Forum: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

koliko stane gradnja hiše

Odgovori Nova tema
Default avatar graditelji 18 Sep 2008 11:54

če kupiš recimo dvojček cca. 150 m2 v 3. pod. gr. fazi za 220.000 eur - koliko potem rabiš, da jo dokončaš?
vem, da je to zelo različno, in da navzgor ni omejitev, pa vseeno sprašujem, ker nimam niti približne predstave. recimo, da ne dajaš najdražjega parketa in zlatih pip, ampak tudi ne najcenejšega...

ali se bolj splača kupiti 500 m2 parcelo za cca. 130.000 eur in gor postaviti hišo?

hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar odvisno je 18 Sep 2008 12:05

Na to ti pa žal ne bo noben mogel dati odgovora.

Mi bomo za vse(od parcele, dokumentov, os. plošče, 4. podaljšana faza, finiširali bomo sami, pohištvo in okolica) odšteli 130.000€.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar evčrki 18 Sep 2008 12:14

Moj kolega je šel v podobno varianto (3. podaljšana gradbena faza) in je rekel, da če hočeš kolikor toliko kvalitetno dokončanje, računaj na cca. 100.000 €.

Je pa res zelo, zelo odvisno od posameznika. Mi smo samo za opremljanje že narejenega stanovanja porabili okrog 20 tisoč €, s tem, da seveda nismo kupovali najdražje opreme. Marsikdo bi najbrž lahko prišel skozi za pol ceneje, spet nekateri pa za dvakrat dražje. Že pri enem hladilniku lahko porabiš samo 400€ ali pa celo 1500€.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ocka 18 Sep 2008 12:15

Za 50 jurjev, se da priti ze kar spodobno cez. Je pa res, da tud 300 ni tezko zapravit, ce so na voljo.

Ocka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ktmv 18 Sep 2008 12:27

Zakaj pa misliš da investitorji vsi gradijo do 3 PDGF. Zato, ker se to njim najbolj splača.Največ pokasirajo, kako je pa narejeno pa itak ne vidiš. Odzunaj je hiška tipi topi z dokončano fasado, notri te pa čaka še enkup dela in denarja. Bolj se splača kupit parcelo in sam gradit.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mšv 18 Sep 2008 12:47

Za dokončanje rabiš ene 40/50 tisoč evrov. To je 270 000.

Če pa date za parcelo 130 000, papirji in prispevek 20 000, za 120 000 bi pa tudi morali eno manjšo hiško (150 kvadratov bruto, pa še kakšen dastrešek za avto z ropotarnico) zadostovati. Na majhni parceli itak ne moreš postavit velike hiše.

Ali pa takole vzemi: hiša za vsak bruto kvadrat stane od 600 - 700€ dalje. Zelo zanesljiva kalkulacija in gradbeniki jo uporabljajo. Do vselitve, brez pohištva.

Parcela + papirji + komunalni koliko so pač so. In to je to.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Suree 18 Sep 2008 13:00

Ta veliki stroški pridejo na koncu.

koliko stane gradnja hiše?

Preveč, predolgo traja, pa preveč živcev požre.

Na ključ ali stanovanje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar t-inca 18 Sep 2008 14:21

Ne vem no... slovenci še vedno gradimo za 100 let. Cegu pa beton, pa železo.. In to seveda traja in traja.. ČE bi imela kdaj v življenju možnost začeti na novo, bi zagotovo šla v nakup kvalitetne! montažne hiše.

Ravno pri nas opazujem, 14 dni so delali izkop in temelje, en majhen del kleti. potem je 10 dni vse stalo. potem je v 48 urah zrasla hiška kot iz pravljice in danes imajo notri že knaufarje. Sto metrov stran raste grad že četrto leto in so letos prišli do fasade in rostfrej ograj...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MaMi 18 Sep 2008 17:58

t-inca, ne meči vseh graditeljev klasičnih hiš v isti koš. Mi smo lani o tem času zasadili prvo lopato, čez tri tedne se pa selimo v dokončano hišo z urejeno zunanjo okolico.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 0124 30 Dec 2009 02:20

Koliko stane da zgradiš hišo dvojčka(garaza,okolica..) vključno z parcelo. Že vnaprej hvala za odgovore.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Karmen M.. 30 Dec 2009 08:46

Alo,

če imaš denar pri sebi in dovolj, po tem je bolje hiška in parcela.

Če pa denarja nimaš in računaš na kredit po tem je nakup parcele, plačilo prispevkov in postavljanje hiše prava kalvarija s stališča financiranja in s stališča pogajanj z banko.

VELIKO BOLJE je v takem primeru kupiti stanovanje, ali hišo v določeni fazi, zato, da ti dajo celoten znesek kredita ki ga zmoreš in v katerem veš, da boš šel s tem lahko notri.

lp,Karmen

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 30 Dec 2009 21:14

Živjo

Mene pa zanima če ima kdo kaj izkušenj kaj se v mojem primeru bolj splača. Starši imajo v lasti parcelo, kjer je teren sicer poševen, je pa po vsej verjetnosti zazidljiva (na točen podatek bo treba še par dni počakat).
Zanima me, ali se bolj splača na tem terenu zidati klasično zidano konstrukcijo ali pa je bolje izbrati montažno hišo? zanima me predvsem finančni vidik. glede na poševen teren bi bila hiša namreč podkletena, kar pomeni, da večina preprostih montažnih hišic ne pride v poštev.
Glede na to, da imam parcelo, menim da bodo stroški gradnje cenejši, kot pa nakup novogradnje v okolici? Vendar pa je mogoče tudi ta opcija boljša, glede na to, da denar za gradnjo celotne hiše ne bo na voljo (na voljo bo okoli 40.000 gotovine), ostalo bi kril kredit.
Če ima kdo občutek, kakšen bi bil približen strošek hiše (150 kvadratnih metrov) na lastni parceli, bi bila hvaležna tudi za ta podatek.

Lp, Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 31 Dec 2009 17:48

Irena , pišeš, da montažne hiše proizvajalcev ne pridejo v poštev zaradi terena oz. podkletitve!! Ta je lovska. Če ciljaš na "Tipske", potem bo nekaj resnice, se pa vsi ponudniki potrudijo in naredijo hišo kot si jo želiš oz. takšno kot narediš klet. Ti povem.

Lumar, tip ne vem, okoli 170m2 = 140k€. Točnega podatka ne vem, lahko pa povprašam investitorja.
Kar se gradnje tiče : Montažna je lahko gotova v 4-5 mesecih; zidana v 2 letih. V mot. se lahko takoj vseliš (5 mesecev) zidana se mora posušiti.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 1 Jan 2010 16:53

Živjo

Ja, mislila sem tipsko montažno hišo, katerim je tudi podana sorazmerno nizka cena, namreč za vse razlike od tipičnega načrta se "naj bi" (po pripovedovanjih) mastno zaračunalo, saj gre poleg v ceno nezajetih gradbenih del in materialov še za spremembo načrta.
Časovna razlika v gradnji montažne ali zidane hiše mi je jasna, vendar pa glede na moje pogoje niti ni tako pomembna.
Bi pa vprašala kaj je v ceno 140k vključeno

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar angie_ 1 Jan 2010 20:45

Mislim, da se bo bolje obnesla zidana za ta teren. Računaj nekje 600€/ kvadrat (brez opreme)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 1 Jan 2010 23:07

Hiša do vselitve; parket in keramika, instalacije, centalno, kopalnica komplet;
manjka kuhinjsko pohištvo, spalnica (imela doma , stara); dnevna - stara
Menim, da ni več tako velike razlike, saj je vsaka hiša poseerj projekt. Tako pri njih, kot pri drugih. Morda tu odstopa Marles, ker tu so resnično togi. Se lahko tudi preko ZS slišiva če ti odgovarja.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hiskanahribu 2 Jan 2010 12:03

Midva sva jo šla zidat, začeli smo lani, ko smo tudi kupili parcelo, sedaj je leto in pol od tega, približno...

-parcela 1000 m2 v Savinjski, sicer je bila nekoliko poševna, ampak smo jo splanirali, tako da je sedaj popolnoma ravna
- hiša velikosti približno 12 x 10, pritliče, mansarda, brez kleti

Do sedaj je prišlo s parcelo v red do strehe (dimnik Schiedel, kritina Creaton, železa v platah ene dvakrat več, kot bi bilo potrebno, vse najboljši materiali, kar je sploh možno... ) približno 70 000 EUR. To je z vo dokumentacijo, arhitektom - individualni načrt, komunalni (sreča in pogajanja na občini, zelo nizek).

Hiše se prodajajo drugače v tej fazi in tako veliko za vsaj 260 000 EUR, za ta denar si lahko jaz kupim še dober nov avto zraven... Razlika je samo, da dajo gor še fasado, da lepše zgleda (fasada pride okrog 10 000 EUR).

Neumno je kupovat hišo,ki je že narejena. Parcelo je sicer težko dobit tako poeni, kot sva jo midva, ampak tudi če daš še kakih 50 000 zraven, je še vedno cenej. Cene se bodo še znižale, sicer pa če že kupujete, se pogajajte. Soseda je dala za oglaševano novogradnjo, ki je bila 260 000, potem 180 000. Vsak poskusi zaslužit, če se da in nekaj rezerve zgeda morajo imet.

Naj povem še to - resnica je, da je bilo velik dela, živcev in da hvala bogu je moj tehnične stroke, ampak zelo malo smo naredili po vezah in če vam povedm, da sem veliko stvari uredila sama, naredila, kljub temu, da nisem te stroke in kljub praktično dvema službama in še celemu kupu obveznosti - se da.

Res pa je, da je montažna takoj in da stane manj - ampak kvaliteta ni primerljiva, čeprav ne rečem, da so pa slabe. Verjetno bi se sama v določenih okoliščinah tudi lotiča tega, ampak se nama ni mudilo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 2 Jan 2010 12:29

No ja , hiša z dimenzijami 10x12m (krat 2 = 200m2 efektive) se v Savinjski nikjer ne prodaje za 260 k€! Pa še to povrhu, pišeš s streho brez fasade, = lll. podaljšana faza ali lV. faza. Od Žalca do Letuša ni takšne cene. Prej okoli 125k€.
Malo si pretirava s pisanjem, kjer pišeš da je železa 2 krat preveč ; nato pa da je mož iz tehnične stroke???
Se pa strinjam, da ti takšen način gradnje, da sam velikooooooooo narediš vzame velikoooooo živcev in kakšno leto življenja. :)

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 2 Jan 2010 20:42

Najlepša hvala za odgovore.

Iz njih sklepam, da bi zidana hiša bila cenovno enakovredna ali pa celo cenejša od montažne. Kaj pa kvaliteta? Vem da je vsaka hiša posebni projekt, in se nosilnost in stabilnost itn. preračuna, vendar pa mene zanima vaše zadovoljstvo oz. še bolj nezadovoljstvo s čim, torej praktični problemi.

V primeru, da se odločim za zidanje pa me zanima še vaše mnenje o Ytongu. torej ytong vs. opeka. Kolikor sem seznanjena, je gradnja z ytongom hitrejša, cena pa je (če upoštevamo da hočem energijsko dokaj varčno hišo) približno enaka. Zanimajo me pa predvsem slabe strani ytonga, po možnosti iz real life, saj se o tem le malo sliši.

@grezilo
lepa hvala za konkreten primer. v primeru da se odločim za montažno hišo, te res kontaktiram na zs. zanima me pa če so všteta tudi ostala gradbena dela (izkop, betonerska dela (torej temeljna plošča/klet), itn.

sicer pa tehnična stroka ne pomeni poznavanja cen (ne brez prakse), pomeni le poznavanje mehanskih lastnosti materiala in določenih zakonitosti interakcije matterialov in podobno. pri količini armature (železa) v betonu pa je poleg tega da je je dovolj treba paziti tudi na to, da je ni preveč - z vidika sprijemnosti oz oblitosti jekla z betonom.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 0124 2 Jan 2010 20:44

Graditeljica ce pa rabis posteno ekipo se mi pa lahko javis tukaj! Sicer imam "svojo" ker sem v "zlati mrzlici" dal narediti kar nekaj his za prodajo
Lp!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh