavedati, da če želite imeti 7 letno garancijo, da morate potem Ria voziti vseh sedem let na pooblaščeni servis. Nekaterim to predstavlja višji strošek, ker poznajo mehanike, ki jim ceneje opravijo storitev. V kolikor takšnega poznanstva nimate in želite imeti tu vse urejeno kot se gre - potem je pač to redni strošek. Kolikor zaznavam višjih stroškov z vzdrževanjem tega vozila ni.

1,25-litrski bencinar je imel manj moči pri vožnji v klanec. Ko je polno natovorjen - to je pač pogosto, ko greste na morje za dalj časa - pa mu primanjkuje sape. Seveda premaga klanec, vendar v nizki prestavi s precej plina. Takrat je poraba malce višja, vendar če to počnete 3-5x na leto ni nič hujšega, sicer bi raje predlagal izbiro večjega motorja. Še toliko bolj, če vam je živahnost motorja pomembna.

Ria 1.25 priporočam vsem, ki se vozijo večinoma v mestu ali kot omenjeno regionalnih poteh in se jim nikamor ne mudi. Se zavedajo, da je bolj pomembno priti varno, "u izi", z užitkom na cilj, kot pa hiteti.
Default avatar

600

lepo povedano da je to avto za penžiče :D
Default avatar

Borči

IztokFranko je napisal/a:
Se strinjam, komur se mudi, naj pa poseže višje po motorni lestvici. Glede na razmere na cestah in količino prometa, se bo pa po mojem v prihodnje kupovalo vedno več motorno vstopnih modelov.
Default avatar

Japanar

Gremo po poteh Nizozemske, ko se bodo samo še majceni avti kupovali z majhnimi motorji. Po eni strani je to ok, večina itak ne rabi večjih. Je pa slabo to za velike družine, ki se veliko premikajo. No, oni majo pa kangooje, dobloje in podobne avte.
Default avatar

Borči

S tem, da so ljudje racionalni pri nakupu avtomobila, ni prav nič narobe. Le zakaj bi kupil več, kot rabiš. Dejansko je to verjetno generalno gledano edina prava filozofijo, ki ponuja model vzdržnosti. Hkrati s tem bo šel trend po mojem še v smer čim bolj natančno določenih stroškov, ki jih bo imel voznik z uporabo avtomobila. Kiina 7-letna garancija se mi zdi po tej plati že ena izmed pravih rešitev, ki ji počasi, a opazno sledijo tudi ostali, čeprav trenutno še vedno s krajšimi garancijami. Se pa zadeve že premikajo v tej smeri, je pa jasno, kdor je prvi, dobi največji kos pogače.

Moderatorji