Odgovarjajo:Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh
Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.
Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.
Dala sem delati kuhinjo po meri, saj sem zaradi mansardnega stropa želela pridobiti čimveč prostora in omarice postaviti vse do stropa...OK, kuhinja je montirana, z
rezultatom sem zadovoljna... ampak cena se mi pa zdi zelooo visoka.
Mizar je računal svoje delo (material se plača dodatno) po uri in sicer 9 eur na uro, kar je sicer OK, vendar mi je računal kar 370 ur za izdelavo in montažo - to pa se mi zdi skoraj nemogoče...razen dejstva, da gre za mansardno kuhinjo in da ima tri kotne elemente, ni kuhinja nič posebnega, da bi zahtevala toliko več dela...
sprašujem kako bi lahko preverila koliko ur dela je dejansko opravil oz. ali se da kje preveriti, koliko ur okvirno je potrebno za izdelavo npr. ene kuhinjske omarice?
370 ur? Oziroma skoraj deset delovnih tednov? Dva meseca in pol? Ali 370 evrov? Raje povej konkretno, koliko metrov kuhinje in kakšen znesek, okvirno material in to, mislim, da je to veliko bolj relevantno kot ure. Meni je za montažo cca 3 metrov kuhinje vzel 200 evrov. Samo za montažo. Pa ni imel 20 ur dela s tem.
Meni se zdi en delovni teden za meter kuhinje kar veliko časa, ampak ne vem, koliko dela je imel še z lesom. Na splošno se mi pa skupna cena ne zdi pretirano visoka (na koliko cirka ocenjuješ les?), če je pa kuhinja res lepo narejena, pa sploh.
mizar je s posavja... vem,da so v LJ cene kar občutno višje.
cena za les - sem pozabila, da je to skupna cena za celotno količino lesa - za kuhinjo, dnevno sobo, stopnice ter vrata in podboje - to bi morala odšteti od cene kuhinje...
cena ni pretirana, mi smo plačali kuhinjo Lipa za 7 metrov 7ooo evrov. Smo pa zelooo zadovoljni, tako da nam ni žal. Če si tudi ti zadovoljna s končnim izdelkom, mislim da je to njpomembnejše.
@linak: Kuhinja na meter - to ne pove prav veliko. Pomembni so elementi, ki so v tem metru, fronte, pa še kaj. Isto Lipa, 4 metre več kot 6000 €. In ja, Lipa ko je enkrat postavljena, je kuhinja in pol.
Meni se ne zdi tako visoka cena, sploh če je kuhinja vredu.
Če podjetje propade, še ne pomeni, da je zaradi slabega dela, sj vse pocen trgovine vedn obratujejo, ker vsi hodijo tja, sam potem lahka vsake 2 leti menjaš pohištvo.
650 e je meter kuhinje tko da sta loh sam zadovolna!! ce pa mislte da s kuhnjo ni dela se pa posteno motite. Kuhinja po meri ni kuhinja v trgovini bodimo realni.Dobila sta ugodno kuhinjo!!