Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

mivka za peskovnik

Default avatar

ena taka

Zanima me, če kdo ve, kje bi lahko dobila neoporečno mivko za otroški peskovnik. Hvala za vaše info!

una
Default avatar

abeceda**

Merkur
Default avatar

Miro_

V mesecu marcu sem napisal:


Pozdravljeni.

Primer celjskih vrtcev, kjer so ugotovili, da je v nekaterih otroških peskovnikih oporečen pesek (mivka).

Zanima me ali lahko preverite oz. morda imate vzorce ostalih proizvajalcev peska namenjenega urejanju otroških igrišč, ki jih je možno dobiti tudi v ljubljanskih nakupovalnih centrih? Npr. Baumax je lansko poletje prodajal tovrsten pesek z minimalno granulacijo, proizvajalec pa je podjetje Kema iz Puconcev. V domačem atriju sem namreč svojemu otroku uredil peskovnik s peskom omenjenega proizvajalca.

Naj moje vprašanje ne porodi pomislekov, da gre morda za panično reakcijo preveč zaskrbljenega starša. ;)

Za odgovor sem vam vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Miro


------------------------

Že tretji dan odgovor:

Pozdravljeni,

v zvezi z vašim vprašanjem vam sporočamo, da je uredba, ki govori o mejnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh, na podlagi katere je bila opravljena ocena glede vsebnosti težkih kovin v peskovnikih v VVZ-jih v Celju, v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor.

S strani Inštituta za varovanje zdravja RS smo tudi mi prejeli obvestilo o rezultatih analiz, ki jih je opravil Zavod za zdravstveno varstvo Celje in ki kažejo, da je vsebnost svinca in kadmija v pesku Kema Puconci bistveno nižja kot v pesku proizvajalca RSCM gradbeni materiali d.o.o. Meržica in pod mejno vrednostjo, ki je za kadmij 1mg/kg suhih tal, za svinec pa 85mg/kg suhih tal.

Za več informacij o kakovosti peska, ki ga imate v domačem peskovniku, vas napotujemo na spodnji spletni naslov proizvajalca, oz. predlagamo, da pred naslednjim nakupom preverite deklaracijo proizvajalca oz. priložen analizni izvid.

http://www.kema.si/si/proizvodi/pesek-z ... o-igro.htm


Lep pozdrav,

...... in ......


MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE
ZDRAVSTVENI INŠPEKTORAT RS
Sektor za strategijo, metodologijo in planiranje
Parmova 33,
1000 LJUBLJANA
SLOVENIJA

tel. 00386 01 28 03 823
fax. 00386 01 28 03 808
Default avatar

RESA

Mivka je fino, da ima certifikat, kar pomeni, da je zdravstveno pregledana. To je obvezno za vse javne ustanove in površine, tudi za gostinske lokale. Seveda tudi ravno prava, da se lahko ustvarja.

Če peskovnika ne pokrivamo, je super vabljiv prostor za vse domače in okoliške mucke. Tako, da svetujem pokrov ali pa plahto za čez, v vsakem primeru... Je pa to otrokom do desetega leta en najljubših zunanji prostorov...

Preverjeno dobra in primerna mivka. Tudi v manjših količinah: http://www.azuteam.si/sole-in-vrtci.htm