Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Služnost elektro podjetja na naši parceli

Default avatar

nadina

Na naši parceli stoji transformatorska postaja.

Od Elektro podjetja smo pred cca 3 leti pridobili predlog služnosti.

Zanima nas kaj sedaj to pomeni - ustno ponudbo o odkupu dela zemljišča smo zavrnili, bi pa radi uredili status tega zemljišča (gre za cca 22 m2).

Ima kdo take ali podobne izkušnje in kako jih rešujete?

Hvala za odgovore!
Default avatar

Pitija

Fajn bi se bilo dogovoriti za kakšno rento. Jim date služnost, oni pa vam letno plačujejo xy EUR.

In imate še nekaj od tega.

Mogoče bi kaj pomagalo, če bi jamrali, kako vas obremenjuje ta trafo in pa da seva in da vam to škoduje in tako naprej. Mogoče se bo dalo kaj zmeniti.

Lp
---------------------------------------------------------------------------------
Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen
Default avatar

nadina

Hvala Pitija.

Ali je mogoče kdo rešil na tak način? (morda tudi z vodovodnim podjetjem?)

Pozdrav
Default avatar

Janja_

Stvar je zakonsko taka, da če se res zaintatijo, lahko dobijo služnost tako ali tako, ker če je trafo na zemlji že več kot 20 let in lahko dobijo avtomatično služnost (seveda če ta moja doba 20-ih let pri vas drži). Ampak bi morali iti pa na sodišče, kot te stvari poznam.

Pri vodi je še malo drugače, ker je javna dobrina, tam pa lahko še hitreje dobijo služnost, obstaja pa celo inštitut razlastitve, ampak se ga zelo neradi poslužujejo, sploh občine ne. Imela sem letos izkušnje rekonstrukcije obstoječega (magistralnega) vodovoda po našem vrtu. Zakon je namreč pisan tako, da če res ni drugače, torej če ni druge variante, kjer bi vlekli, potem gredo lahko v razlastitev, kar je pa zelo težko in dolgotrajno (o tem sami ne morejo odločati). Mi smo se v tem primeru spogajali za nizko ceno pri odkupu zemlje za hišo (slučajno se je to poklapalo) in dali služnost (čeprav neradi). Zavedali smo se namreč, da je ta vodovod notri že več kot 20 let, služnosti pa pozna zakon sedaj približno 3 leta, tako da če bi oni vedeli za to varianto, bi nas lahko nasamarili, če bi hoteli.

Če ti je to pisanje kaj pomagalo, bom vesela. Hotela sem ti odpret razmišljanje o služnostih, ki so v Sloveniji sigurno precej pereč problem, ker investitorji mislijo, da bodo prišli skozi poceni in bodo vse služnosti dobili zastonj, ker so ljudje naivni. In služnost je seveda dokončna - zate in za vse rodove za tabo, ki bodo dedovali. Jaz ti priporočam odpreti strani Uradnega lista in brati, brati. Podkrepi se z zakoni in se potem odločaj.

Najprej pa se moraš seveda odločiti, ali trafo na parceli želiš ali ne. Če ga ne želiš, je morda ta predlog od Pitije res kar v redu. Torej vzameš v roke zakonodajo o sevanju. Če pa ga želiš in se želiš spogajat: recimo tisti, ki imajo na strehi svojih hiš Mobitelove oddajnike, so z njimi zdilani (npr ZRC SAZU v Ljubljani - če je še). Drugače pa razmisli, kaj lahko dobiš od njih. Mogoče kaj v zvezi z odjemom elektrike. V nobenem primeru pa ne dajaj služnosti zastonj!
Default avatar

nadina

Janja, hvala!

Že viham rokave ...

LP, Nadina
Default avatar

jadralka

Če daste služnus dobite neko odškodnino, ki pa ni velika, pa še to je potem potrebno prijavit v dohodnino. Si pa potem omejen na svojem zemljišču, saj moraš za vsak poseg, tudi npr. drevja vprašat Elektro ali ti dovolijo na tvoji zemlji nekaj naredit. Torej svobodno s tem zemljiščem ne moreš razpolgat, davke pa plačuješ vsako leto. Če so dali ponudbo za odkup je to zame idelano, saj gre za gradbeno parcelo in je cela temu primerna. Jaz bi vsekakor to sprejela, razen če so kakšne druge ovire z vaše strani zaradi lege tega zemljišča.
Default avatar

DGoj

Pozdravljeni,

ker se tudi moje vprašanje navezuje na služnost elektra nadaljujem v tej temi.
V projektnih načrtih nepremičnine, ki sva jo z ženo nedavno kupila je vrisan vkopan električni vod. V ZK ni vpisane nobene služnosti.
Zanima me če lahko preko voda postavim manj zahteven objekt (garažo) ?

za odgovore se vam v naprej zahvaljujem
Default avatar

AlenkaTomori

Načeloma ne - sploh, če je vod večje moči. Se ga pa lahko prestavi tako, da ni moteč pri postavitvi objekta, seveda ob soglasju Elektra. Včasih nihče ni urejal služnosti, danes pač ja.
Še več je takih situacij s Telekom vodi.
Je vod napajanje za več objektov ali samo enega?
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98