Avto.Over.Net

Avtomobilizem

Brez jeklenega konjička smo dandanes praktično bosi. O bencinu, gumah, motorjih ter znamkah. Mali nasveti za več cestnega užitka.

Kupil sem avto s prevrtenimi kilometri

Default avatar

412gfgty

Živijo!

Lani konec septembra sem v LJ kupil avto od fizične osebe in ta naj bi imel 160000 km :). Zadnjič sem se oglasil na znanem pooblaščnem servisu v LJ, ker je na avtu bilo potrebno opraviti redni servis. Tam me je prodajalec opozoril, da je na avtu nazadnje bilo več kilometrov kot pa zdaj, ko sem ga pripeljal jaz.
Možnosti, da bi ob nakupu avto preveril ni bilo (razen poročila Carfax ali podobnega, kar se mi je takrat seveda zdelo brezveze :) ), sem pa njegov VIN vpisal v platformo avtolog.si , ki je nastala par mesecev nazaj. Tam so zbrani podatki o tehničnih pregledih za vsako leto in ta je imel v letu 2018 (ko ga je ta fizična oseba uvozila iz Nemčije) na tehničnem pregledu zabeleženih 253000 km. Prijatelj, ki je pravnik, mi je predlagal, da mi on sestavi en dopis, ki ga bova poslala prodajalcu in bo zahteval vračilo dela kupnine. V dopisu bi navedel kakšne bodo posledice, če podava prijavo na policijo, kakšen bo strošek sodnega postopka, kazni... (naj omenim, da je ta oseba bila edini lastnik odkar je avto prišel v Slovenijo, drugih vmes ni bilo, zato je gotovo, da je kilometre prevrtel on).
Pa sprva recimo, da bo prodajalec svoje priznal, vrnil del kupnine in povedal koliko km je prevrtel - vse dobro in prav. Moje vprašanje je: ampak kaj pa potem z avtom? Kako ga naj spravim na "originalno" stanje? Kdo je pristojen, da bo kilometre zavrtel na pravo vrednost? Zdi se mi tudi zelo čudno, da me fantje na tehničnem pregledu niso pocukali za rokav, ko sem rekel, da jih ima avto dobrih 160k km.

Kot odgovor ne potrebujem raznih pametnjakovičov, ki mi bodo težili "kaj pa nisi dal tistih par eur za carfax blablabla". Hvala! :)
Default avatar

MIHAc

Za kakšen denar se sploh gre tukaj?
Sam sem tudi nabavil drug avto, in potem ugotovil prevrtene kilometre iz 325k na 175k.
Klical sem na AMZS za nasvet in mi ni znal kaj pametnega svetovati. Prejšnji lastnik se seveda izgovarja na lastnika pred njim (da se je števec pokvaril in ga je menjal).

V glavnem, ko bom šel naslednjič na tehničnega bom omenil prevrtene kilometre, toliko da se ve da jih nisem jaz, itak ti pa noben nič ne more. Je pa avto manjše vrednosti (okol 500€) tko da to se noben ne sekira zaradi tega.
Default avatar

rh4u44od

Zdravo,

problem je, da se realne vrednosti ne znam oceniti, saj se ta tip vozila s taksnimi kilometri na slovenskem trgu sploh kupiti vec ne da. Bi pa predvidoma bila cena za 1500-2000€ nizja. Vsekakor bo sledila prijava policiji, za zasebno tozbo pa se bom se posvetoval z odvetnikom. Vsi dokazi namrec obstajajo, da je avto prevrtel on.
Default avatar

pasvat

LP

Kako se je potem zadeva rešila?
Imam zelo podoben problem, pa me zanima, kaj se da sploh dosečt.

LP
Default avatar

gr123161

Sporocim v prihodnosti. Ta teden se dobim s kriminalistom, ki bo sprozil postopek. Bil je zelo optimisticen po telefonskem razgovoru tako da upam, da bom uspel kaj doseci...
Default avatar

avtolog

držimo pesti. ste tudi kontaktirali tudi ustvarjalce avtolog.si? na spletni strani bi lahko objavili vaše izkušnje kako postopati v takem primeru.