Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

cena kuhinje po meri

Default avatar

Ulla K

Dala sem delati kuhinjo po meri, saj sem zaradi mansardnega stropa želela pridobiti čimveč prostora in omarice postaviti vse do stropa...OK, kuhinja je montirana, z
rezultatom sem zadovoljna... ampak cena se mi pa zdi zelooo visoka.

Mizar je računal svoje delo (material se plača dodatno) po uri in sicer 9 eur na uro, kar je sicer OK, vendar mi je računal kar 370 ur za izdelavo in montažo - to pa se mi zdi skoraj nemogoče...razen dejstva, da gre za mansardno kuhinjo in da ima tri kotne elemente, ni kuhinja nič posebnega, da bi zahtevala toliko več dela...
sprašujem kako bi lahko preverila koliko ur dela je dejansko opravil oz. ali se da kje preveriti, koliko ur okvirno je potrebno za izdelavo npr. ene kuhinjske omarice?

Hvala , u.
Default avatar

brecka

370 ur? Oziroma skoraj deset delovnih tednov? Dva meseca in pol? Ali 370 evrov? Raje povej konkretno, koliko metrov kuhinje in kakšen znesek, okvirno material in to, mislim, da je to veliko bolj relevantno kot ure. Meni je za montažo cca 3 metrov kuhinje vzel 200 evrov. Samo za montažo. Pa ni imel 20 ur dela s tem.
Default avatar

Ulla K

370 UR DELA po 9 eur/uro = 3.300 eur samo za delo. Dodatni material (lak za les, lepilo, panti itd.) pa znesejo še 1.400 eur zraven.

Les sva dala midva - posušen in narezan hrast v deskah...
Kuhinja v dolžini cc. 9 m (v obliki črke U + šank)...

Delal je res kao mesec in pol,vsak dan razen nedelje po 10 ur (tako pravi) ...
Default avatar

občutek

500 eur za meter se mi ne zdi veliko...
Default avatar

brecka

Meni se zdi en delovni teden za meter kuhinje kar veliko časa, ampak ne vem, koliko dela je imel še z lesom. Na splošno se mi pa skupna cena ne zdi pretirano visoka (na koliko cirka ocenjuješ les?), če je pa kuhinja res lepo narejena, pa sploh.
Default avatar

Ulla K

les je bil nekje 2500 eur s sušenjem in rezanjem vred...torej skupaj cena kuhinje za leseni del cca. 7.200 eur, kar je nekje 800 eur za meter...

ne vem, meni se vseeno zdi veliko, čeprav je delo opravil zelo dobro in sem zadovoljna, tako da glede cene ne želim komplicirat...

me ja samo zmotil račun, kjer se vidi št. opravljenih ur in cena dela, zato me je zanimalo, če se samo meni to zdi veliko ...

hvala vsem za mnenje.
Default avatar

mik

Če je mizar blizu Ljubljane lepo prosim za telefonsko številko. Se mi zdi zelo ugodna cena, zlasti ker praviš, da si z delom zadovoljna.
Default avatar

je to možno

Ulla K je napisal/a:
les je bil nekje 2500 eur s sušenjem in rezanjem vred
Kaj je to kakšen avstralski les..to je šele drago, ne delo....
Default avatar

Ulla K

mizar je s posavja... vem,da so v LJ cene kar občutno višje.

cena za les - sem pozabila, da je to skupna cena za celotno količino lesa - za kuhinjo, dnevno sobo, stopnice ter vrata in podboje - to bi morala odšteti od cene kuhinje...
Default avatar

linak

cena ni pretirana, mi smo plačali kuhinjo Lipa za 7 metrov 7ooo evrov. Smo pa zelooo zadovoljni, tako da nam ni žal. Če si tudi ti zadovoljna s končnim izdelkom, mislim da je to njpomembnejše.
Default avatar

krentam

@linak: Kuhinja na meter - to ne pove prav veliko. Pomembni so elementi, ki so v tem metru, fronte, pa še kaj. Isto Lipa, 4 metre več kot 6000 €. In ja, Lipa ko je enkrat postavljena, je kuhinja in pol.
Default avatar

ali res?

krentam je napisal/a:
In ja, Lipa ko je enkrat postavljena, je kuhinja in pol.
Zato pa je podjetje v likvidaciji...
Default avatar

krentam

@ali res: če si kupila kak Lipin izdelek, potem veš o čem govorim in je brezpredmetno pisat komentarje v tvojem stilu.
Default avatar

MARTIN SLAUC

NAJCENEJE KUHINJA JE PRI STUDIO TREND, NAJDRAŽJI MODELI NE PRESEGAJO
1000€/m www.studiotrend.si
Default avatar

krentam

oglasno sporočilo?!

Pri kuhinji je cena ponavadi drugotnega pomena. Torej...
Default avatar

ali res?

krentam je napisal/a:
@ali res: če si kupila kak Lipin izdelek, potem veš o čem govorim in je brezpredmetno pisat komentarje v tvojem stilu.
prav dolgo ne boš imel več kaj kupit....
Default avatar

abigail

Meni se ne zdi tako visoka cena, sploh če je kuhinja vredu.
Če podjetje propade, še ne pomeni, da je zaradi slabega dela, sj vse pocen trgovine vedn obratujejo, ker vsi hodijo tja, sam potem lahka vsake 2 leti menjaš pohištvo.
Default avatar

klemen pl

650 e je meter kuhinje tko da sta loh sam zadovolna!! ce pa mislte da s kuhnjo ni dela se pa posteno motite. Kuhinja po meri ni kuhinja v trgovini bodimo realni.Dobila sta ugodno kuhinjo!!