Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

mnenje o izvajalcu - slikopleskarstvo

Default avatar

FDP__

Zdravo zanima me vaše mnenje.

Izbiram izvajalca za slikopleskarska dela. Imam novogradnjo, narejene omete, estrihe strope itd. Sedaj pa malanje treba. Jaz pač o tej zadevi ne vem veliko, sploh pa nimam časa, da bom 300 kvadratov sten/stropov sam naredil oz. s kolegi (poleg tega bi najbrž slabo izpalo na koncu).

Torej bil sem v stiku z izvajalcem, ki pravi, da mi zelo poceni (cca 5 eur kitanje/brušenje/malanje) naredil vse, ko pa sem mu zastavil naslednja vprašanja mi je odgovoril z naslednjimi odgovori (prosim za mnjenje!) - vedite pa, da bi rad imel stene in strope narejene kvalitetno in da nočem, da mi čez par let vse dol pada itd.
Torej vprašanja / odgovori:

VPR: katero emulzijo boste uporabljali - ODG: ne rabite emulzije, ker jaz uporabljam manteka kit, ki že ima emulzijo v sebi in ne tisto od jupola, ki je nima pa rabi emulzijo... Ne najdem nikjer na internetu, kaj je to manteka kit... kolikor pa sam vem je emulzija bistvena, da se kit sploh prime?

VPR: katero belo barvo boste uporabljali - ODG: barva je od juba (classic/gold/latex so variante)... ali ni pomembno, da je vse od istega proizvajalca?

VPR: kako kitate? en nanos? dva nanosa? - ODG: en nanos je ponavadi dovolj, če je pa treba dam pa dva, kjer so stene slabe... Ali ni standarden postopek 2x kitanje tudi v primeru, ko so stene ravne?

To so torej moja vprašanja. Čudno mi je malo vse skupaj. Ali mislite, da so njegovi odgovori legitimni in ali bi vi vzeli takšnega izvajalca? Kaj je to manteka zaena firma? Ali emulzija res ni potrebna?

Hvala za odgovore in LP.
Default avatar

slikopleskar

pozdrav
sam bejz od takega verjem sm slikopleskar nevem kje mu to kar ti on prodaja za 5e/m2 laz kita se vedno dvakrat ker drugi nanos pokrije dolocene nepravilnosti in da je manj kitanja oziroma forkitanja kot mi recemo po prvem belenju ce se odlocite za barvne stene se vedno vse pobarva 1x v belo da vidis vse nepravilnosti in jih popravis pred 2xbarvnim barvanjem in seveda pred kitanjem je pametno vse na hitr preleteti z masino(zirafo)da poberes vse kamncke oziroma pike ki se potem vlecejo in motijo ko kitas se huje pa ce samo enkrat kitas se vidijo rajse od teh kamenckov-pust salabajzerje verjem!!! no se enkrat ce enkrat kita z to njegovo cudezno maso no edino ce kita z masino oziroma sprica sam to ni to ker rocno jo ti zategnes tm jo pa napiha.

lp
Default avatar

manteka

Verjetno je ta manteka tole:

Rofix PF 870 MANTECA apnena masa


Pri nas v bloku so najeli nekega poceni šalabajzarja ... resno, meni je bila ponudba tako sumljivo nizka, ker smo mi za kitanje in beljenje stanovanja dali skoraj toliko, za kolikor bi nam on popedenal tri nadstropja hodnikov (po namestitvi domofonov, nova okna in vrata, torej veliko kitanja in flikanja). Ampak folk vidi samo evrčke. Naredil je tako slabo, da smo morali najeti nekoga, da je popravljal za njim in seveda je potem vse skupaj prišlo še toliko dražje. Pa namesto da bi naredil vse v dveh tednih, kot smo bili zmenjeni, je hodil pacat skoraj mesec in pol, puščal lojtre, barve, čopiče v hodniku, da smo se spotikali čez tisto, seveda pustil vse zasvinjano za seboj. Ma marš.
Default avatar

slikopleskar

tko je to nazalost pa mi naj..... k sm solani za to in to delamo vsak dan -popravila za drugimi pol je pa hudo pa drago!!
Default avatar

mladparr

Pozdravljeni,

kot mlad par sva se odločila za popolno pleskanje v bloku in smo izbrali Denis Anclin, s.p. številke nimava več, najdete jo pa na internetu.
Cene so bile solidne, zelo natančni in hitri, skratka nimava pripomb.