Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

sušilni stroj-se splača popraviti?

Default avatar

sušilni

Sušilni stroj, star 7 let.

Zamenjati bi bilo potrebno
- vrata bobna
- jermen, ki obrača boben

Ali mogoče kdo ve, če se splača? Ali je bolje, da ga odpeljemo na odpad in kupimo novega?
Default avatar

cveto

Gorenje? Candy?
Pozanimajte se koliko vas bi prišel gorenje servis.-delo?
Vrata Gorenje cca 40,00 eur!
Jermen Gorenje cca 25 eur!
Ponavadi je dobro ob takem posegu(menjava jermena) menjati ležaj s prirobnico, menjati drnsi obroč bobna, prašno tesnilo! In seveda čiščenje stroja( vlakna od perila, prah)!
Default avatar

sušilni

Ojla, Cveto! Vidim da si od stroke!
Stroj je Gorenje WT 941.
Koliko pa misliš, da bi stal tak servis (z menjavo delov), ki si ga opisal (približno)?

Hvala!
Default avatar

cveto

Torej stroj je kondenzacijski! V tem primeru se sname še črpalka za vodo in se očisti, očisti se pa tudi posoda v kateri se zadržuje voda!
Ali je jermen počil, da ga je potrebno zamenjati? S tem jermenom je kar nekaj dela!(reciva da je z njim dela cca 4 ure)!
S programatorji ni problemov- so kar vzdržni!
Koliko je pa sušil sušilec?
Jaz zagovarjam da se kar redno vrti!Problem je v tem da se jermen vrti preko bobna na šponar ter na jermenico kjer ima kar oster zavoj. Po končanem sušenju se na tem zavoju ohladi in zakrkne- postane trd,neprožen, in po daljšem obdobju ko ne laufa se tam ob zagonu enostavno prelomi!
Default avatar

Spletkametka

sušilni,

moj je danes star 9 let in še vedno suši kot nor. 2 leti nazaj (glej ga, tudi 7 let) smo menjali jermen. Pa pregreval se je rad. To smo rešili tako, da imamo zadnji pokrov mašine kar odprt.
Mogoče dolgo suši, ampak ne vem niti kako dolgo sušijo drugi, ampak posuši pa dobro :)

Drži pa, da bi tudi naš potreboval čiščenje!
Default avatar

cveto

Vsak sušilni stroj mora imeti dober pretok svežega zraka! Lepa rešitev z odprtim pokrovom!
Default avatar

Si

Jaz se prejšnji mesec obupala točno nad skoraj 8 let starim modelom WT941. Sem imela že precej popravil, od jermena (res, da sem sušila superge :), ležajev, da ne govorim, da smo imeli tudi mi zadnjo stran kar odprto, da smo lahko pritiskali rdečo tipko...

Sem imela dovolj glasnosti stroja... in ko je nehal sušiti sem šla rajši v nov nakup. In sedaj sem ponosna lastnica Boscha.
Hvala bogu, da nisem popravljala Gorenja. Nikoli več. Žal.
Default avatar

Biba M

No, glede na 28 avgust, ko je bil napisan zadnji post tule gor, vseeno upam, da dobim kakšen odgovor! :-))

Imamo sušilca, isti tip kot navajajo predhodniki postov. Nikoli ni bilo problemov z njim! Tudi tam nekje 10 let star! Je kr velik delal oz. smo kr velik sušili z njim, no ja mali otroci pa še kaj! Škoda mi je it kupit novega, ker nam je res dobro služil!

Mož se je opogumil in je odvijačil stroj! Tudi nam je počil jermen! Sam nisem čist sigurna, če bo znal dat ta novi jermen not? :-)) Sicer je dobil nekakšna navodila na servisu oz. v trgovini, ko je šel kupit nov jermen.

Povejte se splača sam matrat ali je bolje poklicati serviserja? In koliko to stane? Ali menjajo samo jermen ali tudi očistijo stroj? Je res bolje kupiti novega?

lp
Default avatar

BorisP

Kje se da kupiti jermen za tale sušilec in kakšna je cena (pošljejo tudi po pošti?).

lp vsem
Default avatar

cveto

Jermen kupiš na Gorenje rez.deli- Brnčičeva,ali pa direkt G. Velenje- pošiljajo tudi na dom(mal odtipkaj)
lp,A
Default avatar

BorisP

Hvala!
Nabavil in popravil.

lp
Default avatar

dejan horvat

dober dan mene zanima koliko pride ležaj za vrtenje bobna ker ko sem boben prijel s prednje notranje strani sem ga premaknil za 3 cm. je pa tudi naprej ko so vrata in je neka plastika tudi tam je za okoli 4 cm zraka.

prosim za mnenje kaj narediti,kako se lotiti popravila
Default avatar

cveto

kaj pa je to zaena raketa?
to je že kar zluftan stroj!
Default avatar

Riki

Pri nas imamo pa sušilec Siemens, star približno 10 let. Narejen je bil v Gorenju za Nizozemski trg. Vsak dan posuši 1 do 2 stroja perila, saj nas je 5 v družini. Zadnje čase noče več zagnati polnega bobna in le s težavo obrača polovico napolnjenega. Preveril sem jermen, pa ne zdrsi, ampak enostavno motor ne obrne bobna, kot bi imel premalo moči. Ima mogoče kdo podobne izkušnje? Hvala za odgovor.
Default avatar

cveto

zamenjaj zagonski kondenzator na motorju!
Default avatar

Riki

Hvala Cveto.
Bom poskusil in javim...
Lp
Default avatar

Matte

Pozdravljen Cveto in ostali mojstri
Imam sušilni stroj Gorenje D 62325. Star je kakih 6 let. Zadnja 4 leta precej v pogonu (5 članska družina). Pred cca letom in pol je stroj pričel glasno cviliti in menjati je bilo potrebno sprednje tesnilo bobna (filc). Opravila sem se lotil sam in uspelo mi je. Stroj je delal OK, do pred kratkim, ko je ponovno pričel cviliti. Opazil sem, da se je filc izmaknil iz utora in je boben drsel po gumi. Ponovno sem ves stroj razstavil, namestil tesnilo, ampak se je napaka ponovila. Nato sem kupil novo tesnilo in ponovil vajo. Nekaj časa je bilo o.k., nato pa je ponovno pričel cviliti in težko obračati boben. Zamenjal sem zagonski kondenzator na motorju, ampak boben se še vedno težko, oziroma sploh ne obrača več. Ko sem odprl pokrov sem ponovno opazil, da je filc obrnilo in boben drsi po gumi. V čem je štos? Robati gumijasti del tesnila sem stisnil v utor na sprednjem plastičnem nosilcu bobna in filc sem namazal s priloženi oljem. Ali sem narobe namestil tesnilo? Sem kaj spregledal? Prosim za nasvet kako naj popravim stroj. Če se le da bi ga rad sam.
Hvala Matej
Default avatar

cveto

jutro.
možno da je filc narobe gor.to sem že počel pa vem da me je hecal.
se pa stroj normalno skup sestavi,al gre kaj na silo?
lp,A
Default avatar

Matte

Nič ni bilo na silo. Meni je vse delovalo o.k. edino kar je tudi mene malo zezalo pri filcu, je to, da mi je deloval malenkost prevelik po obsegu (nekaj milimetrov) in ni v "nulo" pasal okoli...
Default avatar

cveto

aha.mora kar lepo na knap gor.kaj pa če ni prav obrnjen?vem da sem ga jaz enkrat narobe natikal,pol sem pa skapiral...probaj še 1x