Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Hidroizolacija stare bajte

Default avatar

Tako

Stara bajta je bila obnovljena pred nekaj leti - žal slabo. Vlaga seka v spodnjem štuku in zdaj so predlagali, da se bajta obkoplje in naredi izolacijo in drenažo. Mogoče kdo ve, koliko to stane in kdo to dela. Ima kdo izkušnje s tem?
Default avatar

jozze

To, da se bajta odkoplje in izolira, je samo del rešitve.Koliko stane je odvisno od tega ali je npr. za hišo brežina, ali je hiša na ravnem.
Sicer pa je hišo treba izolirati tudi od-spodaj, torej temelje.Ker temeljev verjetno nima, če je zelo stara, potem hiša stoji kar na zidanem, ali položenem kamnu.Ne glede na to, je treba tudi tak kamen izolirat.Je več možnosti, ena je žaganje stene in nabijanje pločevine, ali pa injektiranje zidov in potem še penetriranje.
Injektiranje pomeni, da ti bodo v zid pod pritiskom nalili cement in tako ojačali zid, penetriranje pa pomeni, da ti bodo v zid nalili tekoči silikon, ki preprečuje dvig vlage v višje prostore.
Vse skupaj je zelo drago, približno 100 evr. na m3 zidu je injektiranje, malo manj pa še penetriranje.Odkop in izolacija pa je res odvisna koliko je tega odkopa.Kopač je 50eur na uro, potem se mora zid posušit, potem ga je treba ometat, ker ne moreš hidroizolacije prilepit na goli kamen.In ne pozabi na hidroizolacijo je treba položit tam kjer je zasuto tudo toplotno izolacijo, sicer boš imela v prostoru kondenz-tako kot steklenici piva.
Default avatar

grezilo

Tako,
nisi napisal/a kaj se je saniralo in kako???
-bi dodal h komentarju "jozze"-ta: tudi gumbasta folija naj se vgradi ob toplotni izolaciji (xps); drenaža okoli objekta (cev + betonska mulda + jaški + ponikovalnica ali odvod v kanalizacijo)

-glede izvajalcev : Napiši od kje prihajaš oz. kje se bo saniralo! Se ti ne bodo iz Hodoša vozili v Izolo delat.

LP
Default avatar

Tako

Pri obnovi niso naredili nič, kar bi vplivalo na izolacijo. Samo izgled je top :)
Smo pa iz Jesenic.
Default avatar

grezilo

Tako,
morda ne bo izgledal/bral se odgovor lepo, a ""kaj ste pa obnovili""?
Potem te čaka delo za opravit, vsaj okvirno, kot sva komnetirala..
Bom malce povprašal glede izvajalcev. Javim; morda se ti tudi "jozze"javi!

LP
Default avatar

grezilo

Tako,
daj se registriraj, ti bom poslal izvajalca na ZS.

LP
Default avatar

AlenkaTomori

Je podkleteno? Še preveriti ali so temelji v redu, se kaj poseda?
Ce je potrebno sanirati zemljino, Uretek.
Odkop in zun. HI, izdela zidar, gradbenik.
Ce je treba odpraviti tudi vlek kapilarne vlage iz tal, je bolj zahtevno, se penetrira zid na vsake toliko s posebno maso in tako prepreci ta srk. To je bolj zahtevno, tudi drazje, a se zadeva dobro obnese.
Pregledati ali se da najti vzrok.
Tudi in predvsem odvod meteornih vod z drenazo in iz streh stran od hise.
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98
Default avatar

grezilo

Ga. Alenka, 4,5 leta stari post!! : - ))