Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Razdalja med navpičnimi letvami inox ograje

Default avatar

mami*3

Pozdravljeni!

Mene pa zanima naslednje: na balkonih želimo narediti inox ograjo z navpičnimi letvami (varnost, otroci), pa ne vemo, kakšna je priporočena varnostna razdalja med letvicami (kateri standard?) Gre se mi predvsem za varnost, da ne bo kakšen otrok padel skozi.
Hvala in vsem lp,

D.
Default avatar

Paco Moralles

Izmeri otroke, če se gre le za njih!
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

Maja.

Nas so učili, da je razdalja 13 cm dovolj varna - otrok ne more dati glave vmes.
Default avatar

poglej

Če boš dala toliko narazen kot so letvice na otroških posteljicah bo gotovo OK. Pa kakšen cm več tudi - odvisno, kako veliki so otroci.
Default avatar

predpis

"svetla luč" med palicami (odmik palice od palice), torej ne osna razdalja palic je 11 cm.
Default avatar

Maja.

Moje mere se nanašajo na osno razdaljo. Se strinjam s predpisom.
Default avatar

mami*3

Hvala vsem za odgovore. Letvice na Otroški posteljici smo že prej izmerili, zanimalo me je še kakšno strokovno mnenje.
Zdaj pa še k mojstru, da naročimo ograjo, potem pa bomo začeli uporabljati balkone (tudi otroci).
Default avatar

tudi mama3

mene pa zanima koliko je cena takih ograj? Ali so ceneje kot lesene? Hvala.
Default avatar

Igor Pavlovčič

Uradni list št. 125, 16. 12. 2003
"Odprtine v ograji morajo onemogočati prehod predmetov s premerom več kot 12 cm."
LP, Igor Pavlovčič, www.inoxograje.com
P.S. Ograje iz inoxa so dražje kot lesene. Z razlogom.
Default avatar

strupenjača

Meni je všeč izvedba s kovinsko žico. A je primerno tudi za zunaj? Je cena ista?
Default avatar

iztok.

Najmanši razmik po standardu je 115 mm svetlobe, pomembna pa je tudi višina ograje, ki je najmanj 950 mm(za moje pojme je bolje, da je nekoliko višja). Glede na to, da boste ograjo dali delati mojstru, vas je on dolžen seznaniti s standardi glede varnosti.
Kovinska žica je verjetno mišljena pletenica (zajla po domače).Glede na to, da so pletenice tudi INOX ni nobene ovire pri uporabi zunaj. Cena pa je odvisna od debeline pletenice, nateznikov...Ponavadi je cena take ograje nekoliko višja od standardne INOX ograje(stebrički, ročaj in pokončne letvice.


LP
Iztok
Default avatar

adsf

ne smejo biti navpične
Default avatar

nč ne razumem

zakaj pa mi ne dobimo uporabnega dovoljenja, ker prečke niso vodoravne ampak so navpične, če pa tukaj vsi pravite da so lahko navpične?
Default avatar

Dojenček

nč ne razumem je napisal/a:
zakaj pa mi ne dobimo uporabnega dovoljenja, ker prečke niso vodoravne ampak so navpične, če pa tukaj vsi pravite da so lahko navpične?
Lega prečk in iz česa so in ali so vodoravne ali navpične nima nobene zveze s pridobitvijo uporabnega dovoljenja. nobena svetla odprtina naj ne bo večja kot 12 cm.

Višina ograje pa je predpisana in znaša 110 cm.
Default avatar

nč ne razumem

Dojenček je napisal/a:
nč ne razumem je napisal/a:
zakaj pa mi ne dobimo uporabnega dovoljenja, ker prečke niso vodoravne ampak so navpične, če pa tukaj vsi pravite da so lahko navpične?
Lega prečk in iz česa so in ali so vodoravne ali navpične nima nobene zveze s pridobitvijo uporabnega dovoljenja. nobena svetla odprtina naj ne bo večja kot 12 cm.

Višina ograje pa je predpisana in znaša 110 cm.
Po navpičnih ni moč plezati po vodoravnih pač...
Default avatar

jani

zdravo!

Mene pa zanima kaj pa pvc ograje, ali ulu ograje kdo bi bil ugoden in kvaliteten poznam papobs in givos vendar nam to ne odgovarja saj imajo slabo plastiko...l.p
Default avatar

Škorc

Itak da sem jaz škorc! Škorjanim po sloveniji in iščem družine za zlorabit. Ima kdo ženo,otroka? Jaz zaškorjanim vse družine! Www.inoxandrej.com
Pridem,zmerim ženo,jo zaškorjanim,pokasiram in grem. Andrej škorjanec l.d.
L.D. Ločevalec družin

Inoxandrej- kjer družine zaškorjanimo mi!
Default avatar

mama škorček

Cena postavljena za izdelavo je bila 7.000 eur.Ne na črno ampak kolikor poznam situacijo ti je ponudil račun-ali te spomin vara? Mislim da ker nisi dolgo vedel kje si doma in si vsak dan 3-4x hodil k sosedom in tam jedel,pil,gledal tv,kradel stvari....in nič plačal!!!! Ampak OK,si dal v zamenjavo nekaj stvari in je rešeno.

Invalid je človek ki ima telesne "hibe". On ni mogel sam dihati,bil oz. je na vozičku in vprašanje časa je kdaj bo šel na drugi svet.Po poklicu je pa bil železar,invalidsko upokojen.Ali se res ne spominjaš komu si vzel prihranke,koga si prvega nategnil??? Imaš pa prav,nekje je treba začet in na invalidih je najlažje začet saj se ne morejo branit!

Hijena vsemi kar si se posvetoval ti je sosed močno priporočal to, in ta isti sosed ti je tudi pri vsem pomagal tako finančno kot tudi z nasveti. In zakaj si mu v zameno za njegovo dobroto vzel družino?

Aja družinska hiba...

Andrej Škorjanec verjemi mi da tudi za takšno rit kot je tvoja raste palica....
Nekje,nekoč boš srečal nekoga ki mu boš naredil isto kot si naredil sosedu,invalidu,družini v velenju,svojeme prejšnemu prijatelju ( ne sosedu ampak tistemu ki si mu speljal punco) ter še mnogo drugim,ampak on te ne bo lepo pogledal in rekel kakor dosedaj vsi-ah saj ni pomembno,pa naj bo tako. On ti bo pokazal vraga! Ne želim ti tega a vem da se vsaka hudobija vrne,sploh tako velika kot jo delaš ti in tvoje kvazipodjetje! In ŠKORJANIT ljudi ni doloročno pametno!!!!!

Vaš
InoxAndrej.com andrej škorjanec s.p.

je pa rs smešen del...

Aja- na tej spletni strani je cca 10 zahval za čudovite ograje.Podjetje je staro par dni ( od 6.12.2011).Moram pohvalit tvojo hitrost saj naredit 10 ograj v 6 dneh,jih zmerit,zmontirat,kasirat,...je stvar ki je mogoče da jo naredi samo ena oseba in to si ti ANDREJ ŠKORJANEC. Čestitke!!!
Default avatar

copyright

copyright by andrej škorjanec s.p.....ja pa ja...copy paste prej!
Default avatar

nezadovoljen

inoxandrej www.inoxandrej.com [email protected] škorjanec andrej

To "podjetje" meni ne bo NIKOLI več nič naredilo. Pol leta po montaži zgleda ograja stara saj rjavi kjer so zvari. Cena je bila prvo nizka, kasneje se je izkazalo da je dvignil znesek za 50%. Takšno nategavanje sem sprejel saj sem verjel reklami in bil prepričan v garancijo in kvaliteto. Bilo ni ne garancije, kvaliteta pa...ceneni materiali,zadrogirani monterji,neprijazen lastnik...
Ograjo sem sam popravljal saj me je strah da bo se vse skupaj prevrnilo zaradi slabe montaže. Ko sem klical lastnika Škorjanec Andreja na 070 732 977 me je nadrl z besedami da lahko plačam ponovno montažo. In to je garancija????

Skratka razumem prejšne komentarje in mnenja o tem podjetju in ne vem zakaj jih nisem tudi sam poslušal!

inoxandrej