Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

V opozorilo, lesnina !!!!!

Default avatar

nikoliveč

Kopirano:


To bi rad napisal v opozorilo vsem, ki kupujete v Lesnini Brdo.

Pred slabimi tremi leti smo kupili v Lesnini Brdo regal za dnevno sobo. Prišel je mojster iz Lesnine Brdo ( v ceno je bila vključena dostava in montaža ) in vse lepo postavil. V regalu sta bili dve omari, pritrjeni na steno.
Poleti t.j. julija pa smo pri prihodu domov naleteli na opustošenje! Obe omari sta se dobesedno odtrgali od stene, pod seboj razbili celotno belo tehniko ( TV, DVD.. ) in padli na tla dva metra naprej. Pri tem sem opazil, da je mojster uporabil za pritrditev v steno lesne vijake, plastične vložke in nekaj kovinskih dolgih 1,5 cm! Takoj mi je bilo jasno, da to ne bi dolgoročno nosilo takih omar!
Takoj sem poklical v Lesnino, poslal mail z slikami in poslal dopis ter predlagal povrnitev škode. Pričakoval sem vsaj opravičilo ali pa neko ponudbo z popustom! Nasprotno - dobil sem suhoparno pismo direktorja Cuglja v stilu; če vam ni kaj prav, pa nas tožite, poleg tega pa napotek, da naj se za vse naslednje zadeve obrnem kar na odvetniško pisarno. Seveda sem napisal pismo tudi odvetniški pisarni. Ker odgovora ni bilo, sem jih poklical in odgovor je bil: lahko kar tožite.

Čudovito, Lesnina Brdo, zase vem, da je to zadnja stvar, ki sem jo kupil tam. Vsem bodočim kupcem pa v podobnih situacijah svetujem, da prihranijo denar za pisma in naj ne pričakujejo opravičila, kaj šele povrnitve škode. Obrnejo naj se kar na advokata.

Pa še tole v razmislek družinam z majhnimi otroci; na mestu, kjer je padla omara, se ponavadi igrata moja dva majhna otroka. Na srečo ju zjutraj ni bilo doma. Tako je pokopala pod seboj samo njune igrače. Če bi se to zgodilo med njuno igro, bi bila mrtva! Slike razdejanja si lahko ogledate na http://moj-album.com/album/16399629/.
Default avatar

Pacientka123

O, jebenti! To je pa za v medije, da se ne zgodi še komu. Vsi preverjat!!! Moje najgloblje sožalje. Upam, da imate zavarovano.
Default avatar

ne morem verjeti

Grozno...sploh misel, da bi bila otoka takrat doma. Nimam besed...sploh pa ne na reakcijo nesramnega direktora. KATASTROFA!!! To bi morali dati na Preverjeno, Tednik ali Svet.
Default avatar

podsvojostreho

Jaz tvojo zgodbo poznam z drugega foruma.
Se že kaj razpleta?
Ker sem ravno sredi obnove stanovanja, dajem za navadno poličko take konjske vijake, da se vsi zgražajo.
Default avatar

mislim,halooo

Groza,ko samo pomislim na vaša otroka.Tud jst jih dam direkt na TV,res,brez razmišljanja.HB,da se nobenemu ni nič zgodilo.
Default avatar

ojojoj!

banda! tožit jih pa na tv, naj vsi izvejo kake barabe so to!
Default avatar

teve4

Ojoj, katastrofa. Jaz bi brez premisleka dala v medije - predvsem zaradi odnosa direktorja- Najprej bi, kot ti, kontaktirala njih, ampak ob taki reakciji pa nedvomno na tv! pokliči!
Default avatar

cec

Definitivno: prvo bi jih dal v medije in opalil do daske.
Default avatar

Zima1

Povej oz. napiši uradu za varstvo potrošnikom. Tako obnašanje se mora kaznovati.
Default avatar

Tudi jaz mislim

... da jih nujno daj v medije! Sploh njihov odnos je katastrofalen in neposloven.

Sreča, da ni pokopala zadeva pod seboj tvojih otročkov.
Default avatar

bele tehnike ni v sobi

Sočustvujem z vami in vašo nesrečo, vendar bi vas rada opozorila, da DVD in TV ne spadata med belo tehniko. Tja spadajo hladilnik, štedilnik....

Veliko uspeha pri dokazovanju pravic potrošnika!
Default avatar

buši-buš

Da še jaz povem svojo svežo zgodbo z lesnino...

Hotela sem kupiti komodo od Garanta, ker imam že omaro takšno, da bo vse v eni barvi, stilu. V enem mesecu in pol so mi 5 (!!!) krat računali ceno te komode. In ne boste verjeli, 5 krat je bila različna cena, seveda višja, kako pa. Trikrat na Brdu in dvakrat na Rudniku.
Presneti nesposobneži, 5 jih ne more zračunati cene ene komode, pri kateri je 6 elementov - korpus, 2 mala predala, 1 velik predal in 2 vrata. Ko mi je tretjo ceno naračunal, sem popizdila, da vsakič ko pridem je višja cena, je rekel, da zakaj je pa nisem že prvič naročila. Sem šla na rudnik, mi zračuna ceno - nekaj evrov spet višja, in po premisleku sem naslednji dan šla zopet (trdno odločena, da sedaj bom pa že naročila to komodo, par evrov gor ali dol) in ne boste verjeli, dobila sem še peto ceno, ki pa je bila za 36 eurov spet VIŠJA! Je reku, da je kolega prejšnji dan verjetno računal s plitvim predalom. Halo. V bistvu je imel un prav, ko je rekel, zakaj je nisem že prvič naročila. Sem ga poslala v tri....., zahtevala knjigo pritožb, jo nekak dobila, v besu nekaj napisala in se odpeljala v Polzelo in naložila v avto komodo. Dobila sem jo za 86 eurov ceneje kot v Lesnini, pa se zavedam, da imajo še svoj davek od prodaje itd.
Se samo sprašujem, kako za vraga zračunajo ceno kuhinje kjer je minimalno 50 elementov, če še cene ene komode ne more 5 ljudi pravilno določiti.
So se mi zamerili in ne grem več v Lesnino.
Default avatar

benka1

Jaz sem upil kuhinjo v mesecu, ko je bilo kao 50 % popusta na vse kuhinje. Barabe!!!! Potem sem preverila še v Svei in je bila cena identična. Brez popusta!!! V Lesnini ne kupim nič več.
Default avatar

sobota2009

Tudi pri nas se je zgodilo zelo podobno razdejanje. Mi smo kupili dnevno sobo sicer v drugi trgovini HN , omare smo vgradili sami. Montaža ni bila vključena v ceno.Uporabili smo vijake in vložke, ki so bili zraven priloženi. Vsa vesela sem v nove regale lepo pospravila nekaj knjig, cd, fotoaparat in podobno..... govorim o manjši zidni omarici (tako kot je videti tudi na vaši sliki). Nekega dne lepo pade omara dol na televizijo, no ja dobesedno izruje vijake iz zida, pade na televizijo in razlomi spodnji ležeči regal na katerem je bila televizija. Se lepo obrnem na trgovino HN, kjer sva tole tudi kupila in jim razložim nastalo situacijo, vse dokumentirano s slikami. Takoj ko so zagledali da so bile v omarici tudi knjige se je naša zgodba končala. Njihov odgovor se je glasil: Kaj ne veste da ne smete v zidne omarice polagat težkih stvari? Ups, pa res nisem vedela, sem mislila da sem zato kupila dnevno, daj kaj dam noter ne da jo gledam. No ja načeloma se mi ni dalo kregat, sem šla domov, obesili omarico nazaj, seveda je sedaj prazna, na spodnji počen del pa sem položila enega velikega medvedka.
Bi bilo lepo da bi npr pisalo v navodilih kaj človek lahko kam postavi, no ja...
Default avatar

malalorelaj

Pfuj lesnina, sram jih je lahko..

Mene so pošteno nategnili pri nakupu spalnice. Z možem sva se odločila za eno malo dražjih splanic in glej, tudi nama se zna nasmehniti sreča.. Takoj naslednji teden je bila ta ista spalnica v akciji. Sem prišla takoj na dan akcije v trgovino, položila aro in komaj čakala, da bo spalnica čez 3 dni pri nas.. Da se bomo končno lahko popolnoma vselili v novo stanovanje...
Da ne bom predolga. Po mesecu in pol spalnice ni bilo pri meni - dejansko je bilo veliko povpraševanje in so se šli, da jo dobi tisti kupec, ki da zanjo več!!!!! Jaz sem pa položila aro in ker mi je počil film, sem jo zahtevala nazaj.. So spet začeli komplicirati, da je ne morejo kar tako vrniti, češ, spalnica je v skladišču in da take drage spalnice ne morejo kar tako prodam. Sem znorela, naj jo kar imajo oni v skladišču, saj sem jst (do takrat) nanjo čakala mesec in pol... Are niso hoteli vrniti.. Takrat pa je vse živalsko prišlo ven iz mene.. Klicala sem direktorja, mu po domače povedala, kaj jim (saj veste kaj) delam po spisku in jim zagrozila z ne vem več katerimi inšpekcijami in prijavami..

Rezultat: v roku dveh minut je trgovec dobil klic, naj vrnejo aro.. In LESNINA ME NE VIDI NIKOLI VEČ!

Šlo je pa za lesnino na Jesenicah.
Default avatar

NatašaH

Noro!!!!

Ampak mislim, da si preveč nasršena in niti ni jasno, kaj pričakuješ od njih. Z enim popustom se zadeva ne bo rešila. Saj ti je lepo napisal, da pojdi k odvetniku.
Drugače se te stvari ne rešujejo. To se dela po uradni poti. On, kot direktor, ti ne more povrniti škode. Lahko ti pa povrne vso škodo zavarovalnica podjetja, vendar mora za to imeti podlago in znesek, ki ga bosta z odvetnikom izračunala. Podjetje ima za takšne primere sklenjeno zavarovalnje, ki je ravno tako obvezno, kot zavarovanje avtomobila....

Sedaj je na tebi, da stopiš do odvetnika, pokažeš fotografije in odvetnik bo pisal Lesnini, naj mu navedejo številko zavarovalne police, da boš lahko na zavarovalnico prijavila škodo.
Odvetnik se bo izpogajal za kritje vseh stroškov (tudi svojih) in zavarovalnica ti bo nakazala denar.

Ti odvetnika ne boš plačevala, odvetnik si svoje stroške obračuna pri zahtevku do zavarovalnice.
Default avatar

*lunca*

benka1 je napisal/a:
Jaz sem upil kuhinjo v mesecu, ko je bilo kao 50 % popusta na vse kuhinje. Barabe!!!! Potem sem preverila še v Svei in je bila cena identična. Brez popusta!!! V Lesnini ne kupim nič več.
Podobna izkušnja - oglašujejo 50% popust na svejino kuhinjo. MIdva vsa vesela letiva in nama naračuna brez popusta 1.800.000 SIt, s popustom 750.000 SIT (odnos prodajalke do naju je bil pa kljub temu katastrofalen). Midva vsa vesela doma razlagava o norem popustu, pa mi oče pravi, da ima on Merkator piko in naj greva še v Merkator pogledat. Greva in mi brez kakršnegakoli popusta naračuna cca 700.000 SIT. Začneva že malo čukasto gledat in greva še v Triles na Dolgem mostu v Ljubljani in nama naračuna 550.000 SIT, s tem, da so nama dali še na 12 obrokov, popust na vso belo tehniko (slišal naju je, da sva se pogovarjala, da greva sedaj pa še v Harveya naročit belo tehniko, takoj klical šefa in je šef rekel, da naj nama da popust, če vzameva pri njih, s tem, da je seveda prišlo ceneje kot v Harveyju) + vso dostavo in montažo so oni uredili, vključno stem, da je svejin šofer, ki je pripeljal kuhinjo , pri njih pobral še vso belo tehniko in vse skupaj dostavil.

Tega je cca 6 let in od takrat dalje niamm nobene želje po Lesnini in me tudi njihovi popusti ne ganejo več. Nad tem, kar je napisano zgoraj v prvem sporočilu, sem itak brez besed, me pa ne preseneča, glede na to, kakšna roba se prodaja. HB se je vse srečno izteklo, samo ne bi bila pa tiho in če ne drugega, bi dala v medije kot opozotilo vsem. Parvno pa žal mislim, da je vse skupaj že zastarano, zato pa se Lesnina ne sekira, ker ve, da bo kupec potegnil takratko.

LP
Default avatar

še ena taka

Jaz sem pa kupila takrat ko so imeli neka blazna znižanja WMF posodo (drago ko hudič navkljub popustu). No kakorkoli, postala je flekasta, prav ogabno za pogledat. Raču n sem vrgla stran in se obrisala pod nosom. Zanimivo pri vsem tem je, da je vsa ostala WMF posoda (kupljena v WMF trgovini) pa super kot nova.
Enako se je zgodilo z beštekom. Drago ko svina, po prvi uporabi pa flek na flek, ki se ga sploh ne da izbrisat.

ne vem kaj počnejo, a pripeljejo neke fake variante, al kaj. Uglavnem, nikoli nič več v Lesnini.
Default avatar

it

Pri zidnih vložkih in šraufih, pa se res ne splača šparati.
Default avatar

lojzaaaa

Še moja Lesninina ... Pri nakupu kuhinje mi prodajalec vseved ponudi paleto ročk. Naročim pač ene, ki so mi bile najbolj fensi. Ko sestavljamo kuhinjo, ugotovimo, da se se zaradi ročk na predalniku ne bo dala odpreti oziroma zapreti kotna omara. Lesnina je krivo valila na proizvajalca, češ da bi morali oni to pogruntati, proizvajalec pa seveda kontra, saj ni on delal idejne skice ... Na koncu smo bili krivi mi, ker nismo vzeli oziroma doplačali montaže in smo kuhinjo montirali sami.